Почти лятно време до края на седмицата, идва обаче рязка промяна

От средата на другата седмица ни очакват валежи и захлаждане
11 апр 2024 11:00, Красимир Ангелов
12

Топлото и слънчево време в последните 2 седмици бърно ни накара да забравим зимата и да мислим вече за лятото. Въпреки че температурите в последните дни са високи, април ще ни покаже и обратно действие, съобщи синоптикът Петър Янков в "България сутрин".

"Утре ни очакват летни валежи, с прегърмявания главно в източните и южните части от страната. Повече гръмотевици ще има в събота. Температурите ще се движат между 24 и 29 градуса. Неделя ще бъде по-подходящо за високопланински туризъм. В понеделник и вторник ще има много слънце и температури от 25 до 30 градуса", прогнозира гостът на Bulgaria ON AIR.

От сряда започва рязка промяна на времето с понижение на температурите. Очакват се чести валежи между сряда и петък. По планините ще вали пролетен сняг, стана ясно от думите на Янков.

Синоптикът уточни, че захлаждането ще продължи до петък. Събота и неделя ще има повече слънце и повишение на температурите.

По Черноморието е слънчево, а температурите на морската вода са 13-14 градуса и са некомфортни за плажни процедури, отбеляза още Янков.

"Започва времето на високопланинския туризъм. Над 2200 метра винаги трябва да има връхна дреха, тъй като в планината времето се променя бързо. Валежите бързо преминават в сняг. Често облаците заливат планинските пътеки и трябва предварителна подготовка по отношение на маршрутите. Видимостта спада до 3-4 метра на отделни места, трябва да се познават добре маршрутите. По-добре да се изчака без паника да се подобри видимостта. Хлъзгави са планинските пътеки", обясни синоптикът.

По думите на Янков се намираме в апогея на климатичното затопляне. Променя се атмосферата, а затоплянето продължава.

"Аз съм привърженик на това, че затоплянето продължава и без човешката намеса. Ако човешката дейност е първата причина, по-лесно ще решим въпроса с температурите. По-опасно е, ако не зависи от човешката дейност. Трябва да се действа много бързо. Човешката дейност допринася за глобалното затопляне главно в големите градове", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от Видео прогноза
Днес отново е слънчево, а в петък идва захлаждане
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дай Боже дъжд! Напоителен и продължителен!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
:)
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само да напомня, нашите гадаят на боб. Даваха го утре да се рязвали времето па то 26С.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Рязко, колко да е рязко, ще паднат с 5 градуса най- много. Нищо не познават тия, а пък оня академик Рачко от бетеве съвсем. Мани ги.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Искаме дъжд! Много е сухо.
6
1
 
1
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 седмици
Aз съм ви каал: кат са тикате кат изоглавени у Филибелата, там стаа много горещо, щото секи темерутин излъчва топлина, диша, пърди, чиша, цире;))) Тва сумарно води до африканска жега из адух. Секи на секи диша изпаренията и става едно големо братство;)) и кат си забърками по дупките и ади, осъществяваваме мечтата на чафурляка за котелното чоколадово човечество;))) Затва и цената на чокалада скача;)))
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
:)
4
1
 
6
 
! Отговори
ибрe курортe преди 2 седмици
Нали се хванахте за зелено ?
3
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Почти лятно време е, а ППДБ все още не са по затворите!!!
2
0
 
13
 
! Отговори
Звездомир Коминков преди 2 седмици
Нормално. Астрономическата зима е 20 дни зад гърба ни, няма как изведнъж да стане лято.
1
4
 
12
 
! Отговори
както е написано преди 2 седмици
заглавието, човек ще рече, че за Великден сняг ще има! :D