Байдън разгневи Турция, говори за Арменския геноцид

Анкара нарече казаното "изявления, които са несъвместими с историческите факти"
24 апр 2022 18:35, Красимир Ангелов
68
Байдън разгневи Турция, говори за Арменския геноцид
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън отбеляза 107-ата годишнина от началото на "арменския геноцид", като направи изявление в памет на 1,5 милиона арменци, "които са били депортирани, избити или изпратени на смърт в кампания на изтребление", предаде Асошиейтед прес.

В изявлението не се споменава руската инвазия в Украйна, която Байдън също нарече геноцид, отбелязва БТА.

"Подновяваме обещанието си да останем бдителни срещу разрушителното влияние на омразата във всичките ѝ форми", каза Джо Байдън. „Ангажираме се да говорим открито и да спрем жестокостите, които оставят трайни белези по света", допълни той.

През 1915 г. османските власти арестуват арменски интелектуалци и обществени лидери в Константинопол, днешен Истанбул. В изявлението на Байдън се отбелязва, че това събитие на 24 април поставя началото на геноцида.

Изпълнявайки обещание от предизборната си кампания, Байдън използва термина ,,геноцид" за събитията от 1915 г. за първи път миналата година. Предишните администрации в Белия дом избягваха тази дума в продължение на десетилетия, за да не обидят членката на НАТО Турция, припомня АП.

Днес, както и миналата година, Турция отхвърли и осъди изявленията на Байдън за събитията от 1915 г., предаде Анадолската агенция.

"Изявления, които са несъвместими с историческите факти и международното право по отношение на събитията от 1915 г., са невалидни. Това включва и злополучното изявление, направено от президента на САЩ днес, което е повторение на грешката, която той направи през 2021 г.", се казва в изявление на министерството на външните работи, цитирано от Анадолската агенция.

Анкара отхвърля "подобни изявления и решения, които изопачават историческите факти с политически мотиви", посочи министерството и осъди "онези, които настояват на тази грешка".

Турция отново призова за създаване на съвместна историческа комисия и отваряне на архивите на Турция и Армения за изучаване на спорните епизоди в историята.

Според Армения събитията от 1915 г. представляват геноцид. Турция признава, че много арменци, живеещи в Османската империя, са били убити при сблъсъци по време на Първата световна война, но оспорва данните за броя им и отрича убийствата да са били системно организирани и да представляват геноцид.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция е повече от посредствена страна .Те могат да се ежът на малки държави ,но никога на големите .България ,Гърция ,Ромъния ,Сърбия ако са равен брои хора всичките ще ги направят турците сами да си говорят .
21
16
 
8
 
! Отговори
hasmokar преди 2 години
Щяхме да сме с подобна история, ако омразния руски ботуш не остави над 45хил умрели в БГ, през руско-турската освободителна война 1878г.
20
5
 
6
 
! Отговори
Таня преди 2 години
Турция в следващата, хихихихихи
19
1
 
21
 
! Отговори
hasmokar преди 2 години
Редно е да спомене и за невинните жертви в Ирак , над 1млн след НАТО инвазията.
18
3
 
17
 
! Отговори
Дядо от село преди 2 години
Е па геноцид си е било.Нещата трябва да се казват с истинските имена.И Путин да го каже, пак си е така.Жалко, че е наше време всеки говори така, както му е изгодно, а не както е истината..
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
стария баидън помни геноцида
16
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
3 май 1876 г. Батак Турците режат най-напред ръцете и краката, ушите и носовете, раменете, а после и главата.
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОВА СА НАШИТЕ САЮЗНИЦИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗЧИТА НА ТЯХ
14
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Геноцид си е било. Всеки арменец ще ви каже същото. Хай ес.
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоз, приятелят на Кирчо, преди 2 дни пак си подава ръката на въздуха. Дали помни наш Кирчо?! :))
12
7
 
29
 
! Отговори
Ф13 преди 2 години
А кога Байдън ще се извини и ще каже нещо за геноцида над индианците
11
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
107 г. геноцид на българите във Врадарска Македония. От 1913 до 1944 година българите в Македония насилствено бяха обявени за южни сърби, техните имена бяха посърбени, езикът насила беше сръбски. С азиатска бруталност, запомнена от времето на османското иго, те бяха гонени, затваряни и убивани. След 1944 Тито прилага нова тактика в геноцида над българското население във Вардарска Македония. За броени дни бяха сменени отново националността, имената и езикът им, тоя път като македонски. Несъгласните бяха разстреляни без съд и присъда над 35 000 души, а около 200 000 преминават през затвори
10
5
 
9
 
! Отговори
До 9 преди 2 години
Не съм носил маска НИКОГА и не съм убил, или заразил никого. Няма с какво да ги заразя - ковид няма. Ъндърстенд? Спести си клишетата. Не са верни.
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'Президентът на САЩ Джо Байдън отбеляза 107-ата годишнина от началото на "арменския геноцид"' ---- той тогава е бил още млад
8
5
 
33
 
! Отговори
Дедо Поп преди 2 години
От устата на човек който лобира пред американския сенат за използването на боеприпаси с обеднен уран в бивша Югославия тези думи звучат направо цинично .
7
24
 
7
 
! Отговори
До2 преди 2 години
Маска носи този който иска да предпази другите! Така че не се чуди защо джуджето не носи маска,а байдън носи
6
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А гиноцидът срещу украинци през 2022?
5
7
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
A за милионите индианци, избити за да им се вземе земята, кога?!?!
4
34
 
11
 
! Отговори
Таня преди 2 години
Турките помислиха, че като се справиха с Путин, то ще се оправят с всеки. Само дето в Украйна се видя, че путиновите орди са пълен смях. След нападението над Ирак от турците, създадоха нова идеална ситуация за САЩ да се намеси. А това ще боли. Ще боли много. Дните на Ердоган започват да текат.
3
3
 
30
 
! Отговори
Бай Фън преди 2 години
Мърля нещо в Армения. Щом са уж загрижени, гонят цели.