САЩ с нова военна помощ за Украйна за 1,8 млрд. долара

Помощта включва и система "Пейтриът" според източници
21 дек 2022 07:39, Елка Василева
104
САЩ с нова военна помощ за Украйна за 1,8 млрд. долара
Снимка: архив, БГНЕС

САЩ ще предоставят на Украйна военна помощ в размер на 1,8 милиарда долара в рамките на мащабен пакет, който за първи път ще включва батарея от системите за противоракетна отбрана "Пейтриът", както и авиационни бомби с прецизно насочване, предаде Асошиейтед прес, като се позова на източници от американското правителство.

Очаква се новият пакет от помощи да бъде официално обявен днес, като същевременно правителството на Джо Байдън се готви да посрещне Володимир Зеленски във Вашингтон.

Според източниците на АП става въпрос за оръжия от запасите на Пентагона на стойност около един милиард и за още 800 милиона долара по линия на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна, която финансира закупуването на оръжия и боеприпаси, провеждането на обучения и др.

Успоредно с това Конгресът е на път да одобри още 44,9 милиарда долара помощ за Украйна като част от мащабния законопроект за правителствените разходи.

Решението за изпращане на батарея "Пейтриът" е взето въпреки предупреждението на руското външно министерство, че доставката на усъвършенстваната ракетна система земя-въздух ще се приеме като провокативна стъпка и че системата ще бъде считана за легитимна цел от руската армия.

Не е ясно кога точно батареята "Пейтриът" ще пристигне на фронтовата линия в Украйна, тъй като украинските сили ще трябва да бъдат обучени за работа с нея, а това може да отнеме няколко седмици. Очаква се обучението да се проведе в американската военна база "Графенвьор" в Германия.

Източниците на АП допълват, че новият американски пакет ще включва и управляеми авиационни бомби (JDAM - Joint Direct Attack Munition).

Засега САЩ не са склонни да предоставят на Украйна американски изтребители, отбелязва АП.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
10
 
14
 
! Отговори
С Русия в сърцето! преди 1 година
САЩ показаха, че финансират и подкрепят с оръжия терористичния режим в Киев! С Американските оръжия ще бъдат избити още милиони рускоговорящи православни живеещи в Украйна. САЩ финансират и подкрепят Украинския геноцид в Домбас!!
37
5
 
3
 
! Отговори
Путин преди 1 година
ще руския Алиенде, само че, с автомат играчка, че не може да държи калашник!
36
1
 
6
 
! Отговори
Answer.. преди 1 година
До До голам праз чо Щото само загряват...пък всичкото нато хвърля пари и оръжие там. Войната е индиректна между сащ и Русия и гледай да не стане истинска, щото гащите ти ше замиришат на изгоряла гума, понеже са с китайски ластик.
35
4
 
5
 
! Отговори
До голам праз чо преди 1 година
Като не струват пейтиът, защо руснаците се наакват и пяна им излиза от устата?
34
6
 
10
 
! Отговори
ами преди 1 година
РусоФобчетата още ли не са свалили розовите си очила,за да им ГРЪМНЕ най-накрая,че това си война между сащ и Русия на територията на украйна и оня лилипут е найсно с това от самото начало,но с толкова мрд.долари са 10 месеца няма как да не се е облажил с някой млрд. и като приключи всичко ще го обявят за апостол на свободата и никой няма да дири и да разследва какви и колко пари е отклонил.Но вие си знаете едно-да живее сащ,който е разпалвал войни по света,пали и никога няма да спре да го прави
33
4
 
3
 
! Отговори
Golqm parz преди 1 година
С прашка пилци ше свалят. Патриота го бива само в прихващането, но има под 10% ефективност при свалянето на целта...Ал Хюсеин им разказва играта в Залива. Израел не ги иска, щото не стават...справка Wiki
32
3
 
3
 
! Отговори
До слава Русий преди 1 година
Ти знаеш ли къде се намира САЩ? Там даже ниагарския водопад замръзва!
31
3
 
6
 
! Отговори
Ако се вярва преди 1 година
на сводките на Конешеко, значи Украйна има повече население от Китай, или Индия???
30
9
 
6
 
! Отговори
Слава Россиа преди 1 година
Американското оръжие не работи при отрицателни температури!! В САЩ нямат места където температурите падат под 0 градуса и затова оръжията не са проектирани и тествани да работят на студено. В Украйна през зимата те ще са просто безобидна цел за Руската артилерия!
29
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Завинава на коледен пазар зеления.Докато на неговите будали им влачат червата...
28
12
 
0
 
! Отговори
Защо преди 1 година
мина между капките и не се коментира, че английски спецчасти, са спасили Герасимов в Донбас?
27
0
 
14
 
! Отговори
До 57 преди 1 година
Питай руските вдовици и майки те ще ти кажат
26
14
 
5
 
! Отговори
С Русия в сърцето преди 1 година
Незнам защо Украинците си мислят, че могат да победят Русия! Най-голямата и мощна армия в света, ядрена сила! Това е все едно Авганистан или Виетнам да си мислят, че могат да победят и прогонят армията на САЩ! Втората в света след Руската!
25
6
 
14
 
! Отговори
Украйна в НАТО и ЕС преди 1 година
Днес официално бройката на загиналите ватенки в войната ще надхвърли 100 хиляди. По-късно ще си сипя едно американско уиски по повода.
24
6
 
16
 
! Отговори
До 54 преди 1 година
Ми така както ви гледам и ракети НЕ можете да правите без САЩ! :))))))))))))))))))))))) купувате ирански дронове втора ръка!!! :)))))))))))))))
23
6
 
17
 
! Отговори
До 53 преди 1 година
Към кде напредва!? Дай примери!? Щото единсвения напредък на руската армия в последните 10 месеца е към москва! :)))))))))))))) ся не знам обаче дали е корабът москва или градът москва! :))))))))))))))))))))) ама то май няма кой знае какво значение!!! :)))))))))))))))))))
22
7
 
18
 
! Отговори
Ах че хубава новина преди 1 година
Браво ! Един хубав коледен подарък за украинската армия
21
7
 
16
 
! Отговори
Радньо преди 1 година
Втарая в мире нещо не я бива да води бойни действия. Не се учудвам, ще затънат така, както затънаха в Афганистан и на много други места. Слава на Украйна!
20
11
 
12
 
! Отговори
При САЩ безплатно преди 1 година
няма . Русия като загуби ще и бъде връчена сметка за всичкото оръжие с лихвите
19
5
 
20
 
! Отговори
Украйна в НАТО и ЕС преди 1 година
Гледах реклама по руската телевизия за набиране на военнослужещи. В нея един дядо за да не си продаде старата си любима лада понеже няма пари, внукът му се записва в руската армия и спасява ладето на дядо си. Извода е, че в русия всички са бедни и карат стари лади и са готови да умрат в война за да изкарат някой лев. Направо съм изумен.