САЩ свършват парите, трябват спешни действия

Конгресът трябва спешно да повиши или отложи плащането на тавана на дълга
2 май 2023 16:30, Стела Стоянова
142
САЩ свършват парите, трябват спешни действия
Снимка БГНЕС

Ако Конгресът не успее да повиши или отложи плащането на тавана на дълга, САЩ може да останат без пари до 1 юни, предупреди министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, съобщава Би Би Си.

Достигането на тавана на дълга би означавало, че правителството няма да може да заема повече пари.

В понеделник Йелън призова Конгреса да действа "възможно най-скоро", за да се справи с лимита от 31,4 трлн. долара. Президентът Джо Байдън свика среща на лидерите на Конгреса по този въпрос на 9 май.

От 1960 г. насам таванът на дълга е бил повишаван, удължаван или преразглеждан 78 пъти.

В този случай републиканците от Камарата на представителите поискаха драстични съкращения на разходите и отмяна на някои аспекти от програмата на президента Байдън, включително програмата му за опрощаване на студентски заеми и данъчните облекчения за зелена енергия, в замяна на гласове за повишаване на тавана на дълга. Това предизвика възражения от страна на демократите в Сената и от Байдън, който миналата седмица заяви, че въпросът "не подлежи на обсъждане".

Неплатежоспособността, която би била първата в историята на САЩ, може да разклати световните финансови пазари и да разруши доверието в САЩ като глобален бизнес партньор. Експертите предупредиха, че фалитът може да доведе до рецесия в САЩ и до увеличаване на безработицата. Това би означавало също, че САЩ няма да могат да вземат заеми за изплащане на заплатите на държавните служители и военнослужещите, за изплащане на социални осигуровки или за други задължения към контрагенти в областта на отбраната.

Това може да се отрази дори на прогнозите за времето, тъй като много от тях се основават на данни от финансираната от федералните власти Национална метеорологична служба.

Министерството на финансите планира да увеличи заемите си до края на тримесечието, приключващо през юни, на обща стойност около 726 млрд. долара - с около 449 млрд. повече от предвиденото в началото на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що за измама правят банките в момента, дават ми парите на други хора а мен ме цакат с такси, съвсем скоро всеки ще си изтегли парите това е кражба.
32
2
 
27
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
а преди 1 година и 2-3 месеца ни казваха, че Русия ще Фалира за Седмици! в същото Време - САЩ е Тотален Фалит, а Русия е Кеширала 50 Милиарда повече само то Газ и от Нефт, спрямо годината преди Войната!!
31
2
 
32
 
! Отговори
УСА Бахмутаджиите преди 1 година
Сега Ясно ли ви защо руснаците баааавввнннноо напредват в Бахмут? :) Играят си картите по всички линии! А ОЩЕ ЯСНО ли ви защо от запад ръчкат киевските НАТО-ЧВК да бързат? -- НЯМА ПАРИ! :):)
30
1
 
25
 
! Отговори
Факт преди 1 година
САЩ са колос на глинени крака,който се рушат всеки ден.
29
2
 
14
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Ще гласувам за копейко само той е валутно ориентиран у насА вие му се подигравайте
28
1
 
29
 
! Отговори
А. Що така бе ? преди 1 година
Ко стана бе ? Нали чакахте всеки момент Русия да умре от глад и студ след .амнайстият пакет санкции срещу нея ?! Нещо май се обърка ?! Според МВФ и Световната банка Русия вече е шеста икономика в света (беше девета) пред Германия Франция Англия...Това е откакто въведоха над 1200 вида санкции срещу Русия, вече 10 години. А представете си какво ще стане ако им премахнат санкциите ?! САЩ не се поучиха от историята. Така си мислиха и Карл XII и Наполеон и Хитлер че Русия ще приключи лесно..Обаче..
27
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една добра новина за деня, дано и Русия ги последват та да може света най-накрая да подиша малко.
26
1
 
25
 
! Отговори
Цирк сащ преди 1 година
Ама нали Русия е под санкции?!
25
0
 
4
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Свьршиха рублите
24
1
 
27
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
И затова звярът САЩ иска да разкъса, и да ограби Русия - да си плати дълговете. Но все пак основното и водещото във външната политика на САЩ е религиозния мотив - юдео-ционистките, масонски кукловоди искат да премахнат всички свои врагове. За да наложат вечното си господство и робство над целия свят. Богоизбрани - ама друг път...
23
0
 
27
 
! Отговори
Пютин преди 1 година
Санкциите Работят! Русия и Китай се Къпят в Кеш - дори се Чудят кво да го Правят!!
22
1
 
27
 
! Отговори
три в едно преди 1 година
"украинския държавен апарат е на бюджетна издръжка на американското правителство. Сега разбирам защо зеления киевски нарко-зависим плъх ходи като болнав тия дни!" - Демилитаризирайки Украйна, гениалният Путин демилитаризира Еесовската Зона, отан и Пиндостан.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парите никога не са били проблем за САЩ. С над 800 военни бази по света пари може да се приберат от всеки. А въпроса дали иска или неиска протекшън не е от значение.
20
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам всички държави от Африка , Южна Америка и Азия ,да се откажат от зелените хартийки и да минат на йоани.Тогава само старата госпожа Европа ,без ресурси ще е колония на САЩ .
19
0
 
22
 
! Отговори
Е пари немат преди 1 година
ама за Украйна извадиха едни милиарди и не са спирали да вадят.Като как става това?Явно са сигурни че ще си качат тавана още и ще продължат да печатат.
18
0
 
19
 
! Отговори
РЕПТИЛА се радва преди 1 година
На добре свършена работа!
17
0
 
10
 
! Отговори
ретила се радва преди 1 година
добре ги е натворил!
16
1
 
9
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Да ни предложат 5 самолета от 30г и два - микро аеца пак ще има пари
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И етоооо идва китайски йоан,този път дано се тръшнат.
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тяхните пари никога не свършват те си имат печатници- и си купуват от робите както си поискати каквото си поискат