Ще има ли наказания за държавите, отказващи да използват долара?

През 2022 г. САЩ наложит сурови икономически санкции на Русия
27 апр 2024 20:29, Инна Ангелова
201
Ще има ли наказания за държавите, отказващи да използват долара?
Снимка: PublicDomainPictures от Pixabay

Нов начин да откажат държавите да спрат да използват америнаския долар търсят съветниците на кандидат-президента Доналд Тръмп. Това е опит САЩ да се противопостави на ходове сред ключови нововъзникващи пазари за намаляване на експозициите им в американската валута.

Наказанията ще са както за противници, така и за съюзници, които търсят начини да се включат в двустранна търговия с валути, различни от долара, като обсъжданите опции включват контрол върху износа, такси за валутни манипулации и мита, посочват източниците на агенцията.

Доминацията на долара и съпровождащата го словестна реакци в глобалната финансова система набра сила през 2022 г., когато САЩ започнаха да налагат сурови икономически санкции на Русия, която е член на Г-20. От тогава насам, на Руската централна банка, правителствени служители и около 2500 други обекти им беше ограничен достъпа до долари.

Тази седмица, американският президент Джо Байдън подписа закон, даващ му нови правомощия да конфискува руски активи в долари, за да подпомогне възстановяването на Украйна. Така наречената разпоредба REPO беше добавена към пакета за национална сигурност в помощ на Киев и други съюзници на САЩ, която беше гласувана от двете камари на Конгреса. Мярката предизвика безпокойство у много републикански законодатели, които се притесняват, че тя ще подкопае ролята на щатския долар в глобалната финансова система.

Страните от БРИКС (BRICS - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка направиха среща на върха през лятото на миналата година с основна тема на разговор дедоларизация. След срещата БРИКС насъбира все повече тежест, още повече, че на срещата бяха поканени ключови страни производители на петрол като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, заедно с други държави в опит за нейното разширяване. Саудитска Арабия и ОАЕ в момента обвързват своите валути с долара, напомня Блумбърг.

Ако Тръмп стане отново президент на Щатите, то неговите икономически съветници ще предприемат кампания за мерки точно срещу дедолариацията и идеите на страните от БРИКС. В свои изказвания Доналд Тръмп често казва, че е важно американският долар да остане световна резервна валута.

В интервю за американската CNBC на 11-ти март кандидатът за президент каза: "Не бих позволил на страните да се откажат от долара, защото когато загубим този стандарт, това ще бъде като загуба на революционна война. Това ще бъде удар за страната ни”.

Докато беше в Белия дом Тръм често се изказваше за принудително отслабване на долара, за да се подкрепи вътрешния производствен сектор.

"С Байдън ще загубите долара като стандарт. Това ще бъде като да загубим най-голямата война, която някога сме губили", каза той, обвинявайки политиките на Джо Байдън за вредното ѝ влияние върху долара.

Тръмп предпочиташе стабилен долар, като другите страни да следват тази политика, въздържайки се от интервенции, целящи обезценяване на техните валути. Тъй като Федералният резерв се въздържа да започне да понижи лихвите, доларът в последно време поскъпва, което подтиква властите в чужбина да обмислят интервенции за подкрепа, а не за обезценяване на своите валути.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от САЩ
Най-големият проблем на САЩ не бил икономиката, а южната граница
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До АнонименИма ли оферта за оплождане? Да се включим :))))
172
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Но защо ще има наказания? Нали е свобода и демокрация все пак! Това е много притеснително! Подобни новини са хибридни атаки!!!!!!!!!
171
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
всеки ще трябва да се закълне във вярност на Америка, иначе го брой за враг на демограцията.
170
0
 
4
 
! Отговори
Хм... преди 1 седмица
До КаскетЯ, СЛЕД "суровите" икономически санкции напожени на Русия САЩ ИЗБИРА ДА КУПИ ОТ РУСИЯ ЯДРЕНО ГОРИВО ЗА СВОИТЕ АТОМНИ ЦЕНТРАЛИ ЗА НАД ЕДИН МИЛИАРД ДОЛАРА. А От началото на Руското нападение над Украйна стокоброта между Русия и САЩ се е увеличил НАД ПЕТ ПЪТИ. Вече трета година САЩ упорито отказват да включат Русия в списъка си с терористични държави и всичките им "санкции" са само на хартия както и факта че Западна Европа СЪЩО не спира търговията си с Русия. ФАКТИ от западните медии.
169
0
 
12
 
! Отговори
Ще има ли ? преди 1 седмица
РАЗБИРА СЕ ЧЕ ЩЕ ИМА. Ситуацията се повтаря. След ВСВ и ДЕМОНСТРАЦИЯТА ИМ с унищожаването на два цивилни японски града с атомни бомби , когато САЩ са укрепвали позициите си на световен лидер налагащ долара като световна валута по разсекретени вече данни на Държавния департамент, САЩ СА ЗАПЛАШИЛИ С ЯДРЕН УДАР ПОВЕЧЕ ОТ 56 СТРАНИ в света за да ги принудят да назначат марионетни на САЩ правителства и да провеждат васални към Америка икономически политики. ФАКТ, публикуван от Американския сенат.
168
11
 
0
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 седмица
"През 2022 г. САЩ наложит сурови икономически санкции на Русия" "Наложит или не наложит", Рашистан потъва като безаналоговия крайцер Масква!
167
1
 
11
 
! Отговори
До 181 преди 1 седмица
Ми прочетете доклада на Европейската Централна Банка за 2023г. ако поназнайвате малко английски, немски, или френски. Руската икономика измести германската, и вее руската икономика е пета в света, а германската вече е шеста. И това не е спиред руснаците, а е официалния доклад на ЕЦБ! Четете и се образовайте!
166
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какъв ръст на икономиката на раша бе?Това го повтаряте от 1917г.насам и не ви омръзва!Всичко се развива само на хартия при вас!Само икономиката на щата Калифорния е по голяма от икономиката на цялата раша!Скоро бил ли си в любимата ти раша?!*** виж-50км след масква почва филма ,,оо , майко мила"!Олющени полусрутени сгради останали от брежнев,прекрасни пътища с безброй дупки,тъжни бродещи неусмихващи се колхозници,пияници и...застой!Виж в гуугл колко км автобани има твоята раша и колко има САЩ!!!
165
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма никакъв вой!Човека е сигурен във валутата си и просто предупреждава глу...паци като русия,които се стремят да внесат хаос във финансовата система на света,без да се замислят за последствията!Ехх,как им се иска на кремълските престъпници вместо с долари светът да търгува с копейки и рубли ама-нанай!Даже самата идея звучи комично:рубли!Смях!Рашън алкохоликс дриимс!
164
1
 
12
 
! Отговори
ха ха до предния преди 1 седмица
Доларът вече е бутнат, ако не беше щеше ли да го има този вой от американците !?
163
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Капейки още ли бутате долара ве? Коя година подред вече?
162
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Малооуммника от Белия дом щял да "конфискува риски активи"? Обаче забравя, че в замяна Русия ще конфискува западни активи. И се оказва, че това, което ще конфискува Русия ще бъде два пъти и половина повече, то максимума, който ще конфискува Запада.
161
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
САЩ били наложили "сурови санкции" срещу Русия? И в резултат икономиката на Русия получи два пъти по-висок ръст от икономиката на Запада. Сега пък щели да налагат "наказания" за тези, които имат достатъчно акъл да не им се връзват на икономическите засади и да си градят независими пътища за развитие? В резултат още повече ще им завехне долара. Насила хубост не става!
160
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво ли означава да наказваш държава, че не иска да използва чужда валута? Ми хайде и ние да накажем Швеция например, че не искат да използват лева? Затова небтрябва да се отказваме от лева. Финансово робство, което води до пълна зависимост. И политическа, и икономическа. Тази статия е страхотен пример, и доказателство срещу всички лъжци, които ни обясняват, колко ще ни е хубаво с еврото БЕЗ лева.
159
0
 
5
 
! Отговори
По зле от Нели преди 1 седмица
. . . срещу дедолариацията . . . Учете български! Иначе на работа в редакцията с недодялани статийки!
158
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кои са центаджиите, а може би всичко у дома им е китайско, защото най евтиното в комунистически Китай е работната ръка- до скоро там е нямало пенсионна система- първо е въведена за комунистическите дейци, а после за селскостопанските работници- 3 дл.
157
3
 
15
 
! Отговори
Хи хи преди 1 седмица
Не мога да разбера центаджиите, плюят по китайския комунистически юан, пък всичко у тях е комунистическо мейд ин Чайна ! Даже и компютрите, от които пишат !
156
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тия руски тапизми и небивалици ги разтегайте на Ваня Григорова и МЕШАРЕТО--- щото там е КомунизЪма....ХАХАХА..
155
8
 
3
 
! Отговори
СМЕХ....и... преди 1 седмица
НО КОМЕНТ, РУСКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ГЛУПОСТИ.....ХАХАХАААА...И ПРАЗНИ ФАНТАЗИИ!!!
154
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Навремето генерал де Гол, натовари всички долари на наг....лите американци на 4 кораба и им ги изпрати по предназначение, като им каза, че не му трябват хартийки,а иска да му дадат златното им покритие. И веднага задокеанските братя му спретната през 1962г. неуспешен атентат. Далновиден беше генералът!