Действията на България относно правата на човека и корупцията са "недостатъчни"

Това е заключението на Държавния департамент на САЩ
20 мар 2023 21:27, Нели Христова
149
Действията на България относно правата на човека и корупцията са "недостатъчни"
Снимка: БГНЕС

В новия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за спазване на човешките права се посочва, че действията на българското правителството за справяне с корупцията и незачитане на човешките права са „недостатъчни.“

В доклада, който бе представен в понеделник и се отнася за миналата година, се казва, че са предприети стъпки за разследване на официални лица, които са с обвинения за извършване на нарушения на човешките права и корупция, но има проблем с безнаказаността, пишат от БНР.

Сред отбелязаните значителни проблеми на страната са „жестоко“ отношение към групи като арестувани, мигранти и деца в институции. Посочват се още произволни арести, „сериозни проблеми“ с независимостта на съдебната система, „сериозно“ ниво на корупция и престъпления срещу малцинства в това число етнически и от сексуално естество.

Като пример за незаконен арест в доклада е изтъкнато задържането на бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов и пиара Севдалина Арнаудова. Тримата бяха задържани миналата година за 24 часа когато на власт беше правителството на Кирил Петков и вътрешен министър беше Бойко Рашков. Арестите бяха мотивирани със сигнал за изнудване. До момента няма повдигнати обвинения.

По въпроса за медийната свобода заключението на американското външно министерство е, че условията в страната продължават да влияят негативно на медийния плурализъм. Цитирани са също заключения, които констатират високо ниво на политическо и икономическо влияние върху медиите в комбинация с високи нива на концентрация на собственост. Посочват се и притеснения за независимостта на обществените медии и „недостатъчна редакционна независимост при всички видове медии.“

Като проблеми са отбелязани и достъпът на малцинства в медиите и дела за клевета срещу журналисти, които публикуват статии с обвинения в корупция.

В доклада са представени и случаи на антисемитизъм, като се допълва, че „антисемитска риторика продължава да се появява редовно по социалните мрежи и под формата на коментари под медийни статии онлайн.“ Oт друга страна, се отбелязва, че националистически партии, в това число "Възраждане" редовно обвиняват защитници на човешките права в измяна.

По отношение на расовите малцинства се изтъква, че дискриминацията може да бъде наказана със „скромна глоба“ като законите в тази сфера не се прилагат ефективно.

Докладите на Държавния департамент за състоянието и зачитането на човешките права и правата на работещите в 198 страни и територии се създават заради изискване по закон и се представят в американския Конгрес.

При публикуването на докладите за всички страни Държавният секретар Антъни Блинкън посочи, че докладите са базирани на факти и при написването се прилагат едни и същи стандарти както към съюзници и партньори и страни с, които САЩ има различния. „Целта на докладите не е смъмряне или опозоряване, а да се предложи ресурс за тези по света, които работят да пазят и поддържат човешкото достойнство, когато те са под заплаха по много различни начини,“ каза още Блинкън.

Той допълни, че при създаването на докладите се знае, че и Америка има проблеми с човешките права и това, което отличава Америка и други демокрации е, че говори открито за проблемите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
7
 
1
 
! Отговори
GodBlessUSA преди 1 година
Пазбира се че ще ви дават акъл като нямате!
104
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те САЩ нали си решиха техните проблеми, та дават акъл за нас.
103
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Върнете Надежда Йорданова за министър на правосъдието! Само тя има воля да промени нещата и върне справедливостта, така че жертвите на престъпления да получат качествено правосъдие .
102
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"По отношение на расовите малцинства се изтъква, че дискриминацията може да бъде наказана със скромна глоба като законите в тази сфера не се прилагат ефективно."---- Искат да кажат че ние жълтите тюрко-монголи продължаваме да дискриминираме чедата на първородния син на Господ -Македон, основателя на белата раса, като не им даваме да си вземат Пирин планина!
101
2
 
11
 
! Отговори
АТ преди 1 година
А за корумпираното украинско правителство казаха ли нещо? А бял полицай да удуши чернокож на улицата посред бял ден в САЩ? За корумпирани евродепутати нещо?
100
7
 
2
 
! Отговори
GodBlessUSA преди 1 година
Абсалолютно има законно право да се меси САЩ в защитата на демокрацията и човешките права на българските граждани които са нарушавани системно от комунистическата мафия политици корумпирани ченгета мутри руски *** които заплашват много и всякакви други под чавеци.Медиите дори са обект на репресии!Случеят с Медияпуул!Разбира се че имат не само право да се месят но са длъжни САЩ да помогнат на нормалните хора демократи в тази подафриканска изпаднала държава.
99
2
 
0
 
! Отговори
Внимание! преди 1 година
Американските евреи следят коментарите под новините за антисемитизъм! Имате право единствено да ги обичате. Другото не е позволено.
98
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето затова имам респект към САЩ , защото те са двигателят за защита на човешките права навсякъде по света! Включително в България. Ако не са те да критикуват политиците и институциите ни и да им казват в очите, че са корумпирани и не зачитат човешките права и свободи, че не се справят със задълженията си, сигурно вече щяхме да сме азиатски анклав. България е свободна страна само на хартия!
97
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
А с какво право Държавния департамент на САЩ пишат доклади за България?Това не е ли намеса в политиката ни?Каква ли би била реакцията на Американците ако българия излезе с доклад относно нестабилната финансова политика на САЩ,прекомерната употреба на сила от страна на полицията им и расовата дискриминация?Ние не бяхме ли независима република член на ЕС?
96
0
 
3
 
! Отговори
Европа Европа преди 1 година
До 101 Това е нормално за Бг.Вижте че на никой не му прави впечатление. Убийство с брадва в центъра на Казанлък.Какво толкова.Си казват плебеите!
95
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е ваша работа.
94
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се равняваш по САЩ е като да козируваш на Кхитлер 39-та
93
1
 
2
 
! Отговори
GodBlessUSA преди 1 година
В България няма свобода на словото дори да медиите какво остава за обикновените хора .Например случея с медия пул който цитира стенограма на народното събрание за зелената карта и мутрите ги съдят за един милион.Свешно е!2023 България е в ЕС само на думи в действителност е бразиломексиканско гето.
92
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сащ много плямпат незаконен бил ареста на борисов ами той като арестува през 2010 бившия министър на отбраната нилолай цонев законно ли беше и после плащаше цялата държава
91
0
 
3
 
! Отговори
Гражданин на ЕС преди 1 година
Ужас ! Това е дума която може би описва всичко да си изминалото денонощие в Казанлък. Кутията на пандора някой я отвори. А Казанлък спи. България спи ! Хора .... вие разбрахте ли какво се случи в Казанлък? В България ! УБИХА ЧОВЕК С БРАДВА В ЦЕНТЪРА НА КАЗАНЛЪК! 21 век ! Страна членка на ЕС ! Законът когато трябва да е над всичко! Когато не сме в махалата, когато не сме даже в селата. Когато сме в града, в центъра му, в центъра на общината ... по сред бял ден, пред погледите на всички, пред камерите и забележете - до СЪДА НА КАЗАНЛЪК , БЕ УБИТ ЧОВЕК С БРАДВА ! Друг се бори за живота
90
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Друго си е узаконената корупция пардон лобитата, а колкото до правата на човека се вижда, че във ФАЩ белият човек вече не е човек
89
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на сащ -- крадците викат дръжте крадеца. Самите те са причината за корумпираността на политическата система и политиците, които се контролират от агенти на цру, с цел да играят по тяхната ***. За това са измислили и "закон магнитски", и уики-лийкс -- изтичане на информация от засекретени документи, уж независимо от тях, но винаги срещу хора неудобни за тях. За корумпирани американски политици няма изтичане през уики-лийкс.
88
2
 
2
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Най-доброто нещо беше ареста на банкянския разбойник.Чисто формално държавната адвокатура на на престъпниците от банкя-ПРБ,попречи да се стигне до желания резултат.За да се оправи Б-я,повторния му арест е неизбежен.
87
4
 
1
 
! Отговори
96 абе идиот кръгъл преди 1 година
кой и за какво подготвяГанюБалкански и простакЗавършен като теб......
86
2
 
4
 
! Отговори
Подготвят ни янките преди 1 година
Подготвят ни. С други думи казват на нашите политици ППДБ и ГРОБ или правите коалиция и гласувате както трябва (за оръжия и жива сила за Украйна, за закупуване на Американско ядрени гориво, за Американски бази, за още няколко милиарда за американски оръжия .. ИЛИ ще минем на следващата стъпка и ще преборим корупцията у вас! А компромати има за всички. И за Кирчо и Кокорчо, Иванов и Борисов!