Бил Клинтън призна провала си: Не успях да превърна Русия в партньор

Нашата сигурност не е очевидна, каза той
13 мар 2024 19:15, Нели Христова
207
Бил Клинтън призна провала си: Не успях да превърна Русия в партньор
Снимка: БГНЕС

"Опитите ми да превърна Русия в западен партньор се провалиха".

Това заяви бившият американски президент Бил Клинтън, като потвърди, че разширяването на НАТО през 1999 г. е било изключително полезно, съобщи TVP World.

На конференцията "Нашата сигурност не е очевидна" Клинтън подкрепи разширяването на НАТО като мъдра инвестиция и разумен риск, който значително е укрепил алианса.

Клинтън не изрази съжаление за опитите за сътрудничество с Русия. В речта си той припомни подписания през 1997 г. Учредителен акт НАТО-Русия.

"Не успяхме, Русия тръгна в друга посока, но е важно да се стремим да действаме правилно", каза бившият държавен глава. Той подчерта важността на стремежа към коректност и предрече възможността за създаване на по-добра история след 25 години.

Клинтън похвали влизането на Швеция и Финландия в НАТО, като изтъкна значителните им възможности, които могат да засилят отбранителните и военните способности на Северноатлантическия съюз. Той също така заяви, че алиансът се развива благодарение на колективните усилия и е от полза за всички, въпреки някои мнения, че САЩ харчат прекалено много за него.

Необходимостта от увеличаване на разходите за отбрана

По време на конференция чешкият президент Петер Павел обсъди сложността на присъединяването към НАТО, като призна, че има както външна, така и вътрешна опозиция. Той похвали новите членове за това, че са се доказали като надеждни партньори, и подчерта, че Чешката република отделя 2 % от своя БВП за отбрана.

"Ситуацията вероятно ще изисква от нас още по-големи разходи за отбрана", оцени той.

Бивш председател на Военния комитет на НАТО, Павел подчерта, че е необходимо алиансът да повиши общия си военен капацитет и да поддържа числено превъзходство. Той призова страните членки да увеличат производството на отбранителни продукти и да подобрят бойните способности на армиите си, като извлекат поуки от войната на Русия срещу Украйна.

Чешкият министър-председател Петр Фиала обяви, че Чешката република се е ангажирала да достави 800 000 артилерийски снаряда на Украйна до края на годината, като е обещала допълнителни 200 000 снаряда. Тази инициатива, подкрепена от 18 държави, е в допълнение към закупуването на 300 000 снаряда от трети страни.

Фиала предупреди да не се проявява безразличие към руската инвазия в Украйна. Той твърди, че Русия няма да спре с Украйна и че са застрашени и други страни като Молдова и балтийските държави. Въпреки двегодишната война, единството на Запада се запазва.

"Трябва да изпратим послание до Кремъл, че ще предоставим на Украйна всички ресурси, с които разполагаме, за да може тя да се защити и да отблъсне нашественика", заяви бившият генерален секретар на НАТО Джордж Робъртсън.

Британецът подчерта, че изграждането на отбраната и устойчивостта на НАТО "е в наш собствен егоистичен интерес".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
0
 
! Отговори
Шопендар преди 2 седмици
Заобиколиха русия с ракети,и поставиха условия,от нас демокрацията,от русия послушно партньорство.но лошите руснаци разочароваха запада,и го докарага до хаос.
184
0
 
0
 
! Отговори
Кон преди 1 месец
Допълнителните вредни последствия от действията на руснака са, че НАТО няма вече алтернатива, и безумците, които трупат печалби от продажбна на оръжие печелят все-повече, като пряко се включват във военни действия, и нас ни въвличат. Аз съм от тези, които не искат да умрат безсмислено за да живеят охолно и безотговорно ястребчетата, които обаче никога не казват "След мен!", а само "Напред!", обаче зад гърба ни.
183
0
 
1
 
! Отговори
Д@¢копимСоп преди 1 месец
Този разпасал се Козел преди много години беше блъскал Моника орално,а Баба Яга(Клинтъница) беше бясна и от тогава стана пропаднала алкохоличка.
182
0
 
1
 
! Отговори
СлаваНаПутин преди 1 месец
Няма как да превърнеш някого в партньор, когато хилейки се като конь му забиваш нож в гърба.Путин не е алкохолик като Елцин, нито Безродник ка Горбачов .
181
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАТО се разшири до Русия. Искаха да превърнат Русия в западна колония чрез прозападните олигарси с подарените от руската държава милиарди.
180
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Опитите на Запада бяха да заграби бившите соц страни бързо, докато Русия е в криза. Да помага на сепаратистите от Кавказ срещу Русия.
179
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубаво ги трепе Путин много се радвам цар бомба да хвърлят в САЩ.
178
1
 
14
 
! Отговори
gg преди 1 месец
Да се чете: поставихме Путин начело с идеята да е кукла на конци, но куклата взе че прояви собствена воля.
177
1
 
10
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Но успя да го напъха на Моника в устата под масата!Това е за Клинторът!
176
0
 
5
 
! Отговори
Прос чиляк преди 1 месец
Сакън нидьей!
175
1
 
19
 
! Отговори
Преводач преди 1 месец
"Партньор" в превод от евроатлантически означава "васал"
174
10
 
3
 
! Отговори
Моника Люински преди 1 месец
Така е,рускините само на кавал свирят!
173
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес най-влиятелните дипломати - сънародници на Бил считат, че разширението на отан на изток е голяма грешка.
172
2
 
16
 
! Отговори
следвамехронологията преди 1 месец
"важно е да се стремим да действаме правилно" - Западът не изпълни дадените на Русия обещания и тази негова подлост стана причина за промяната на геополитическата ситуация в света. Днес Президентът Путин на никого не вярва. На Русия са й нужни железобетонни гаранции и те трябва да бъдат написани, подписани и подпечатани.
171
3
 
20
 
! Отговори
превод преди 1 месец
Тоест опитаха но не можаха да подчинят и колонизират Русия. Въпреки че при Елцин имаха частични успехи
170
3
 
16
 
! Отговори
Те са против Христос преди 1 месец
Юдео-ционизъм над целия свят! Това е скритата цел на политиката на Израел, Великобритания и САЩ.
169
1
 
16
 
! Отговори
Е, не става ли дума преди 1 месец
пак за влияние? Кого лъжат от нато, че не били агресивна организация? С толкова оръжия и бюджет, детски играчки ли произвеждат?Прав е Путин, бий самара да се сеща магарето.
168
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нема такова нещо, бе, 172. Украинците са руснаци. Също така са пра сенца, ама са и руснаци, ама руснаците не са пра сенца )))
167
9
 
4
 
! Отговори
До Не можа, не искаш преди 1 месец
Така като гледам от Февруари 2022 насам руснаците проливат славянска и православна кръв , ти си дрънкай за англосаксонците от англосаксонският компютър .
166
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво има да си признава , в крайна сметка за танго са нужни двама