САЩ с нова военна помощ за Украйна за 1,8 млрд. долара

Помощта включва и система "Пейтриът" според източници
21 дек 2022 07:39, Елка Василева
104
САЩ с нова военна помощ за Украйна за 1,8 млрд. долара
Снимка: архив, БГНЕС

САЩ ще предоставят на Украйна военна помощ в размер на 1,8 милиарда долара в рамките на мащабен пакет, който за първи път ще включва батарея от системите за противоракетна отбрана "Пейтриът", както и авиационни бомби с прецизно насочване, предаде Асошиейтед прес, като се позова на източници от американското правителство.

Очаква се новият пакет от помощи да бъде официално обявен днес, като същевременно правителството на Джо Байдън се готви да посрещне Володимир Зеленски във Вашингтон.

Според източниците на АП става въпрос за оръжия от запасите на Пентагона на стойност около един милиард и за още 800 милиона долара по линия на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна, която финансира закупуването на оръжия и боеприпаси, провеждането на обучения и др.

Успоредно с това Конгресът е на път да одобри още 44,9 милиарда долара помощ за Украйна като част от мащабния законопроект за правителствените разходи.

Решението за изпращане на батарея "Пейтриът" е взето въпреки предупреждението на руското външно министерство, че доставката на усъвършенстваната ракетна система земя-въздух ще се приеме като провокативна стъпка и че системата ще бъде считана за легитимна цел от руската армия.

Не е ясно кога точно батареята "Пейтриът" ще пристигне на фронтовата линия в Украйна, тъй като украинските сили ще трябва да бъдат обучени за работа с нея, а това може да отнеме няколко седмици. Очаква се обучението да се проведе в американската военна база "Графенвьор" в Германия.

Източниците на АП допълват, че новият американски пакет ще включва и управляеми авиационни бомби (JDAM - Joint Direct Attack Munition).

Засега САЩ не са склонни да предоставят на Украйна американски изтребители, отбелязва АП.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
19
 
3
 
! Отговори
Слава Россиа преди 1 година
Кога великата Руска освободителна армия ще започне да побеждава най-накрая!! Да превзема територии, да освобождава градове?? Кога Руското знаме ще се развее в Киев?! Омръзна ни да чакаме!! Какво толкова ги жалят тия Украинци?
17
5
 
15
 
! Отговори
Бориславов преди 1 година
Слава Украiна! God bless America! Заедно ще успеем да победим ниския диктатор в Кремъл. Хубавото е че парите и оръжията, които САЩ даряват са много. Братя украинци в навечерието на този светъл празник ви пожелавам мир и благоденствие, които благодарение на американската демокрация скоро ще дойдат.
16
9
 
18
 
! Отговори
Русомразител преди 1 година
Още ли не ви е ясно, че вашата Рассия така се разгърна, че и лъсна голият дирник. Рашковцете да строят повече крематориуми, че скоро ще им трябват за двукраките ЛАДИ.
15
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато САЩ доставят модерно оръжие на Украйна, Руските окупационни войски ще клечат в окопите на източния бряг на Днепър.
14
17
 
14
 
! Отговори
След дъжд качулка преди 1 година
Батареята Пейтриът ще бъде предоставена след като ВСУ бъде обучена да борави с нея. Това ще отнеме няколко месеца. Дори и да бъде доставена тя не може да опази само Киев всичко това е прах в очите на укрите. Просто тези 1.8 милиарда ще бъдат поставени на сметката на Украйна и нищо няма да променят.
13
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 24 Това нощес ли го сънува...
12
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия няма никъкъв шанс пред могъщото Амевиканско оръжие!! До месеци Москва капитулира или войската и ще изгние в окопите криеики се там от Американските снаряди.
11
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От де тез пари,като е криза,що не помислят за хората ,които умират по улиците в Америка ,или те са лош материал?Фалшиви ,лицемери ,ей.
10
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
PATRIOT при доставка ще заработят до няколко месеца това цитира Wall Street Journal. Всичко е пресметнато до 2 месеца Украйна ще капитулира ВСУ е на предела на силите си и не разполага с тежка бронирана техника и танкове. Липсваи стволната артилерия гаубици и оръдия и най вече живата сила която дава отражение. Скоро ще очакваме голяво Руско настъпление подкрепленията са вече в готовност. Дефакто PATRIOT ще го пишат на сметката без да се използва.
9
22
 
21
 
! Отговори
Хора преди 1 година
Ако има адекватни военни в ВСУ, докато Зеленски е в сащ да свалят хунтата в Киев, зада настъпи мир.Иначе Украйна до година няма да я има.
8
13
 
23
 
! Отговори
Факт преди 1 година
До сега над 60 милиарда и какво,нищо укровермахте бяга и гине.
7
27
 
22
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Явно помощта за Украйна ще продължи до пълното изтощение на Русия.Путин обикаля като гладен пес из Беларус да търси помощ.Афганистан 2.0 е все по-близо.
6
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудо голямо ! Вовата ще вкара атома в играта и от кравария ще остане само неприятен спомен. И няма да им кой да плаща за пропагандни статии и постове ....
5
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия докато не си изпробват всичките оръжия де що имат няма да спрат...
4
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кинжал ви очаква
3
16
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ЩОМ ЩЕ СЕ ТЕПАТ ТЕРОРИСТИЧНИ ПУТАНИСТИ ВСЕ Е ПЛЮС!!! КОМУНИСТИЧЕСКАТА ИМА ПОДПИСАН ДОГОВОР , ЧЕ ПРИ НИКАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТВА НЯМА ДА КРАДЕ ЗЕМЯ ОТ УКРАЙНА КАМО ЛИ ДА Я АНЕКСИРА!
2
13
 
15
 
! Отговори
Дреме им! преди 1 година
Могат да си печатат, колкото искат от *** хартийки!По заповед на господарите си с големите носове и черните шапчици!
1
17
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А през това време 45млн. американци карата на купони за храна. Евала, демокрацио!