Сблъсъци в университета "Колумбия" между пропалестинци и произраелци

Намеси се и полицията
Обновена: 1 май 2024 16:52 | 1 май 2024 16:03, Нели Христова
43
Сблъсъци в университета "Колумбия" между пропалестинци и произраелци
Снимка: БГНЕС

Преди повече от 24 часа студенти, протестиращи за справедливост в Палестина, окупираха Хамилтън Хол в  университета "Колумбия". След това събитията се развиха светкавично.

Между 80 и 100 полицая нахлу в сградата, арестувайки десетки активисти. Те са използвали тийзъри за да дезориентират протестиращите. В мрежата пък се появиха видеа, които показваха как полицаи в екипировка за борба с безредиците се катерят по стълба, за да влязат на втория етаж на Хамилтън Хол. След това протестиращите бяха изведени и отведени в полицейски автобуси, докато други се събират и дори ги аплодират.

"Колумбия" разреши полицията да влезе, след като демонстрантите се противопоставиха на крайния срок да се разпръснат. След като залата беше "окупирана, вандализирана и блокирана, не останахме без избор", казаха от университета.

По-късно полицията каза, че е изчистила всички протестиращи от Хамилтън Хол - и палатков лагер на тревните площи, който е бил около две седмици.

Късно снощи обаче сагата продължи - про-палестинския протест се сблъска с про-израелски и настана същински хаос.

В социалните медии има съобщения, че произраелски демонстранти са започнали да атакуват пропалестинския лагер през нощта. Срещу палатките е била хвърляна пиротехника. Някои протестиращи с маски са пристигнали посред нощ в опит да съборят барикадите, съобщава вестник Los Angeles Times.

Според Дилън Уинуърд, който самият работи за вестник Daily Bruin, репортер на вестник в университета е бил "ударен със сълзотворен газ", докато е отразявал сблъсъците в UCLA.

Произраелски контрапротестиращи, които се появиха от около 22:00 часа местно време (05:00 GMT), хвърляха предмети, включително "фойерверки, скутери, бутилки с вода и сълзотворен газ", каза Уинуърд пред BBC News преди малко.

Полицията в Лос Анджелис потвърди, че техните служители са били разположени в кампуса, след като университетските администратори по-рано обявиха "незаконно събрание".

Междувременно екип за сигурност, назначен от университета, се е оттеглил, казва Уинуърд, защото са смятали, че вече не могат "безопасно да държат" буферната зона.

NYPD clash with Columbia protesters, making dozens of arrests and clearing the entire encampment in 2 hours.

Hundreds of officers in riot gear swiftly removed all of the students and protesters who had been encamped on the campus for 2 weeks.

Over 100 arrests. pic.twitter.com/FnXXbAgkoy

— Oli London (@OliLondonTV) May 1, 2024

Не е ясно какво е причинило избухването на насилие във вторник вечерта, но има съобщения, че контрапротестиращите са съборили бариера, която е образувала въпросната "буферна зона" между двете групи.

 

Американските университети са обхванати от протести през последните дни. Студентите настояват за бойкот на компании и лица, свързани с Израел по време на войната в Газа. Колумбийският университет е едно от основните бойни полета в про-палестинските протести. Но през последните 24 часа имаше арести и в други университети, според съобщения в американски медии.

City College New York: Десетки арестувани по време на нощен протест в кампуса в Харлем

Университетът на Северна Каролина Чапъл Хил: Най-малко 36 протестиращи задържани при протест на палатки

Университет във Флорида: Петима души са арестувани

В "Колумбия" в момента има голямо полицейско присъствие и шепа протестиращи извън кордона на лагера. И двете страни укрепват пространството си - полицията поставя метални барикади, а протестиращите поставят дървени дъски и протестни знаци.

За журналистите в момента е трудно да видят лагера, пишат от BBC. Полицията ги държи на около 30 м, а протестиращите не позволяват достъп от задните входове.

След сблъсъци през нощта е относително тихо. Някои протестиращи извън кордона казаха, че учениците в лагера са ги напръскали със спрей за мечки през нощта.

Между полицията и протестиращите има голям екран, показващ снимки на хората, отвлечени от Хамас при нападението срещу Южен Израел на 7 октомври, което предизвика военната операция на Израел в Газа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от САЩ
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Протестиращите са просто мюсюлмани.САЩ сбъркаха като пуснаха толкова ислям в САЩ.Ислямът е вреден за демокрацията.Това е азиатски начин на мислене и култура, нямащо нищо общо с гръко римската цивилизация.Ислямът се явява винаги заплаха по този начин за нашето политическо общество, дори да е в покой, ако се размърда той си е катастрофа.Ислямът инфилтрира вече западни структури чрез демокрацията ни и ги използва срещу нея- пример кмета на Брюксел и тези протести в щатите.
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ръчка ги някой здраво горките деца!Има да плащат 3 живота борчове за глупотевината си!Сега като ги подберът по досие ще могът да се дипломират в престижни заведения във Венецуела,Иран и Масква!Добри бунтари ще излязът от тях!
17
2
 
2
 
! Отговори
Misir Jurnal преди 3 седмици
Това отдавна не е новина,а пък как сте е преписали не е истина?!
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този мръсен и гаден ислям.
15
4
 
8
 
! Отговори
Седераст преди 3 седмици
Протестът ще бъде смазан не от сто, ако трябва от хиляда полицаи. Ако се наложи и от военните. Просто не е демократично да се протестира срещу повтарящи се от месеци жестоки убийства на деца. Сега новото демократично е да се налагат ЛГТБ и *** ценности, дете с двама бащи, бинарни и неосъзнати трето полови схеми
14
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тези "елитни" университети се финансират от еврейски организации и фрими, причастни и към военните. Точно заради това уволниха ректорките им преди време.
13
10
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИ ПОМНЕТЕ преди 3 седмици
ХАН ТЕРВЕЛ СПРЯ АРАБИТЕ ДА ИСЛЯМИЗИРА БЪЛГАРИЯ...... СЕГА ПУТИН ИСКА ДА ИСЛЯМИЗИРА РУСИЯ, УКРАЙНА, БЪЛГАРИЯ И ЦЯЛА ЕВРОПА ЗАЕДНО СЪС АРАБСКИТЕ СИ СЪЮЗНИЦИ...
12
3
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИ ПОМНЕТЕ преди 3 седмици
ЛЕНИН ИМА ЕВРЕЙСКИ ГЕН... ТРОЦКИ СЪЩО.... И МНОГО ДРУГИ РУСНАЦИ..... АРАБИТЕ СА ОЩЕ ПО ЛОШИ....
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кво искаш да се помниНали днес града се казва Великанционско Търново, а попа маха от хълма "Елате повече", докато университетската индулгенция се извозва в черни аудита.Помни, няма кой да помни.
10
2
 
7
 
! Отговори
do 6 преди 3 седмици
До Българи, помнете! : Да добавя, че и Иван Шишман(какво хубаво българско име), при когото падаме под турско робство, също е от кривоносото племе по майчина линия
9
3
 
12
 
! Отговори
Българи, помнете! преди 3 седмици
Турция изпаднала пред дилемата за тотален погром, но евреина Бенджамин Дизраели изпраща английската военна флота в Дарданелите за да спре настъплението и превземането на град Цариград. По негово искане след Освобождението бил свикан Берлинският конгрес, който откъснал от България големи територии и много българи останали извън пределите на страната ни. Той е главен виновник Сан-Стефанска България да бъде разкъсана и разделена на две.
8
5
 
10
 
! Отговори
Росен преди 3 седмици
Щом студентите в САЩ започнаха протест, ционистите са свършени. Имайте предвид, че това са синовете и дъщерите на ционисти. Те казват ,,ние сме били лъгани през целия ни живот!" и предпочитат да се лишат от наследството си в поне 7 цифри в долари, но да отстояват истината. Нетаняху е военнопрестъпник, който трябва да се изправи пред Хага.
7
3
 
9
 
! Отговори
Българи, помнете! преди 3 седмици
АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ бива жестоко потушено с масови кланета, опожаряване на села и насилие сред млади и стари. Но един човек оправдал всички тези зверства и масови убийства извършени от турците. Евреинът Бенджамин Дизраели министър председател на Англия по това време. В края на Руско-Турската Освободителната война (1877-1878 г.) българските опълченци и руските войски настъпват устремно към Цариград.
6
4
 
6
 
! Отговори
Българи, помнете! преди 3 седмици
Така България паднала под турско робство, благодарение на еврейското предателство от членове на еврейските фамилии Коен, Леви и Ашкенази, които и досега имат потомство в България. Юдеите тогава не можели да търпят такава могъща славянска държава, граничеща с четири морета и с хитрост, предоставена на турския завоевател я унищожили. Сюлейман паша, отговорник за старозагорското, както и много други кланета той също е ислямизиран евреин. Истинското му име е Соломон Леви Явиш.
5
0
 
0
 
! Отговори
Не преди 3 седмици
Желая да радвам младите хора
4
3
 
7
 
! Отговори
Българи, помнете! преди 3 седмици
Когато заповедта му била изпълнена евреинът Челеби Нафталион отишъл в манастира и лично ръководел безмилостното им избиване. Всички българи християни били зверски заклани пред иконата на Спасителя Господ Исус Христос. На всеки доведен на ешафода Челеби Нафталион, повтарял подигравателно една и съща фраза: Помоли своя Исус Христос, може би той ще те спаси!
3
4
 
10
 
! Отговори
Бъргари, помнете! преди 3 седмици
Вечерта евреинът Лазар Коен завел турците до стените на Търновград и те нахлули вътре, като подложили града на грабеж, клане, насилие и го опожарили. От град Венеция бил командирован най- жестокият садист евреинът Челеби Нафталион със щаба му състоящ се от трима евреи: - Рахамин Асеов, Хаим Иерохам и Давид Леви. Пристигайки във град Велико Търново Нафталион заповядал незабавно да отведат изтъкнатите търновци, начело с българският Патриарх Евтимий и да ги заведат в манастира Света Троица.
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Путин е виновен, видях руски агенти. Иначе браво, че започвате да отразявате какво се случва в САЩ.
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Що за материал сте пуснали ???? Въразвате си гащите, да не ви налажат от посолството ли? Напишете поне това, което се пуска и като образ по амеруикански медии, пишете за сериозната ескалация, за пофромите и арестите. Пишете. Не лъжете населението, че САЩ са демокрация.