Белият дом също е бил цел на атентаторите от 11-ти септември

Това признава архитектът на зверствата Халид Шейх Мохамед
29 сеп 2023 21:45, Нели Христова
86
Белият дом също е бил цел на атентаторите от 11-ти септември
Снимка: БГНЕС

Халид Шейх Мохамед, предполагаемият архитект на терористичните атаки от 11 септември, "доброволно" признал пред агент на ФБР, че планът е бил да се удари Белият дом или Капитолия, както и кулите близнаци, и Пентагона.

"Признанието" на мъжа, за когото се твърди, че е бил оперативен директор на Ал Кайда, е направено по време на разпит през 2007 г. в центъра за задържане в Гуантанамо в Куба, твърди Франк Пелегрино, пенсиониран агент на ФБР, на последното досъдебно заседание за Мохамед и другите обвиняеми за 11 септември. Не е определена дата за пълния процес.

"Когато влязохме да говорим с него, бяхме много спокойни, че той говори с нас доброволно, имайки всяка възможност да си тръгне", заяви Пелегрино пред военния съд в Гуантанамо. Той каза, че не е знаел по това време, че Мохамед е бил задържан от ЦРУ в тайни "черни" затвори в Полша и Румъния от 2003 г. насам и е бил подложен на "усъвършенствани техники за разпит", включително 183 пъти на воден борд.

Той обаче настоя, че 13-часовият разпит, в който е участвал, е извършен на доброволна основа, въпреки че призна пред съда, че Мохамед, сега на 58 години, не е получил адвокат, когато е поискал такъв. Докато колега от ФБР си водел бележки, Мохамед свободно описал трите цели на атаките с отвлечения самолет на 11 септември, обясни Пелегрино: Световният търговски център като икономически символ на Америка; Пентагонът като военен символ и Белият дом или Капитолия като политически символ.

Пътниците на полет 93 на United Airlines се изправиха срещу похитителите, когато разбраха накъде се насочват и принудиха самолета да се разбие в поле в Пенсилвания. Всичките 44 души на борда, включително четиримата похитители, загинаха.

Подчертавайки непринудената атмосфера на разпита в Гуантанамо, Пелегрино каза, че споделил на Мохамед, че завижда на лаптопа, който използва, преди да бъде заловен. Мохамед отговори: "Франк, ако се присъединиш към Ал-Кайда, мога да ти купя добър компютър."

Въпросът за отношението към Мохамед от страна на ЦРУ преди три години, когато той беше преместен в Гуантанамо, е в основата на неговата защита.

През август военен съдия постанови, че признание, направено пред федерални агенти от Абд ал-Рахим ал-Нашири, обвиняем за организирането на атаката срещу разрушителя USS Cole, която уби 17 моряци в Аден, Йемен, през 2000 г., е недопустимо поради изтезания.

Мохамед е държан в центъра от 2006 г. Той и още четирима души са обвинени в няколко престъпления, включително убийството на 2977 души. Всички те са изправени пред смъртна присъда, ако бъдат осъдени. Процесът е забавен от години правни спорове, главно свързани с изтезанията, на които са подложени. Те са сред 30 затворници, все още задържани в Гуантанамо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
указания преди 7 месеца
као не е признал за Кенедитоя рошло го бийте повече
50
0
 
4
 
! Отговори
прегледах заглавието преди 7 месеца
Ай,ся,взех,че се вързах.
49
0
 
8
 
! Отговори
Изумен... преди 7 месеца
Ама верно ли ве? Впрочем само в селска България останаха наивници дето срещу 5 ст. на коментар все още вЕрват на тая съшита с бели конци история в която живели цял живот сред козички "терористи" с кратък 3 месечен курс на малка "Чесна" са успели да управляват огромен пътнически Боинг, СЪВСЕМ САМИ да извършат сложни маневри по смяна на курса и виртуозно да уцелят набелязаните цели от първия опит. А сега след цели 22г. "водача" им си признал ВСИЧКО в непринуден разговор с агенти на ЦРУ.Изумително.
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тези арабеските и някакви подобни са просто бушончета. Истинските архитекти много ясно, че не са те. То е очеизвадно.
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И кво?
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Tия кули как паднаха само.. като след контролиран взрив по етажите :)
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Тоя на фотото прилича на байка ти
44
2
 
3
 
! Отговори
Тоя на фотото преди 7 месеца
прилича на Копейкин
43
0
 
4
 
! Отговори
сменете снимката? преди 7 месеца
Щом става въпрос за 9/11 би трябвало да сложите снимка на израелските "художници", които танцуваха на покрива на вана си, докато сградите рухваха.
42
1
 
3
 
! Отговори
Панов преди 7 месеца
Ако ме малтретират с психо методи (вкл. от МК Ултрта), ще призная всико, каквото ЦРУ иска да призная
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Може и така да е било запланувано и затова Буш не беше в Белия дом, а се криеше в някаква детска градина. Но явно в последния момент са се отказали американците. Понеже те са архитектите и това всяко дете го знае.
40
0
 
7
 
! Отговори
Мдааа, преди 7 месеца
и един мармот завива шоколад в станиол :) :) :)
39
4
 
13
 
! Отговори
Дебелия дом преди 7 месеца
След като първият самолет се удари, всички телевизии предаваха на живо. Кулите бяха съборени от предварително подготвени взривове и подготвяне на металната конструкция. Точно както се събарят стари сгради, чрез контролирана експлозия. Самолетите бяха само за сеир.
38
2
 
0
 
! Отговори
Пришълецът преди 7 месеца
Сатрапа:)))
37
1
 
3
 
! Отговори
п.п. преди 7 месеца
е, него да са ударили - нямаше да има война сега!
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ало мисирката, а третата сграда която рухна след кулите близнаци кой я събори вятъра ли?
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Самолетното гориво, което гори при 600 градуса, разтопява стоманени греди, все едно са масло, но запазва паспортите в останките. Мислете малко.
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Искам да видя 1 журналист, отвлечен и държан в таен затвор без адвокат и без връзка с близките си, след като е подложен на "усъвършенствани техники за разпит", включително 183 пъти на воден борд - давене докато загуби съзнание какво ще признае??? За американските престъпления срещу човечеството в Гуантанамо и Ал Граиб изобщо не искам дори да говоря. Но някой ден Господ ще им въздаде според както са заслужили!!!
33
1
 
13
 
! Отговори
Още глупости преди 7 месеца
На кои атентатори? От ЦРУ???
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сирьозно?