Бил Клинтън призна провала си: Не успях да превърна Русия в партньор

Нашата сигурност не е очевидна, каза той
13 мар 2024 19:15, Нели Христова
207
Бил Клинтън призна провала си: Не успях да превърна Русия в партньор
Снимка: БГНЕС

"Опитите ми да превърна Русия в западен партньор се провалиха".

Това заяви бившият американски президент Бил Клинтън, като потвърди, че разширяването на НАТО през 1999 г. е било изключително полезно, съобщи TVP World.

На конференцията "Нашата сигурност не е очевидна" Клинтън подкрепи разширяването на НАТО като мъдра инвестиция и разумен риск, който значително е укрепил алианса.

Клинтън не изрази съжаление за опитите за сътрудничество с Русия. В речта си той припомни подписания през 1997 г. Учредителен акт НАТО-Русия.

"Не успяхме, Русия тръгна в друга посока, но е важно да се стремим да действаме правилно", каза бившият държавен глава. Той подчерта важността на стремежа към коректност и предрече възможността за създаване на по-добра история след 25 години.

Клинтън похвали влизането на Швеция и Финландия в НАТО, като изтъкна значителните им възможности, които могат да засилят отбранителните и военните способности на Северноатлантическия съюз. Той също така заяви, че алиансът се развива благодарение на колективните усилия и е от полза за всички, въпреки някои мнения, че САЩ харчат прекалено много за него.

Необходимостта от увеличаване на разходите за отбрана

По време на конференция чешкият президент Петер Павел обсъди сложността на присъединяването към НАТО, като призна, че има както външна, така и вътрешна опозиция. Той похвали новите членове за това, че са се доказали като надеждни партньори, и подчерта, че Чешката република отделя 2 % от своя БВП за отбрана.

"Ситуацията вероятно ще изисква от нас още по-големи разходи за отбрана", оцени той.

Бивш председател на Военния комитет на НАТО, Павел подчерта, че е необходимо алиансът да повиши общия си военен капацитет и да поддържа числено превъзходство. Той призова страните членки да увеличат производството на отбранителни продукти и да подобрят бойните способности на армиите си, като извлекат поуки от войната на Русия срещу Украйна.

Чешкият министър-председател Петр Фиала обяви, че Чешката република се е ангажирала да достави 800 000 артилерийски снаряда на Украйна до края на годината, като е обещала допълнителни 200 000 снаряда. Тази инициатива, подкрепена от 18 държави, е в допълнение към закупуването на 300 000 снаряда от трети страни.

Фиала предупреди да не се проявява безразличие към руската инвазия в Украйна. Той твърди, че Русия няма да спре с Украйна и че са застрашени и други страни като Молдова и балтийските държави. Въпреки двегодишната война, единството на Запада се запазва.

"Трябва да изпратим послание до Кремъл, че ще предоставим на Украйна всички ресурси, с които разполагаме, за да може тя да се защити и да отблъсне нашественика", заяви бившият генерален секретар на НАТО Джордж Робъртсън.

Британецът подчерта, че изграждането на отбраната и устойчивостта на НАТО "е в наш собствен егоистичен интерес".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
17
 
4
 
! Отговори
Късата памет преди 1 месец
Запада тогава все още не беше проумял, че няма как да интегрира Русия в цивилизования свят. Не че нещо съм против руснаците, просто исторически така им се е случило, че никога не са били в свободна страна и са със сто години назад в общественото си развитие. Трябва да мине времето, което са пропуснали в развитието си и чак тогава да се правят нови опити да бъдат интегрирани.
163
2
 
18
 
! Отговори
Помнещ преди 1 месец
И как можеше да успееш бре? Та то половината Ти " мандат", премина в Съдилища покрай Секс Скандала ти с Палавата Моника Люински!!! И ако беше Читав Президент.Трвбваше да си подадеш Оставката още щом се раздуха тази Сфера! Но не!-:) И сега си седнал да се обясняваш??
162
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Буш младши го направи спомни си го Клинтън
161
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Taka e, yceтиxa ви нaвpeмe...
160
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не й трябват такива партньори като теб..
159
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До паметлив -Да като С Корея който не ръкопляска с ентусиазъм на съд .
158
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Клинтън е много по-умерен от психясалата си жена.
157
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Американците не четат и не се интересуват от история. Това е сериозен проблем.
156
4
 
12
 
! Отговори
паметлив преди 1 месец
Нали ти заяви, че Русия е треторазрядна държава, без значение. Към онзи момент абсолютно вярно, но нещата се промениха май..
155
3
 
16
 
! Отговори
Who Cares преди 1 месец
Професионален Лъжец!
154
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хаха, той искал "западни партньори" да ги направи, обаче те отказали да се подчинят...и тръгнали по друг път. Не искат да слушат значи...
153
2
 
14
 
! Отговори
Кумчо Вълчо взел преди 1 месец
овцете за стратегически партньор... Те не искали, ама той не питал.
152
2
 
15
 
! Отговори
Не можа, не искаше. преди 1 месец
Ако беше предложил на Елцин Русия да е в НАТО, вече щеше да е. И заедно щяхте да си точите зъбите на Иран, Индия и Китай. Ама англосаксонцити си искате да се пролива православна и славянска кръвчица.
151
2
 
3
 
! Отговори
несебър преди 1 месец
Другари много заблудени знаете ли че точно Айзенхауер е подписал договор с онези отгоре след инцидента в Розуел за генетични експерименти с вас и да им копаете райските градини. А сега точно американците ви дават акъл как да играете по тяхната ***.
150
1
 
8
 
! Отговори
Бaй Kypти преди 1 месец
Aбe, нaли cи тonнa nypaтa, вce нeщo e ycneл...
149
16
 
2
 
! Отговори
ама преди 1 месец
Не знам някой да е успял зя цивилизова дивак
148
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Toвa napтньop нa CAЩ cи e нoнceнc, eraccи! Xeлe cтpaтerичeckия...
147
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А на Обама му се наложи да си признава че подслушва Меркел. САЩ нямат партньори. Те имат ВАСАЛИ. Всеки които не се подчинява на САЩ е обявен за враг от " американската изключителност".
146
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Нормалният свят" по цял ден се занимава да си избира пола, да кастрира децата си и да евтанизира всички.
145
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко е добре режисиран театър.