70 хил. са блокирани в пустинята след проливен дъжд в Невада

Те са присъствали на алтернативния фестивал Burning Man
3 сеп 2023 22:38, Нели Христова
20
70 хил. са блокирани в пустинята след проливен дъжд в Невада
Снимка: БГНЕС

Проливни дъждове предизвикаха сериозни наводнения в американския щат Невада. В традиционно горещия и сух щат само за ден падна количество валежи, обичайно за два месеца. Най-тежка е ситуацията в пустинята Блек Рок, където над 70 хиляди души се оказаха блокирани в кален капан на алтернативния фестивал Burning Man.

Близо две денонощия в Невада не спират обилните валежи. Хиляди домакинства са без ток, отменени бяха над 100 полета.

Лошото време хвана неподготвени десетките хиляди посетители на популярния фестивал Burning Man в пустинята Блек Рок. Започналото в края на 80-те събитие за контракултура традиционно завършва със зрелищно палене на 12-метроlо чучело, откъдето идва и името му - "Горящият човек". Всяка година организаторите му предупреждават посетителите да носят със себе си храна, вода и всичко необходимо за престоя им. Но не били подготвени за наводнение в пустинята.

70 хиляди души попадат в кален капан. Тези, които опитали да се измъкнат с колите си затънали в глинената почва. Други, сред които и диджеят Дипло и комикът Крис Рок вървяли с километри, докато стигнат асфалтов път. Двамата са били спасени от случайно преминаващ автомобил. Очаква се валежите в Невада да продължат и днес, а преди да изсъхне почвата и да могат хората да напуснат фестивала, ще минат поне три дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
хубава новина
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Следващия път да си направят фестивала в парк в някой от големите им градове.
18
0
 
1
 
! Отговори
Ужаст! преди 8 месеца
3 дни, три(!) дни докато изсъхне - напаво ще измрат от глад бедстващите!
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като пишете как си оправяли нещата с америка и имали стратеегии за бедствие... Явно не сте се интересували как се развиха нещата след пожарите на Мауи.
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 15 - Да, гетата им са сходни с Третия свят, но само донякъде. Защото има осигурени доста неща за всички. Ще подундуркат още малко своите афроамериканци, после ще им писне и ще ги натирят да работят. Ти американеца не го мисли, не ги мисли и онези в Невада. Ще видиш как ще се развият нещата през следващите няколко дена. Имат си разработени стратегии за случаи на бедствие. Мисли за нашия хал, всеки трябва да прави каквото е по силите му, за да надвием проблемите си.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До САЩ не е Абсурдистан така се доставя то на 70 000 човека на четири часа от най-близкото населено място... През терен, непроходим за джип в момента... А нямат и вода дори - колко тона вода са нужни за 70 000 човека за ден само? А Сащ е в момента по-близо до трети свят от България, не знам кога ще го осъзнаете. Бедността, бездомниците, престъпността, наркоманията са В ПЪТИ над нашите.
14
2
 
4
 
! Отговори
САЩ не е Абсурдистан преди 8 месеца
Не ги мислете. Държавата и щатът няма да ги оставят да бедстват и ще им доставят всичко необходимо, докато стане възможно да си тръгнат.Ако някой се разболее, медицинските хеликоптери там не са проблем. Ние да му мислим, че с многото си акъл сме в състояние да се изгубим дори на Витоша и то при хубаво, топло време, а после три дена ще ни търсят, ще изправят държавата на нокти и накрая ще ни намерят доброволци, а не щатни спасители. Но последните може да искат си платим, макар и да сме осигурени.
13
0
 
8
 
! Отговори
Еееее преди 8 месеца
Глобалното затопляне- дъжд вали в пустинята, вееервам, вервам. Това е щото не си караме старите коли, както ни баламосват ората дошли на климатична конференция с част ите си самолети
12
0
 
5
 
! Отговори
Мичето преди 8 месеца
Идеално,Да си седят там
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да чакат калта да изсъхне - п.люскане нали имат и уиски :)))
10
4
 
7
 
! Отговори
Господ преди 8 месеца
Не прощава за зверствата на ФАЩ
9
2
 
9
 
! Отговори
Пропов преди 8 месеца
Е станало е като в приказките. 3 дни яли пили и се веселили. А реално погледнато има си дронове и хеликоптери за тая работа. То да не е България - от общо 3 хеликоптера , единият е само за Тиквун. Другият чака части за ремонт от Русия, ама няма да дойдат заради ембаргото, а третият никой не го знае къде е.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До До 4 6 Ти грамотния понеже много разбираш от климатични оръжия и климатично сеене я ми обясни тези две неща на какъв периметър може да се правят? Нищо не разбираш ама се обаждаш като някоя кифла.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ефект елНиньо променя обичайната посока на ветровете, а от там и на местоположението и интензивността на валежите тази година.
6
7
 
4
 
! Отговори
До 4 преди 8 месеца
Хем си неграмотен, хем вместо мозък имаш пилешка супа. Невада знаеш ли къде е и каква територия има? То ако така се правеше дъжд, досега да са прелели язовирите в Калифорния и Невада.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не трябваше пустинята Блек Рок,а сатанистите от BlackRock хаха.
4
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пуснали са им як дъжд за да им скапят фестивала. Къде в пустинята такъв дъжд бе това няма как да стане без човешка намеса. Сега ще разправят че било заради климатични промени.
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да пратят дронове с хуманитарна помощ. Нали имат много.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Уфф сега пак ще има яко пропаганда климатичнопромени
1
1
 
10
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 8 месеца
Да им раэдадат дъждобрани, ако не може и чадъри