Върховният съд на САЩ може да отмени правото на аборт

Байдън се опасява от "радикална" стъпка в тази посока
4 май 2022 11:16, Елка Василева
72
Върховният съд на САЩ може да отмени правото на аборт
Снимка: БГНЕС

Американският президент Джо Байдън заяви, че ако Върховният съд в страната отмени ключово решение за абортите, това ще е „радикална“ стъпка.

Байдън коментира темата след като в медиите изтече информация за това, че в инстанцията има достатъчно гласове за отмяна.  

Става дума за историческото решение по делото „Роу срещу Уейд“, с което абортите бяха легализирани в цяла Америка преди около половин век.

Байдън каза още, че законодателите ще трябва да приемат мерки, които да защитават правото на аборт, но не е ясно как точно това ще стане при минимално мнозинство на съпартийците му.   

В понеделник вечерта местно време в медиите се появи информация за чернова на мнение на Върховния съд, което би трансформирало условията за аборт. Черновата показва, че мнозинството от върховните съдии подкрепят отмяна на Роу срещу Уейд – нещо, което би могло да се случи официално по-късно тази година, когато съдът разглежда закон в Мисисипи, който би забранил абортите след 15 седмици от зачеването.  

Изтеклата информация доведе до остри критики от либерални политици, които поискаха разследване, докато някои десни кръгове настояха Върховният съд да направи документа официален веднага, преди да настъпят промени в мнението на съдии.

От самата институция обявиха, че изтеклият документ е автентичен, но не е финален и допълниха, че се започва разследване за това как е попаднал в публичното пространство.   

Както в понеделник вечер, така и във вторник през деня пред сградата на Върховния съд във Вашингтон можеха да се видят активисти и от двете страни. Някои носеха плакати, на които пишеше: „Най-трудното решение за една жена не е вашето,“ а други с посланието „Бъдещето е против абортите.“  

Според допитване на "Вашингтон пост" и Ей Би Си Нюз от миналата седмица мнозинството от американците смятат, че Върховният съд трябва да запази действието на „Роу срещу Уейд“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
9
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
До до 6 - всички жени без изключение, дето познавам с аборти, ги направиха под диктата на приятелите си или на мъжете си, като първите не искали да ги вържат и да купуват парццццалаци на някоя си, а вторите не искали деца поради бедност. Така че, по-кротко с квалификациите. Жените по принцип са по-склонни да родят, но мъжете или в по-голямата си част бягат като дявол от тамян от брак и гледат да изч.... някоя по-засукана.
9
3
 
12
 
! Отговори
До 9 преди 2 години
Като не сте готови за деца, или ще пиете противозачатъчни, или ще спрете да се чокате като зайци.
8
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Феминистките и руските *** налазили и тук. Първите са умствено увредено, ясно, но вторите уж се пишат християни, а според християнството абортът е грях. Слава Украине!!!
7
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на американците! Започват да ми харесват. Детеубийството е грях и престъпление.
6
3
 
14
 
! Отговори
до 3 преди 2 години
"Изнасилването не е оправдание за аборт. Бебето може да бъде дадено за осиновяване."Дано те изнасилят теб, нищо, че не можеш да забременееш. Колкото да спреш да се изказваш.
5
12
 
6
 
! Отговори
Всъщност преди 2 години
Жените мразят темата за абортите, защото са морално уязвими и губят ореола си на жертви. После как ще изнудват мъжете за специални закони, конвенции и привилегии?
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ФАЩ? Да отнемат свободи? Нееееее! Шок! УЖАС!
3
24
 
4
 
! Отговори
А дано преди 2 години
Браво! Абортът е убийство, каквото и да обясняват феминистките. Бебето е отделен човешки живот от този на майката. Изнасилването не е оправдание за аборт. Бебето може да бъде дадено за осиновяване. Плюс това случаите на бременност след изнасилване или пък на бебета с увреждания са нищожен процент от всички аборти.
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех, че демокрация се заформя във ФАЩ.
1
5
 
16
 
! Отговори
Дедо Ставри преди 2 години
Ха краварите ще минат по идиотизъм и арабите.