Ще има ли шоково поскъпване на петрола след нападението на Хамас?

Иран е с най-голям ръст в производството на петрол тази година след САЩ
10 окт 2023 21:32, Анисия Иванова
69
Ще има ли шоково поскъпване на петрола след нападението на Хамас?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След първоначалния скок от близо 4% в цената на петрола на световните пазари заради нападението на Хамас над Израел, цените в момента се стабилизираха около 85-86 долара за барел, като не може да се очакват шокови покъпвания, освен ако няма сериозна ескалация. Страните от Персийския залив като Иран и Саудитска Арабия, които традиционно подкрепят палестинците, сега стоят дистанцирано от конфликта. САЩ от своя страна застанаха твърдо зад Израел и изпратиха бойна група със самолетоносач като предупреждение срещу всякаква намеса. Това коментира Николай Шуманов, финансов анализатор, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Близо 30% от глобалните доставки на петрол идват от Близкия изток. Всякакви нарушения на инфраструктура или търговски пътища - като тръбопроводи или танкерен трафик през Ормузкия проток край Иран - ще се отрази на световния петролен пазар, особено ако САЩ наложат санкции срещу Иран за подкрепата на Техеран за Хамас, каза Шуманов.

Още по темата

Вашингтон си затваря очите за петролния износ на Иран пред последните години - предимно към Китай и Индия - тъй като той помага да се облекчи недостига, възникнал от петролните санкции срещу Русия и ограниченията в добива, обявени от лидерите в ОПЕК+ Рияд и Москва. Макар да се говори, че заради новата криза Саудитска Арабия може да се откаже от свиването на добива си от 1 млн. барела на ден, за момента няма индикации за подобно действия, каза Шуманов.

"Иран има най-голям ръст в производството на петрол тази година след САЩ. Иран има ключово значение не само с добива, големите запаси на петрол, но държи и Ормузкия проток, през който минава голяма част от доставките на петрол от Персийския залив... Основно към Китай и Индия, но те са едни от най-големите потребители след САЩ. Ако пострада китайската икономика, ако имат проблеми с недостига на петролни продукти, това няма как да не нанесе глобални проблеми."

Китай е най-големият клиент на петрола на Иран. За да се избегнат санкциите, повечето от износа на суров петрол от Иран за Китай се преименува като суров петрол от други страни, според анализатори. Поради икономическите санкции и инфлацията, иранското правителство увеличи продажбите на петрол за Китай на много намалена цена. Иранският петрол достига до китайския пазар чрез камуфлажна система за доставка и кораби от сенчестия флот, които избягват контрола на регулаторните органи.

При ескалация на напрежението в Израел или в Украйна, или нови санкции срещу страните от Персийския залив е напълно възможно цените на петрола да пробият $90-$100 за барел през четвъртото тримесечие, каза Шуманов. В момента цената се определя от политически и геополитически фактори, а не от търсенето и предлагането на пазара, добави той.

Петролът вече достигна $95 за барел в края на септември, но цената беше спаднала заради опасенията от забавянето на икономиката на САЩ и рецесията в Европа, което определя прогнози за намалено търсене.

"Тепърва ще видим дали търсенето ще покрие това което Саудитска Арабия си мислеше, че ще бъде - те очакваха силно търсене, че тяхното предлагане ще бъде малко и ще държат висока цената на петрола, но може това да им изиграе лоша шега", коментира гостът.

Ще има ли дългосрочни последствия за петролните пазари от новата криза в Близкия изток и как са се държали пазарите при минали сблъсъци между Израел и Палестина може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Две циглета у наше село се скарая, вдигайте цените!
44
2
 
4
 
! Отговори
КуКлус преди 6 месеца
Нова война ? Апартамента ми вече се продава за 140 000 не за 90 както до преди войната в Израел ! Аааа и колата се вдигна ....искам и 5 бона ...никакви 3 ....война има в Газа !
43
1
 
4
 
! Отговори
ХХХ преди 6 месеца
Алооооо тази сутрин масов бой на пазара в Мумбай ! Веднага да поскъпне хляба , олиото ...и тока да речем !
42
0
 
3
 
! Отговори
Брей преди 6 месеца
И сега кой печели? Арабите и Русия- най- големи доставчици на петрол
41
0
 
4
 
! Отговори
Некъф преди 6 месеца
Тази сутрин ядох филия с кашкавал. Значи трябва да поскъпне петрола
40
0
 
4
 
! Отговори
Иран ще е преди 6 месеца
новия Торбалан съответно и най-голямата "заплаха за нашата демокрация" :D Това е просто пародийно вече.
39
3
 
4
 
! Отговори
!! преди 6 месеца
Бедна ни е фантазията за това ,което ни очаква. Студ,студ и студ с прибавен глад.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Фенове на Левски и ЦСКА се сбиха петрола ще поскъпне... каква е логиката че тези се бият да поскъпва петрола???? чиста спекулация то така може да кажат че цената на захарта ще скочи или на олиото няма никаква логика не са производители на петрол Израел и Палестина не зависи нещо доставките на петрол от тях защо ще поскъпва? аа щото някой да прави огромни печалби
37
0
 
0
 
! Отговори
младен преди 6 месеца
"...те очакваха силно търсене, че тяхното предлагане ще бъде малко и ще държат висока цената на петрола, но може това да им изиграе лоша шега"" - Не мисля. Просто ще свият още добива и пак ще качат цената!
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
У нас ще има. За другаде не е сигурно. Добре дошло за това нищоправещо правителство, което уверено ни води към жестока инфлация и ето вече имат оправдание. Добре им дошло.
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За нападението не знам, обаче след такива статии обикновено горивата у нас скачат. Сигурно статиите си ги поръчват от БПГА
34
0
 
8
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 6 месеца
Няма начин да не скочи петролът при проблеми с такъв крупен производител, каквато се явява Ивицата Газа.
33
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Петролът вече достигна $95 за барел в края на септември, но цената спадна заради забавянето на икономиката на САЩ и рецесията в Еесовската Зона. Важно е, че се скапа мярката на колективния запад за таван на цената на руския нефт от $60/барел.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
47 Германското правителство днес обяви, че преразглежда помощта си от стотици милиони евро за палестинците след най-голямото нападение срещу Израел от години насам, извършено от палестинската групировка "Хамас", предаде Ройтерс, цитиран от БТА.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 33. Хихихи вече не си актуален. Друга любов имаме сега
30
2
 
12
 
! Отговори
Да ще има. Причините преди 6 месеца
Ще има ли шоково поскъпване на петрола след нападението на Хамас? . . . . Причините затова ще бъдат многобройни например защото слънцето на другия де ще изгрее отново от изтока и ще залезе на запад, защото през зимата вали сняг а през лятото дъжд или защото през деня е светло а през ноща е тъмно итн. мога изброявам до другия месець.
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ВСИЧКИТЕ 2.3 МИЛИОНА ПАЛЕСТИНЦИ ОТ ГАЗА, ОХРАНЕНИ С 8.5 МИЛИАРДА ЕВРО ПОМОЩИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ДА ГИ ЗАКАРАТ ЗА ХРАНА НА ГЛАДУВАЩОТО НАСЕЛЕНИЕ НА СЕВЕРНА КОРЕЯ !!!
28
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Спекулата е в медиите и по борсите. Никоя страна в конфликта няма нищо общо с петрол, за да поскъпва.
27
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще има .Горива 10-15 лева.Хляб 5 лева.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Стига си повтарял едно и също питаха те някой хора тия присъди за които говориш кой ще ги изпълнява? Не се ли вижда вече, че никой не плаши от никой особенно от ония зад океана, разкриха ги вече че са въздух под налягане!