Камала Харис осъди Русия за "престъпленията срещу човечеството"

Вицепрезидентът на САЩ призова за правосъдие
18 фев 2023 19:38, Красимир Ангелов
343
Камала Харис осъди Русия за "престъпленията срещу човечеството"
Снимка: БГНЕС

Русия е извършила „престъпления срещу човечеството“ по време на войната си в Украйна, заяви вицепрезидентката на САЩ Камала Харис и призова за „правосъдие“, предаде Франс прес.

"Съединените щати официално установиха, че Русия е извършила в Украйна престъпления срещу човечеството“, каза Камала Харис в слово пред Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността. Тя потвърди, че САЩ ще подкрепят, "докогато потрябва", тази страна.

"Проучихме доказателствата, познаваме законовите норми и няма никакви съмнения, че става дума за престъпления срещу човечеството“, каза Харис. Тя говори за незаконни екзекуции, изтезания и изнасилвания, извършвани от руските войски в Украйна, също и за „насилствено прехвърляне на стотици хиляди цивилни украинци" в Русия.

"И казвам на всички извършители на тези престъпления и на техните началници или съучастници в тези престъпления: ще отговаряте за тях", добави вицепрезидентката на САЩ.

Това е първият път, когато САЩ официално посочват Русия като извършителка на военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна, откакто федерацията нахлу в съседната страна през февруари 2022 г.

В отделно комюнике шефът на американската дипломация Антъни Блинкън увери, че „не става дума за случайни или изолирани действия“, и спомена за „всеобщо и системно нападение на Кремъл срещу гражданското население на Украйна“.

Той подчерта, че използвайки определението „престъпления срещу човечеството“, САЩ се ангажират съответните хора от руските сили и други неназовани виновници „да понесат отговорност за своите действия“ пред правосъдието.

"Не може да има безнаказаност за тези престъпления", заключи Блинкън.

От началото на руското нашествие САЩ са документирали или описали над  30 600 случая на военни престъпления, извършени от руските войски в Украйна, уточни Държавният департамент.

През септември разследващи от ООН обвиниха Москва във военни престъпления "в големи мащаби" в Украйна.

(БТА, Андрей Шарков)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


343
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ нямат право да съдят който и да е за престъпления защото те самите са престъпници. Водиха война в Ирак под претекст че там има опасни оръжия които така и не намериха просто защото бяха тяхна измислица за да си създадат основание да започнат война. Тази война е военно престъпление. Няма смисъл да изреждаме другите държави като Сирия и Афганистан защото там е същата работа. С какви очи някой който прави такива войни излиза и казва че ще съди друга държава? Тези лицемери нямат никакъв срам.
130
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да ми слагате минуси, е факт: САЩ нямат Министерство на културата, защото за тази страна културата е неприсъща. Затова пък имат Министерство на ветераните с бюджет близо 90 милиарда $ и 280 000 служители, има и официален неработен ден за Парад на ветераните, където дефилират , естествено, НЕ ветерани от Първата световна война, а от "демократичните" революции в зоната на националния интерес на САЩ , т.е. по цял свят.
129
5
 
4
 
! Отговори
отец Нафърфорий преди 1 година
Обади ми се г-жа Харис , казва ми, отче Нафърфорий, на вас сме се спрели трябва да заминете за Хага ,заплащането ще е за опяване и поставяне на примките, помисли си един ден и чакаме отговор . Ще отида, то без хора не става и за сватба и за брадва хора трябват .
128
4
 
0
 
! Отговори
Хамалин преди 1 година
До Анонимен138Да така е но пак щеше да се говори на немски сега.дори и в този сайт сега.
127
22
 
28
 
! Отговори
Няма друга държава преди 1 година
в света избила над 10 милиона от собственото си население освен Русия....И то през 20ти век... Факт.
126
23
 
27
 
! Отговори
др0гаре плоскоземи преди 1 година
м0сковията е единствената страна, която е избила повече от собствените си жители, отколкото всички останали страни взети заедно.
125
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не публикувайте снимки на това нещо бе, за малко да се издрайфам!
124
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някаква еврейска прислуга била осъдила..... Цял свят са осъдили престъпленията на фашшшИстките щати за непрестанните войни и държавни саботажи и не е далеко времето, когато ще си понесат кръста.
123
9
 
7
 
! Отговори
Морен сокол преди 1 година
Недостойните за Шенген я да не се бъркаме в големите работи а.
122
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ не са водили войни на своят територия от мноооого време, Но затова пък имат Министерство на ветераниете, създадено през 1930 г. За това министерство работят 280 000 служители. Имат и специален ден за ветераните. Защо? Защото имат стотици хиляди ветерани от войни, към които властта все пак изпитва вина и по нкакъв начин ги подпомага. Същата тази власт обаче НЕ счита за важно да се подпомага културата, САЩ нямат министерство за културата. Защото тя е важна само доколкото създава пропаганда.
121
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбия, Ирак, Афганистан, Либия, Сирия. За милионите загинали в тези държави вследствие на "хуманитарните' операции на САЩ и НАТО кой е виновен? Много скоро Западът ще бъде изолиран от останалия свят и ЕС ще изпадне в невиждана криза - политическа, социална, икономическа.
120
23
 
7
 
! Отговори
Винету преди 1 година
Вийте комунистически фанатици. Кога ще разберете, че Вашият идол путин е обикновен убиец., като баща си сталин. Чак като пусне ядрената бомба .....тогава ще бъдете много щасливи предполагам
119
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Хамалин - Обратно е, ако не беше Рузвелт , на Сталин щяха да му обръснат мустака в истинският смисъл на думата .
118
4
 
20
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 1 година
Бах ти смешни цата!
117
5
 
20
 
! Отговори
Далеч от BG преди 1 година
И като ги осъди , как смята да ги накаже???
116
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ да обвиняват някого за военни престъпления е все едно Ханибал Лектър да обвинява някого в канибализъм.
115
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Не съдете, за да не бъдете съдени!"
114
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каза вицепрезидентът на държавата, която единствена в историята хвърли атомни бомби срещу мирно население в Япония и използва *** срещу такова във Виетнам.
113
4
 
17
 
! Отговори
Хамалин преди 1 година
ало Хамала ако е беше ръъъсия щяхте да говорите на немски.
112
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кой го казва, наглост!