Секретните документи: Остин е наредил на US пилотите да стоят далеч от Крим

Пентагонът прави оценка на последствията от изтичането на класифицирани документи
10 апр 2023 06:45, Александър Попов
64
Секретните документи: Остин е наредил на US пилотите да стоят далеч от Крим
Снимка: БГНЕС/EPA

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин очевидно е наредил на пилотите на американските ВВС да не летят в близост до Кримския полуостров, като спазват дистанция от около 80,4 км от него, съобщи в. "Вашингтон пост", който е проучил секретни документи на Пентагона и американското разузнаване, появили се в интернет.

В един от тях е показана карта на Черно море, на която са обозначени районите, в които могат да летят разузнавателни самолети. Границите им започват на около 19,3 км от кримския бряг, "което е в съответствие с международното право", твърди изданието. На картата обаче допълнително е нанесена линия на около 80,4 км от полуострова, отбелязана като SECDEF Directed Standoff, което според изданието "показва, че Остин вероятно е наредил на американските пилоти да държат самолетите далеч от полуострова".

В друг документ се посочва, че между 29 септември 2022 г. и 26 февруари 2023 г. френски и британски самолети са извършили наблюдателни полети над Черно море с екипаж на борда, докато ВВС на САЩ са използвали безпилотни самолети, включително RQ-4 Global Hawk, RQ-170 Sentinel и MQ-9 Reaper. Както е обяснено в материала, всеки месец са били извършвани по няколко такива полета. Документът е обозначен като SECRET/NOFORN, което забранява предаването му на лица, които не са граждани на САЩ. В него подробно е описан отговорът на Русия на полетите на САЩ, Великобритания и Франция.

Така документът описва инцидент, който се е случил на 29 септември. По-рано британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че тогава руски изтребител Су-27 е изстрелял ракета в непосредствена близост до британски разузнавателен самолет RC-135 Rivet Joint, който "рутинно патрулирал" в международното въздушно пространство над Черно море. По думите на Уолъс той е обсъдил инцидента с руския министър на отбраната Сергей Шойгу. Според Уолъс проверката, извършена от руските власти, е показала, че ракетата е била изстреляна от Су-27 по погрешка. Москва не е коментирала инцидента. Вестникът твърди, че руският изтребител уж "почти е свалил" британското превозно средство край бреговете на Крим. Според вестника инцидентът подчертава "баланса, който западните военни се опитват да поддържат: да подпомагат украинските въоръжени сили, като събират информация за хода на военните операции, без да влизат в пряк конфликт с Москва".

Пентагонът прави оценка на последствията от изтичането на класифицирани документи

Американското министерство на отбраната съобщи в неделя, че различни правителствени служби със съвместни усилия правят оценка на последствията, които изтеклите секретни разузнавателни документи през последните дни могат да имат върху националната сигурност на САЩ и съюзниците и партньорите им, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

"Министерството на отбраната продължава да прави преглед и оценка на автентичността на фотографираните документи, които циркулират в социалните медии и изглежда, че съдържат чувствителна и строго секретна информация", се казва в съобщението.

През миналата седмица в социалните мрежи, се появиха копия на предполагаеми секретни документи, за които се твърди, че съдържат военни тайни на САЩ, свързани с Украйна, Китай и Близкия изток.

Според експерти по сигурността и американски правителствени източници, цитирани от Ройтерс, се подозира, че източникът на документите може да е в САЩ. Американските власти не са изключили възможността зад изтичането на информацията да стоят и проруски елементи. Смята се, че това е един от най-сериозните пробиви в американската сигурност от публикуването на над 700 хиляди документа от Уикилийкс през 2013 г.

Двама американски представители са казали пред агенцията в неделя, че не изключват документите да са били манипулирани, за да заблудят следователите за произхода им или за да разпространят невярна информация, която може да навреди на интересите на САЩ в сигурността.

Един от документите, датиран от 23 февруари и отбелязан с гриф "Секретно", описва подробно как противовъздушната система С-300 на Украйна ще бъде изчерпана до 2 май при настоящия темп на употреба.

Подобна строго охранявана информация може да бъде от голяма полза на руските сили и Украйна обяви, че президентът Зеленски и високопоставени служители в сферата на сигурността са се срещнали в петък, за да обсъдят начини да предотвратят изтичането на данни.

В друг документ с гриф "Строго секретно", съдържащ разузнавателна информация на ЦРУ от 1 март, се казва, че израелското разузнаване Мосад насърчава протестите срещу плановете на премиера Бенямин Нетаняху да засили контрола над Върховния съд. Доколкото в сведението пише, че информацията е дошла по разузнавателни канали, това би означавало, че САЩ са шпионирали един от най-важните си съюзници в Близкия изток.

Нетаняху вчера категорично отхвърли твърденията в документа, които определи като "неверни и без каквато и да било основа".

В един от публикуваните документи се съдържат вътрешни разговори на южнокорейски представители, които дискутират натиска на САЩ върху Сеул да предостави въоръжение на Украйна и политиката на Южна Корея да не прави това.

Според двама пожелали анонимност американски представители документите показват ситуация отпреди повече от месец и не съдържат последните разузнавателни оценки на Пентагона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: САЩсекретни документи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
24
 
! Отговори
$$$$€€€€ преди 1 година
Как биха реагирали американци те ако руските и китайски самолети патрулират на 20-50кл. от техните граници??? Руснаците са в пълно право да ги свалят когато нарушения се извършват умишлено и с желание да се предизвика световната война.Каквото почукало това получило.
45
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"...британското превозно средство..." абе сашко, какви превозни средства те гонят бе. Уточни поне какво превозва? Дини, марули, репи? Иначе, се нарича летателен апарат!
44
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това на снимката според пропагандата не е горещ въздух от двигателите а е изпускане на гориво. Съвсем ни мислят че ядем доматите с колците.
43
3
 
30
 
! Отговори
паси предателят преди 1 година
Тая Англосаксонска *** разбира само от сила но не и от дипломация. Когато свалиха шпионският им дрон веднага си промениха начина на държанието си. С тях трябва да се разговаря на език от който те разбират - сила--- юмрук в морда'"та им .
42
5
 
33
 
! Отговори
Забележка преди 1 година
Основната цел на планираното изтичане на информация е да отклони вниманието от 20-та годишнина от превземането на Багдад от армията на Джордж Буш II, незабавно последвана от разграбването на Националната библиотека и на 80% от колекцията на Националния исторически музей на Ирак. Окупация по лъжлив повод, без санкция на Съвета за сигурност на ООН, прикрита зад смокиновия лист на т.н. Коалиция на желаещите, включваща, освен САЩ и Великобритания, и марионетки като Полша, Украйна, ..., България...
41
27
 
1
 
! Отговори
АМАН от наркомани преди 1 година
наркомани на подставени на власт в Кремл от американски диверсанти 1991 - 1999 водят показен жесток военен терор срещу ВЕЛИКО ПРАВОСЛАВНИТЕ славянски републики..Същите наркомани през 2014 проспаха окупацията на КИЕВ .>Правеха си ПИАР реклами в Сочи.. Руските спец служби за пореден път оставят чужди диверсанти да провеждат масов терор срещу Русия вкл Украйна. /вижте окупация на Русия СССР след 1917 .. Милиони избити зверски от окупатори на СССР.
40
1
 
35
 
! Отговори
хаха преди 1 година
САЩ са шпионирали украинския президент Володимир Зеленски. Това съобщи в неделя Си Ен Ен, позовавайки се на предполагаеми секретни документи от американската армия и американските разузнавателни служби, попаднали в интернет. Ситуацията не е изненадваща, според източник, близък до Зеленски, но украинските официални лица са дълбоко разочаровани от изтичането.
39
14
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахах, байдънофилчетата сега дали не ги е срам, техните господари треперят като мишки пред Мечката
38
4
 
49
 
! Отговори
ОцелялОтСДС-Чумата преди 1 година
Световните терористи ще "грпизнат" някой ден дръвцето, на там вървят работите.
37
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименИскам да те видя човече наистина. Искам да се запознаем и да си поговоря с теб... Предполагам има толкова тежко минало за хората като теб, че да пишете такива тъпотии... Кажи моля те, вярваш ли че земята е плоска? А РНК ваксините чипират ли хората? Путин добър човек ли е? Наистина ме забавлявате - едно изгубено поколение...
36
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще стоят далеч от Крим защото близките двеста години едва ли ще им бъде позволено да имат бойни самолети
35
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 44 ве е само дронът, а и няколко високопоставени американски офицера сдали богу дух в бункер в украйна...
34
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен 7 преди 1 година
2-10! АМА ЗАЩО СТЕ ПРОТИВ УКРАЙНА ДА БЪДЕ НАТОВСКИ ПОЛИГОН ?!!...
33
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно срамът с великия дрон е голям.Страхът също.
32
7
 
72
 
! Отговори
Факт преди 1 година
САЩ разбират само от сила,Русия дълго време мислише че има работа с партньори а те се оказаха отровни змии.
31
5
 
69
 
! Отговори
Защо преди 1 година
А какво търсят US пилотите на други континенти?
30
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не забравяме, че "комисариатът на истината и ценностите" в брюксел цензурира изказването на Юнкер в Испания от 2015 година "Тhe glory days of europe are over"? ПП. Но още може да се намери в британската преса.
29
4
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американски самолет рутинно патрулирал на 10000 км от държавата си? Рутинно патрулирал? Що за тъпня?
28
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страх лозе пази.
27
2
 
35
 
! Отговори
МЕЖДУ ПИКСЕЛИТЕ преди 1 година
До Анонимен 33 "Верно ли е, че ес чиновничката лайен..." __ ВЯРНОТО Е, ЧЕ СИНПУРЧЕТАТА СА Я ЗАПИТАЛИ "КОЯ СИ ТИ?!" И ЗАТОВА БЕШЕ ПОКАЗАН САМО МАКРОН НА СРЕЩА С КИТАЙЦИТЕ!...