Камала Харис осъди Русия за "престъпленията срещу човечеството"

Вицепрезидентът на САЩ призова за правосъдие
18 фев 2023 19:38, Красимир Ангелов
343
Камала Харис осъди Русия за "престъпленията срещу човечеството"
Снимка: БГНЕС

Русия е извършила „престъпления срещу човечеството“ по време на войната си в Украйна, заяви вицепрезидентката на САЩ Камала Харис и призова за „правосъдие“, предаде Франс прес.

"Съединените щати официално установиха, че Русия е извършила в Украйна престъпления срещу човечеството“, каза Камала Харис в слово пред Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността. Тя потвърди, че САЩ ще подкрепят, "докогато потрябва", тази страна.

"Проучихме доказателствата, познаваме законовите норми и няма никакви съмнения, че става дума за престъпления срещу човечеството“, каза Харис. Тя говори за незаконни екзекуции, изтезания и изнасилвания, извършвани от руските войски в Украйна, също и за „насилствено прехвърляне на стотици хиляди цивилни украинци" в Русия.

"И казвам на всички извършители на тези престъпления и на техните началници или съучастници в тези престъпления: ще отговаряте за тях", добави вицепрезидентката на САЩ.

Това е първият път, когато САЩ официално посочват Русия като извършителка на военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна, откакто федерацията нахлу в съседната страна през февруари 2022 г.

В отделно комюнике шефът на американската дипломация Антъни Блинкън увери, че „не става дума за случайни или изолирани действия“, и спомена за „всеобщо и системно нападение на Кремъл срещу гражданското население на Украйна“.

Той подчерта, че използвайки определението „престъпления срещу човечеството“, САЩ се ангажират съответните хора от руските сили и други неназовани виновници „да понесат отговорност за своите действия“ пред правосъдието.

"Не може да има безнаказаност за тези престъпления", заключи Блинкън.

От началото на руското нашествие САЩ са документирали или описали над  30 600 случая на военни престъпления, извършени от руските войски в Украйна, уточни Държавният департамент.

През септември разследващи от ООН обвиниха Москва във военни престъпления "в големи мащаби" в Украйна.

(БТА, Андрей Шарков)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


343
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
3
 
11
 
! Отговори
Щирлиц(таен агент) преди 1 година
Рублата поскъпва,авто-газ вече зареждат в Русия за 55 стотинки.Криза голяма настана в Русия.Беднотия.Том Шулц ми каза,че ще се мести в Русия,както оня французина-Жерар Депардио
170
0
 
4
 
! Отговори
Териториален преди 1 година
Само дето нито САЩ ,нито Русия са това което бяха!
169
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой и кога ще осъди ония,които хвърляха бомби над София?Кой ще разкаже за разкъсаните детски ръчички и телца?Пускаха играчки-бомбички,които са оставяли сакати,или мъртви български деца.,през периода 1943-1944???САЩ направиха това.Няма как да ги подкрепяме.Не на фашизма!!!
168
2
 
25
 
! Отговори
ИСТОРИЯТА ПОМНИ преди 1 година
А кой ще осъди атомните бомбардировки над Япония???Пълно мълчание.Кой щ осъди изгарянето на живи човеци в старчески дом в Украйна?
167
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А тях кога ще ги съдят, всички войни по света са тяхно дело. Те и англичаните са сринати София, за това кога. Лицемери алчни.
166
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виетнам,бивша Югославия,близкия изток, коренните жители на С.Америка... те кого да осъдят?
165
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аве тя съди а нея кой.....
164
5
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
НАТО ще опердаши руснаците тогава,когато кацнат марсианци на Земята.
163
10
 
8
 
! Отговори
Та както казах.... преди 1 година
м0сковията е единствената страна, която е избила повече от собствените си жители, отколкото всички останали страни взети заедно.
162
2
 
14
 
! Отговори
бай Гошо преди 1 година
да де, ама първо требва виетнамците да осъдят таа лелка за кланетата в Сонг-Ми
161
5
 
23
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Ако говорим за това коя страна, е причинила най-много страдания на хора, то това определено са САЩ. Те са бомбардирали в много държави и жертвите сред цивилното население за тях съвсем не са били проблем. За сравнение: Ракка в Сирия 2018. По време на пика на боевете в края на август 2018, ООН излезе с изявление, критикуващо коалицията на САЩ за неприемливата цена, която цивилните плащат заради бомбардировките. Хуманитарна мисия на ООН, посетила града, заяви, че е шокирана от разрушенията.
160
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредна кофа евроатлантическа п'о'мия. То и друго от главата на такива като нея не излиза де....
159
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е щом камала казва, това е
158
7
 
37
 
! Отговори
123 преди 1 година
Чуйте, кой обвинява Русия за престъпления срещу човечеството. Представител на страната, по чиято вина са ставали почти всички войни в историята на света през последните 50-60 години, да не ги изброяваме. Лицемерието им е безкрайно.0403
157
3
 
19
 
! Отговори
Додо преди 1 година
До ВЪПРОС: едва ли, пич. Тя е толкова глупава, че освен бургер и кутийка кока-кола друго едва ли може да притежава!
156
3
 
39
 
! Отговори
Додо преди 1 година
А въпросната рoмкa, нещо по отношение на геноцидът, извършван от Израел в Палестина, или за множеството геноциди, извършени от САЩ срещу народите на Виетнам, Корея, Германия, Ирак, Югославия, Никарагуа или примерно Сирия? Тези деяния престъпление срещу човечеството ли са, или нещо друго, благо и демократично? Това, че в Сърбия, до ден днешен се раждат осакатени деца, заради касетъчните бомби с обеден уран, престъпление ли е? Казало ли е Айшето?
155
5
 
33
 
! Отговори
Спеца преди 1 година
От кога украинските фашисти олицетворяват човечеството?Вие янките съвсем сте се изченчели!
154
7
 
28
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 година
Камила Харис и Сина на Байдън - Харис Байдън , трябва да лежат в Затвор до Живот .Тези Двамата Притежаваха Био Лабораториите в Харков , Украйна - там се произвеждаше КОВИД 19 - загинаха 50 Милиона Човека .Къде е ООН и ХАГА ?Защо се правят на , ни чул ни видял ?
153
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Како Ками ,кажи за Охайо,как си отровихте хората,ама нали корпорации са замесени ,няма грижа.
152
4
 
32
 
! Отговори
Малък факт преди 1 година
фащ е единствената държава употребила ядрено оръжие срещу мирно население!!!!!!!!!!! Няма друга като нея на света.