САЩ: Агресията на Русия да не ни отвлича от заплахата от Китай

Китай е единствената сила с потенциал да промени световния ред
27 май 2022 10:43, Елка Василева
129
САЩ: Агресията на Русия да не ни отвлича от заплахата от Китай
Снимка: архив, БГНЕС

САЩ ще се опитат да използват блока, оформил се във връзка с руското нашествие в Украйна, за противодействие на заплахата от страна на Китай, която Вашингтон смята за по-сериозна и дългосрочна, пише британският в. "Индипендънт", като цитира дългоочакваната вчерашна реч на американския държавен секретар Антъни Блинкън за политиката спрямо Пекин.

Още по темата
Освен използването на коалицията други включени в политиката на Байдън мерки предвиждат инвестиции в американската инфраструктура и технологии, както и засилване на дипломатическите контакти с потенциално уязвими страни.

Администрацията на сегашния президент на САЩ като цяло запази конфронтационната политика спрямо Пекин, възприета от предишния президент Доналд Тръмп, във връзка с китайските действия в Синцзян-Уйгурския регион, Тибет, Хонконг и Южнокитайско море. Американското правителство вижда области, в които сътрудничеството с Китай е възможно - като климатичните промени - но Блинкън заяви, че сътрудничество в тази област няма да бъде с цената на компромиси с принципите за върховенство на закона и защита на човешките права, посочва изданието.

Американският в. "Хил" посочва пет ключови момента от речта, които трябва да се запомнят: Първо, според Блинкън Пекин лобира срещу американски закони. Второ, заплашени са основите на международния ред. Трето, климатът е важна сфера на сътрудничество. Четвърто, САЩ не подкрепят обявяването на независимост от страна на Тайван, но осъждат усилията на Пекин за изолиране и сплашване на самоуправляващия се остров. Пето, Блинкън се изказа против насочената срещу азиатците омраза, нараснала след откриването на коронавируса в китайския град Ухан. "Расизмът и омразата нямат място в страна, изградена от поколения имигранти, за да изпълни обещанието за равни възможности за всички", подчерта държавният секретар.

Според речта на Блинкън САЩ се стремят към постигането на асиметрична сила, за да предотвратят конфликт с комунистическия режим, пише изданието "Вашингтон икзаминър", като напомня, че китайската армия също се стреми към постигането на асиметрични предимства, според доклад на Пентагона, публикуван миналата година.

Според Блинкън Китай е единствената сила с потенциал да промени основания на правила световен ред, отбелязва британският в. "Файненшъл таймс". Той заяви, че визията на Пекин би отдалечила света от универсалните ценности, помогнали за постигнатия през последните 75 години напредък и отбеляза, че "по време на мандата на президента Си (Цзинпин) Китайската комунистическа партия стана по-репресивна у дома и по-агресивна в чужбина".

Защитата на водената от Путин война в Украйна би трябвало да притеснява всички в Индийско-Тихоокеанския регион, добави Блинкън. Той вече предизвика вълнения с изказването си, че Вашингтон би използвал военна сила в защита на Тайван, въпреки че по-късно уточни, че политиката на САЩ спрямо Китай не се е променила и те продължават да се противопоставят на "всяка едностранна промяна на статуквото", отбелязва британското издание.

В речта си Блинкън представи съревнованието с Китай като сблъсък между две идеологии - демокрацията и авторитаризма - но подчерта, че САЩ не се опитват да променят Китай. Стратегията на американската администрация не е насочена и към конфликт, нито към нова Студена война, увери той.

Трите основни насоки на американската политика спрямо Китай са инвестиране в конкурентоспособността на САЩ и иновациите; сътрудничеството с партньори и съюзници; и съревнованието с Пекин, целящо да защити американските интереси, посочва в. "Вашингтон пост". Но първата от тях ще изисква подкрепата на двете партии в Конгреса, която президентът среща затруднения да си осигури, освен по свързаните с Украйна въпроси, отбелязва изданието.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
8
 
! Отговори
българин преди 2 години
За безопасността на самата САЩ е да стои по далечко от границите на Русия и няма да пострада!-:))
41
2
 
10
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Светът се управлява от либерално - глобалистката психиатрия и по - специално сатанисткото крило на Демократическата партия в САЩ, на всичкото отгоре дойдоха на власт с изборни фалшификации. А наш Кире е тяхна проекция.
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Времето работи в полза на Китай и РФ, САЩ нямат шанс, да се оттеглят като регионален трети център, да не загубят и това
39
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От написаното излиза че Русия изобщо не я броят за фактор в световен мащаб!А то си е и така,икономически е много слаба Русия,единствено което има са природните богадства.А във войната в Украйна се видя че изобщо не може да води война.
38
0
 
4
 
! Отговори
Светнат преди 2 години
Краварите нямат интерес от конфликт с Китай, но ще си строшат главата ако го предизвикат или намесят по някакъв начин в локален такъв.
37
2
 
3
 
! Отговори
Мдаааа преди 2 години
Така нашите оправници и ястреби обичаха навремето Хитлер, както сега янките и с такъв плам като сега се съюзиха с него и обявиха война на САЩ и Англия, съюзници тогава на Русия (която пак беше лоша, комунистическа) след което днешните им приятели Сащ и Англия разбомбиха София та после викаха елате братушки спасявайте ни.... и за благодарност днеска ги псувате руснаците, а и пращате на неонацистите пушкала за убиване и им се радвате на тея убийци!!! И ако не бяха руснаците да се застъпят след ВСВ днес щяхме да сме само в района около *** кв. Факултета, както е искал Чърчил и Руз
36
1
 
5
 
! Отговори
100% преди 2 години
Скоро, ама...много скоро 10$ = 6ст. Една галонка бензин = 100$. Рублата = валута 1
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С русия удариха на камък, но с Китай ще се наденат на бахура
34
4
 
14
 
! Отговори
Китайците учат преди 2 години
работят и произвеждат. Имат страхотна инфраструктура. А разходите им за военни цели са в огромната си част дефанзивни. Ако си изградим добрите отношения с тях ще има и тунел под Шипка и влак от София до Варна за 2 часа. А от САЩ какво точно сме видяли? Кредити за летящи тенекии с които заробихме и правнуците??
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Журналист да си в днешно време. Само сменят 'Русия' с 'Китай' и пускат същите статии, лесни парички
32
0
 
3
 
! Отговори
Кирчо веднага прати преди 2 години
една заплата за сдържане на Китайската заплаха! В на Пентагона Бюджета има 300 милиона долара заделени за пропаганда срещу Китай, да им чернят имиджа запред света. Може да им дариш и една Българска премиерска заплата, да напишат още една Анти-Китай статия в Дейли Телеграф!!
31
1
 
12
 
! Отговори
Дет то Америка преди 2 години
Всъщност най-голямата заплаха сте вие САЩ . Ако вие изчезнете или ви зградят с една стена .Светът ще стане много по--добро място за живот.
30
2
 
12
 
! Отговори
Малиййй преди 2 години
Много краварски *** много нещо. Пишете, пишете. Трябва да заработвате центове...
29
3
 
13
 
! Отговори
Китай бил заплаха!?? преди 2 години
Китай колко бази има по света? ДВЕ май бяха. И то на ключови търговски пътища да си пазят търховските кораби. Едната беше в Джибути. За сравнение САЩ имат 800 бази, за които се знае. Само в Германия сигурно имат 100,000 военни, още толкова в Япония. В целия свят палят конфликти. Обаче Китай бил голямата заплаха. Хахаха Тия в Уошингтън наистина ни взимат за зевзеци.
28
1
 
12
 
! Отговори
На някой умира ли преди 2 години
му се в името на това САЩ да размахват тоягата и да обясняват на Китай как да си ръководят държавата? Защото с бързи стъпки тия лунатици в Уошингтън водят света към ядрена катастрофа. А дори да не в ядрена, един хляб като стане 10 лева и като нямаме храна на масата, келфайда
27
0
 
17
 
! Отговори
Каква точно е работа преди 2 години
на САЩ да се занимава с Китай и с тяхната вътрешна политика. Китай казва ли какво да става в Калифорния или дали да си бият цветнокожите или не? Китай изказва ли се за ежедневните масови убийства във ФАЩ, държи ли им сметка за масовата бедност, бездомност, или за милион жертви на Ковид? Китайците работят, произвеждат, продават и си правят парите. На някой като не му изнася да не си купива от тях. А това че са най многобройната страна и скоро ще са първи по БВП. Това е положението. Приемете го.
26
0
 
14
 
! Отговори
Най големия агресор преди 2 години
Найголемият агресор САЩ са царе на страховитите касапници, преврати и масови изтребления.Уйлям Блум, един от най-авторитетните американски анализатори, журналист и публицист, създател на първия алтернативен вестник в САЩ (Washington Free Press), събра и подреди в две книги престъпленията на САЩ по света от 1945 г. до 2000 г. Книгите са: Държава престъпник: пътеводител за единствената световна суперсила (Rogue State: A Guide to the World,s Only Superpower) и Убитите надежди: интервенциите на САЩ и ЦРУ след Втората световна война (Кilling Hope: U.S. Military and CIA Interventions Sin
25
2
 
6
 
! Отговори
MONAD преди 2 години
САЩ и НАТО не са водили война с реални армии, това, че бомбардираха Ирак, Афганистан и Либия и ги върнаха в средновековието, без да има кой да им се противопостави, не означава, че ще бъде толкова лесно с Китай и Русия.Да не говорим, че това практически ще означава 3-та световна ядрена война.И ще е като през ВСВ, където за да спазят споразумение с Полша запалиха цяла Европа и накрая Полша я превзеха комунистите на Сталин.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те покрай РФ как скочиха цените... Давайте и Китай и направо 1 - ляб да става 5 лв.
23
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много руски *** много нещо. Пишете, пишете. Трябва да заработите копейките