Тръмп с призовка да даде показания за бунта в Капитолия

Ако не се яви, бившият президент може да влезе в затвора
14 окт 2022 11:22, Елка Василева
9
Тръмп с призовка да даде показания за бунта в Капитолия
Снимка: БГНЕС

Комисията в Камарата на представителите на САЩ, разследваща нападението срещу Капитолия от 6 януари 2021 г., изпрати призовка на Доналд Тръмп да даде показания за станалото в този ден, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
Няколко души загинаха и над 140 полицаи бяха ранени при атаката, извършена от привържениците на Тръмп в деня, в който Конгресът утвърди резултатите от изборите от 2020 г., спечелени от Джо Байдън.

Седемте демократи и двамата републиканци в комисията гласуваха единодушно за това бившият президент на САЩ да бъде заставен да се яви. "Трябва да поискаме свидетелски показания под клетва от централния играч от 6 януари", заяви народната представителка и заместник-председателка на комисията Лиз Чейни. "Длъжни сме да потърсим отговори директно от мъжа, който предизвика всичко това. И всеки американец има право на тези отговори", добави тя.

В продължение на два часа преди вота членовете на комисията защитаваха тезата - чрез изявления, документи и записани свидетелски показания - че Тръмп предварително е планирал да отрече загубата си на изборите през 2020 г., че не е накарал хилядите си привърженици, щурмували сградата на Конгреса, да се разотидат и че упорито е изказвал невярното твърдение, че победата на изборите му е била отнета неправомерно.

Ако не изпълни призовката, Тръмп може да влезе в затвора за срок от един до 12 месеца, отбеляза Ройтерс.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
1
 
! Отговори
С наближаването на преди 1 година
изборите в САЩ,ще наблюдаваме все по-интензивни атаки по Тръмп от доминираните от демократите и сороските НПО-та медии.Той ще бъде изкарван расист,нацист, антисоциалист.Но основната маса граждани на САЩ-бели,работещи,средна класа го подкрепят и той ще се завърне на бял кон.А синилния старец ще ходи да се лекува. Не може горепосочената маса граждани да търпи да бъде постоянно обругавана от всякакви маргинали,които не само живеят на гърба и,но и искат да диктуват играта. Тръмп ще дойде.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проучвания на общественото мнение в САЩ от преди месец сочат, че ако сега са изборите, Трамп ще ги спечели с повече от два пъти повече гласове от Байдън. От тук антатък следват всички действия на Байдън срещу Трамп.
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълна "демокрация"!!! Терорят главния кандидат за изборите, за да му попречат да спечели. Пълен успех на "справедливата" правова система в САЩ! Вече няколко години скалъпват и пришиват на Трамп всякакви измислени обвинения и създават фалшиви "доказателства" за тях. По-голямо падение от правителство, което става и ляга повтаряйки за някаква тяхна "демокрация", "справедливост" и "права на човека" до прегракване.
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой май се уплаши Тръмп да не дойде на бял кон в белият дом, че тъкмо демоНОкратите обърнаха света с хастара нагоре...Сега с процедурни врътки може дори да не стигне до избири...Както нашата драма с преброяването, оповестено ден след изборите
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тръмп е неудобен за елита, който командва САЩ.............затова го тормозят, гадините!!
2
2
 
9
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Това не беше бунт, това е демокрация. Хората могат свободно да демонстрират. Нали това казват краварите когато подобни нещо се случва в друга държава. Сега ще тормозят Тръмп, за да си вдигнат малко активите преди изборите. А може и да му забранят да се яви на следващите президентски избори. Демокрация, какво да я правиш.
1
1
 
4
 
! Отговори
Nurnberg 2.0 преди 1 година
А кой ще дава показания за еасистката БЛМ и погромите заради *** на наркомана-престъпник?