Защо им беше нужно на руснаците да превземат Чернобил?

Централата се намира на най-прекия път към Киев
25 фев 2022 09:22, Нели Христова
139
Защо им беше нужно на руснаците да превземат Чернобил?
Снимка: БГНЕС

Малко места предизвикват повече чувство за страх от Чернобил, мястото на смъртоносната ядрена катастрофа през 1986 г. Така че алармите зазвъняха на Запад, когато руските сили превзеха изведената от експлоатация електроцентрала в ранните часове на инвазията в Украйна в четвъртък.

Още по темата


Защо Русия би направила радиоактивна пустош една от първите си мишени в Украйна?

Докато пълният отговор може да е известен само на висшите служители в Москва, то централата се намира по един от най-преките пътища към Киев, украинската столица.

"Тя е важна заради мястото, където се намира", казва пред NBC пенсионираният генерал-лейтенант Бен Ходжис, бивш командващ генерал на армията на САЩ в Европа. "Ако руските сили атакуваха Киев от север, Чернобил е точно там по пътя, почти на пътя."

Чернобил е на по-малко от 20 км от границата на Украйна с Беларус - руският съюзник, при който Москва трупа войски в подготовка за атаката си. От там следва сравнително прав път, дълъг около 130 км на юг до Киев.

Маршрутът от Беларус до Киев през Чернобил може да бъде особено привлекателен за руските военни, защото ще им позволи да преминат река Днепър в Беларус, избягвайки потенциално опасното пресичане на голямата река, която разделя Украйна, зад вражеските линии.

"Те я искат, защото искат да поемат контрола над цялата страна", казва Евелин Фаркас, бивш заместник-помощник-министър на отбраната за Русия, Украйна и Евразия в администрацията на Обама. "Искат да обградят столицата."

Голяма "забранена зона" заобикаля повредения реактор в Чернобил и изоставения град Припят, където работниците са прекарали години в старателно демонтиране на бившата електроцентрала и почистване на радиоактивни отпадъци.

След експлозията през 1986 г. радиоактивен облак се носи над голяма част от Европа. Радиоактивността на района около централата е намаляла през десетилетията след бедствието и проучванията са открили процъфтяващи популации от диви животни в зоната на изключване, въпреки замърсяването на почвата, според Световната ядрена асоциация.

Неотдавнашните битки в района тази седмица биха могли да замърсят почвата и пораждат опасения относно възможността за вредни въздействия върху околната среда, които могат да се разпространят далеч извън територията на Украйна.

Фаркас казва, че дори руският президент Владимир Путин да няма интерес към самата изведена от експлоатация централа, Москва би искала да осигури съоръжението, особено с потенциала за продължителна битка с украинските бунтовници, ако Русия продължи да окупира страната.

"Те със сигурност не искат свободен ядрен материал да плува наоколо", обяснява тя. "Те разбират опасността там."

Съветският съюз издига централата в Чернобил, когато контролира Украйна, и мнозина разглеждат бедствието от 1986 г. там като фактор, допринасящ за падането на бившата суперсила няколко години по-късно.

Оттогава катастрофата е обект на исторически ревизионизъм през десетилетията, докато Путин и неговите съюзници се опитват да преработят Съветския съюз в по-положителна светлина. След популярността на минисериала на HBO от 2019 г. за Чернобил, който представя бедствието като продукт на лошо управление на СССР, подкрепяна от Кремъл телевизионна мрежа пусна собствен сериал, обвинявайки ЦРУ.

Неповредените реактори в централата продължиха да произвеждат енергия за Украйна до 2000 г., когато централата е спряна завинаги.

"Това е безполезен имот", казва сътрудник на Конгреса, който е бил информиран от служители на САЩ. "Но ако искате бързо да превземете Киев, минавайте през Чернобил."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
4
 
! Отговори
Ананимен преди 2 години
Защо в статията не пише, че руснаците са се разбрали и украинците, които охраняват Чернобилската АЕЦ, да продължат охраната съвместно?
103
8
 
1
 
! Отговори
Сто4о преди 2 години
Мислят, че там има ракети насочени към Москва. Руснаците са болни хора, писна ми от тия.
102
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да им е гадно на укрите македонците и говедарите, ей затова.
101
10
 
22
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Тъъпи кравари, както винаги, и нашите послушно повтарят глууупостите им. НЕ Е САМО ЗАРАДИ ПЪТЯ. В Чернобил по принцип би могло да се направи ядрено оръжие, с което неуравновесеният Зеленски има глупостта да заплаши Русия. Взимането на Чернобил от руснаците е от първостепенна задача за сигурността на Русия, на Европа и на света
100
7
 
13
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Толкова *** и неграмотни са станали журналистите че им се чудя как са се дипломирали- най близкото КПП до Припят е ,,Трите сестри" белоруският път до него е тесен и с малка носимост пътят от Русия е усилен,по него е строена централата,също е усилено и Киевското шосе,при това и че не е гъсто населени,няма кой да отвори една карта и да погледне,само драскат наготово...
99
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Складът за плутоний и отпадъци от съветско време..
98
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДА го ....т агресорите!
97
7
 
2
 
! Отговори
Мистър Пропър преди 2 години
Не случайно *** са наречени ***
96
11
 
33
 
! Отговори
Калбо преди 2 години
Обяснението е много просто украинските власти със страхотни провокатори знаете всички как провокираха руските войници на керченския залив свалиха граждански самолет А сега щяха да бомбардират Чернобил и щяха да обвинят Русия другото предположение зеленский директно каза че ще направят атомна бомба ако не му помогнат западните страни А там материалът се е готов за бомба разбирате ли защо руснаците вземаха централата защото украинците ако имаха атомна бомба отдавна да бяха я използвали срещу Русия
95
10
 
29
 
! Отговори
тих преди 2 години
До Анонименхехе...аре гледай си собствената кочинка, не го мисли Путин, щото всички треперят от него. ***
94
10
 
26
 
! Отговори
тих преди 2 години
украинците са най-простото племе! По-нещастни са дори от северомакедонците
93
11
 
7
 
! Отговори
Миро преди 2 години
Така и не стана ясно от тази повърната статия защо Русия превзе Чернобил, защото на автора мозъка явно не се оросява правилно както и мозъците на онея в Русия.
92
26
 
11
 
! Отговори
завинаги ще помним преди 2 години
Социалиста Хитлер, Сталин и фашисса Путин са сатрапи на века.
91
19
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали не е защото Зеленски обяви, че Украйна иска да има ядрено оръжие - имат учените, имат и обогатения уран за *** атомна бомба. Дали пък не е това, а? Такова оръжие в ръцете на бесните украински нацисти, които тероризират хората години наред, палят ги, изнасилват и какво ли не... как ви се струва? Поdлоги мRъсни журналистически.
90
3
 
17
 
! Отговори
Панчо от Попугай преди 2 години
Прибирам се от работа ,къпя се ,пия една ракия и почвам да чукам жена си.Няма време и утрешния ден не е сигурен.
89
37
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците се готвят да шантажират Европа с ядрено замърсяване ако не отстъпи пред терориста Путин.
88
18
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото украинските нацисти в предсмъртните си часове като нищо могат да взривят Чернобил, защото за тях човешкия живот не струва нищо.
87
4
 
9
 
! Отговори
топ преди 2 години
Неленце, рожбичка мамина, не си дорасла да коментираш военни теми,хайде, прибери се у дома и съчини нещо за прически, фешън аксесоари или кулинарен шедьовър.Да, кулинария е най-добре, и много ще ме зарадва, аз обичам да хапвам вкусно.Ако умееш, де. Ако не умееш , просто помълчи.
86
14
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Превземат я защото режима на превратаджиите в Киев беше решил да прави *** бомба с радиоактивни отпадъци и да я използва срещу Русия понеже няма истинско ядрено оръжие.
85
18
 
84
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 2 години
Украйна си понася последствията за това, че от 10ина години се заигра със САЩ. Това е! А на краварите не им дреме и оставиха украинците сами срещу Русия! Другият път може и да си научат урока! Където САЩ стъпят сеят само проблеми и войни!