Ще има ли наказания за държавите, отказващи да използват долара?

През 2022 г. САЩ наложит сурови икономически санкции на Русия
27 апр 2024 20:29, Инна Ангелова
201
Ще има ли наказания за държавите, отказващи да използват долара?
Снимка: PublicDomainPictures от Pixabay

Нов начин да откажат държавите да спрат да използват америнаския долар търсят съветниците на кандидат-президента Доналд Тръмп. Това е опит САЩ да се противопостави на ходове сред ключови нововъзникващи пазари за намаляване на експозициите им в американската валута.

Наказанията ще са както за противници, така и за съюзници, които търсят начини да се включат в двустранна търговия с валути, различни от долара, като обсъжданите опции включват контрол върху износа, такси за валутни манипулации и мита, посочват източниците на агенцията.

Доминацията на долара и съпровождащата го словестна реакци в глобалната финансова система набра сила през 2022 г., когато САЩ започнаха да налагат сурови икономически санкции на Русия, която е член на Г-20. От тогава насам, на Руската централна банка, правителствени служители и около 2500 други обекти им беше ограничен достъпа до долари.

Тази седмица, американският президент Джо Байдън подписа закон, даващ му нови правомощия да конфискува руски активи в долари, за да подпомогне възстановяването на Украйна. Така наречената разпоредба REPO беше добавена към пакета за национална сигурност в помощ на Киев и други съюзници на САЩ, която беше гласувана от двете камари на Конгреса. Мярката предизвика безпокойство у много републикански законодатели, които се притесняват, че тя ще подкопае ролята на щатския долар в глобалната финансова система.

Страните от БРИКС (BRICS - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка направиха среща на върха през лятото на миналата година с основна тема на разговор дедоларизация. След срещата БРИКС насъбира все повече тежест, още повече, че на срещата бяха поканени ключови страни производители на петрол като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, заедно с други държави в опит за нейното разширяване. Саудитска Арабия и ОАЕ в момента обвързват своите валути с долара, напомня Блумбърг.

Ако Тръмп стане отново президент на Щатите, то неговите икономически съветници ще предприемат кампания за мерки точно срещу дедолариацията и идеите на страните от БРИКС. В свои изказвания Доналд Тръмп често казва, че е важно американският долар да остане световна резервна валута.

В интервю за американската CNBC на 11-ти март кандидатът за президент каза: "Не бих позволил на страните да се откажат от долара, защото когато загубим този стандарт, това ще бъде като загуба на революционна война. Това ще бъде удар за страната ни”.

Докато беше в Белия дом Тръм често се изказваше за принудително отслабване на долара, за да се подкрепи вътрешния производствен сектор.

"С Байдън ще загубите долара като стандарт. Това ще бъде като да загубим най-голямата война, която някога сме губили", каза той, обвинявайки политиките на Джо Байдън за вредното ѝ влияние върху долара.

Тръмп предпочиташе стабилен долар, като другите страни да следват тази политика, въздържайки се от интервенции, целящи обезценяване на техните валути. Тъй като Федералният резерв се въздържа да започне да понижи лихвите, доларът в последно време поскъпва, което подтиква властите в чужбина да обмислят интервенции за подкрепа, а не за обезценяване на своите валути.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от САЩ
Най-големият проблем на САЩ не бил икономиката, а южната граница
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
3
 
6
 
! Отговори
НА РУСИЯ С ЛЮБОВ преди 3 седмици
Няма нужда от наказание- какво по-голямо наказание за нежелаещите да полват долрари от рублата!
152
11
 
7
 
! Отговори
хахаха преди 3 седмици
а говняни руски рубли някой не ще ли? Жално ми става за бедничките копейчици с какво настървение убеждават аудиторията каква стабилна валута бил китайския юан. А за жалката рубла - нищо. Явно са се примирили, че Сибир скоро ще приеме юана.
151
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Форумната копейка ще сподели ли къде си е изхвърлил доларите?
150
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Митрофаноива в юани ли плаща?
149
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Даже и Китай много внимава САЩ да не им наложат сериозни санкции. Иначе САЩ непрекъснато налагат санкции на държави от целия свят обикновено замаскирани като санкции към отделни фирми или отрасли. При това САЩ принуждават и други държави даде присъединят към техните санкции. Към най-непослушните държави САЩ преминават към военна агресия, както стана с Либия и Ирак.
148
0
 
15
 
! Отговори
така е! преди 3 седмици
нали оня ден американците гласуваха кражбата на руските активи в долари! Руснаците трябва да са не у ред ако повече ползват доларите за търговия!
147
2
 
18
 
! Отговори
ХАХА ХА ХА! преди 3 седмици
отдръпване от доларите - така става като американците почнат да крадат чуждите активи в долари.
146
1
 
7
 
! Отговори
ХАХА ХА ХА! преди 3 седмици
"наказания за държавите, отказващи да използват долара "- ще им забранят търговита с долари ли? :):)
145
1
 
10
 
! Отговори
амриканска демокраци преди 3 седмици
И що да не могат да не ползват долари а?
144
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нагльорите сами забраниха плащане в долари с налагането на т.нар. санкции срещу Русия. Нали наскоро тук неграмотен копи-пейстър подскамаше как Китаъ нямало да приема от руска страна плащания в долари и това беше "сухер" новина?! Сега Русия търгува с държавите в друга валута. Харакирито си го направиха самите печатари на гущерите.
143
4
 
11
 
! Отговори
Хи хи преди 3 седмици
Държавите се отказват от долара, щото е несигурен. Плащанията стават често в китайски комунистически юани, като техния пазарен дял непрекъснато расте ! Даже и центаджиите пишат на китайски комунистически компютри ! Защо не пишат на американски, тия с монитори по 100 кила, флопита, дискове 20 мб и модем който заема тел линия с часове ???
142
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
най големите грабители в човешката история краварите от вашингтон
141
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ай ай ай кой си позволява да се отказва от долара - какво ще прави печатницата на зелени книги на която дължим постоянната инфлация - сталин пасти да яде
140
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Има си хас да позволят. Все едно Митьо очите да остави дилърите да зареждат от друг. Прави са, че Европа не харчи за сигурност колкото тях. Но пък покорно участва в схемата петродолар и по този начин поставя своята икономика в подчинено положение и изгода на САЩ. Иначе схемата е гениална - всички енерго ресурси се търгуват само в долари, тоест всеки първо трябва да си ги купи, а САЩ са насреща да задоволят търсенето- винаги прясно напечатани свежи $....парят още, парят...
139
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Копейки, надниците ви при митрофанова в каква валута са?
138
4
 
2
 
! Отговори
Чери00 преди 3 седмици
До Коста Мутрофанов "Копейките приемат от руското посолство надници само в долари не признават рубли или йени." Много си тър бе Костя, ама много!Всяка страна ползва месната валута за себестойност и иплаща с долара за хора работещи в тяхната страна, а те ги обръщат после в тяхната си пара!Много си *** бе АНОНИМКО!
137
6
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 3 седмици
Всяка сутрин едно и също - копейките бутат долара.
136
2
 
4
 
! Отговори
НРБ преди 3 седмици
Бай Тошо го е измислил. Който няма долари, няма да го пускат в корекома.
135
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Наказания ?!?!? Кой ще ги налага тези наказания ?
134
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Моля се всички да се откажат от долара и дяволската им система