Зеленски: Терор, радиацията не знае къде е Русия

По думите му атаката над Запорожската централа е терор от нечувано ниво
Обновена: 4 мар 2022 13:36 | 4 мар 2022 13:11, Нели Христова
210
Зеленски: Терор, радиацията не знае къде е Русия

Президентът на Украйна Зеленски каза, че руската атака срещу Запорожската атомна електроцентрала е могла да причини разрушения, равняващи се на "шест Чернобила".

Още по темата

Той започна телевизионно обръщение с: "Народе на Украйна! Преживяхме нощта, която можеше да спре хода на историята - историята на Украйна, историята на Европа."

Той каза, че Русия е знаела какво прави, когато е насочила снаряди директно към станцията и нарече действията на войските й "терор на нечувано ниво".

Обръщайки се към руснаците на руски език, той заяви: "Как е възможно това да се случи? През 86 г. ние заедно се борихме с последиците от катастрофата в Чернобил. Сигурно си спомняте горящия графит, разнасян от вятъра. Смъртните случаи. Сигурно помните евакуацията от Припят и от 30-километровата зона. Как бихте могли да забравите?"

Той призовава руснаците да "излязат на улицата и да кажат на правителството си, че искат да живеят".

"И ако не сте забравили, не можете да мълчите. Трябва да кажете на вашето ръководство. Трябва да излезете на улицата и да им кажете, че искате да живеете. Искате да живеете на Земя, която не е радиоактивна. "Радиацията не знае къде е Русия. Радиацията не знае за границите на вашата страна."

Зеленски казва, че поддържа връзка със световните лидери, които според него са "шокирани" от събитията около централата.

Той също така призовава за забранена за полети зона над Украйна и санкции срещу "ядрена терористична държава".

Преминавайки отново на украински език, Зеленски заяви, че при бомбардировките в Чернигов са загинали "47 цивилни само вчера. Мирни хора". Но Зеленски зададе предизвикателен тон към края на обръщението си. "Те няма да ни сломят", обеща украинският президент. "Ние сме у дома. Ние сме на наша земя."

Той призна, че Украйна "се бори с мощен враг, който ни превъзхожда по численост. Който доминира над нас с количеството технологии, с които разполага". Но той каза на жителите на Херсон, пристанищния град, който руските сили превзеха по-рано тази седмица, да "прогонят всяко отчаяние".

"Не забравяйте да съобщите на нашествениците, че те могат да останат в Херсон само временно", каза Зеленски. "Покажете го. Националното ни знаме. Нашият национален химн. Нашият национален дух ... те никога няма да могат да притежават Херсон. Както и който и да било град в Украйна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
3
 
! Отговори
лвкгйф преди 2 години
Сготвиха го! До дни ще го вкарат в затвора.
158
0
 
4
 
! Отговори
Хм! преди 2 години
Зеленчук, ако не беше обстрелвал АЕЦ-а, нямаше да се притесняваме от радиацията.
157
0
 
7
 
! Отговори
Тоя преди 2 години
вече се превърна в истинско уплашение за наивници. А въ ъй кукло, съвременните оръжия улучват окото на комар. И кой от Пентагона, или Кремъл ще си отвори куфарчето и да ти уйдиса на акъла.
156
3
 
1
 
! Отговори
Зеленски не е прав преди 2 години
Радиацията заобикаля Путин като дявол пушек от тамян. Това дава силна увереност на Путин че играейки си с ядреното куфарче на играта "тука има тука нема" той няма да пострада.
155
1
 
13
 
! Отговори
Пу Пу! преди 2 години
Добре че нямат ядрено оръжие зе-лените урки! Вече да ни няма!
154
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е една лъжа.Стига със сърцераздирателни приказки една жена каза.Украинците са си ментарджии по природа ,който ги познава отблизо и е ходил там го знае.В целия съветски съюз бяха известни.Този *** да обясни защо още преди Русия да атакува ,спецслужбите му и нацитата от Азов и айдар заплашваха да взривят в краен случай АЕЦ и да го прехвърлят като вина на руснаците ,толкова са *** че чак се хвалеха че имат камикадзета които ще го направят.Руснаците го имаха предвид и просто вземат мерки.
153
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алкохолът не прощава. Вчера едва си обръщаше езика, а днес е махмурлия.
152
1
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
oлеее, бота вече цензурира и opки ....
151
1
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До Анонименхахаха, кога да се гордееме, ядрената енергетика е съвеЦка, а иначе чернобил е украински. па то и ан 225 е украински, по тая логика. беше, де. *** го батисаха
150
9
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
сметайте че ако украинците обърнат войната, некой ше требва да пише обяснения за десетките постове за шише славянка и парче пица, допринасящи за дезинформацията на българското население. резко може бая читалищни медии да се окажат "репресирани" от променливите.
149
1
 
1
 
! Отговори
Паша преди 2 години
До 174 ... Що не ходиш да си лягаш..
148
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските терористи трябва да бъдат съдени от международен трибунал! И ще бъдат! Няма да им се размине правосъдието! Нищо не може да измие кръвта от ръцете на Путин, нищо.
147
5
 
19
 
! Отговори
Ssse преди 2 години
Този зеленски прилича на новоизбран селски кмет от Герб.. Егати пирамидата от лъжи ...
146
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 170 Якичко, на място!!!!!!!!!!!!!!!!
145
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да коментирам колко е вярно това.Ако продължава в този дух, много скоро ще изгуби симпатиите на поддръжниците си от Запад. За това е толкова смел, даже си позволява да заплашва и тях, че и те са на ред.Три фашистки организации отглежда и гледа как требят хората -това ли е демокрацията, която поръчаха да установиш, Зелено ниЗко човече?
144
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОНЯ ДЕН ДЖУДЖЕТО ИЗКАРА ЯДРЕНИЯ АРСЕНАЛ, ТА ВЕРСИЯТА ЗА РУСКИ ВЗРИВ НА АЕЦНИКАК НЕ Е НЕВЕРОЯТНА! НАЛИ РУБЛЯЦИ СМЕШНИ?
143
3
 
5
 
! Отговори
Атака преди 2 години
До Истината драги ми Смехурко - напъни си малко гънките на мозъка. Атака няма, има цирк с главен артист Зеленскии. Сигурен съм че изобщо не си му чел автиографията
142
5
 
11
 
! Отговори
ОСКАР преди 2 години
Мисля, че Зеленски си заслужи Оскар-а за главна мъжка роля. Филма върви към края си.
141
6
 
3
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Комика Зеленски се гаври със смешника Путин.
140
14
 
5
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Атаката над АЕЦ-а е военно престъпление! Путин ще бъде жестоко наказан за инвазията си в Украйна!