Полша: Войната в Украйна доведе до хуманитарна катастрофа

От началото на руската агресия повече от 1,5 млн. души са влезли в Полша
23
Полша: Войната в Украйна доведе до хуманитарна катастрофа
Снимка: БГНЕС

Руската атака срещу Украйна предизвика хуманитарна криза. Съобщенията за руски удари по граждански обекти, в това число болници, детски градини и училища, доведоха до наплив на бежанци на полско-украинската граница, пише в съобщение на полското посолство в София.

От началото на руската агресия повече от 1,5 млн. души са влезли в Полша от Украйна като 1,4 млн. от тях са украински граждани. Полша ще помага на всички пострадали от руските действия, затова въпреки кризата на границата с Украйна работят всички гранични контролно-пропускателни пунктове, а техният капацитет беше увеличен. За първи път в историята на част от граничните пунктове беше въведена облекчена процедура за граничен контрол на преминаващите конвои с хуманитарна помощ. Допълнително всички граждани, които преминават границата между Украйна и Полша заради военния конфликт на територията на тази страна, са освободени от карантина, въведена във връзка с разпространението на COVID-19.

Всеки бежанец, пристигнал в Полша, получава специална листовка с информация на четири езика: украински, руски, полски и английски. На жп гарите и на някои автогари във всички областни градове бяха разкрити информационни пунктове за бежанците от Украйна. Пунктовете дават основна информация за помощта, която те могат да получат в Полша.

Полското правителство организира широкомащабна система за оказване на помощ. Тя е насочена, както към Украйна, така и към бежанците, които вече се намират на полска територия. Всеки ден в Украйна пристигат полски хуманитарни конвои, организирани от държавните власти и от неправителствения сектор. Също така Полша взе решение да подкрепи с 500 хил. швейцарски франка хуманитарните действия на Международния комитет на Червения кръст.

Полският парламент гласува специален проектозакон за оказване на помощ на гражданите на Украйна във връзка с войната на територията на тази страна. Съгласно проектозакона, украинските бежанци, които пристигат в Полша, ще могат да получат ЕГН, а техният престой ще се счита за законен в срок от 18 месеца. Законен ще бъде и престоят на украинските деца, родени в Полша от украински бежанки. Учениците и студентите от Украйна ще могат да се обучават в полски училища и университети. Законът въвежда по-строги наказания за трафик на хора и склоняване към проституция по време на войната в Украйна, посочват още от полското посолство в София.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: УкрайнаПолша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радвайте се бе, Полша, увеличавате населението и работната ръка. Щото вашите бягат да работят в Германоя, не се оплаквахте, а им дайте по една мотика на тия о да ходят да гледат ябълки и картофи.
14
0
 
3
 
! Отговори
Реално! преди 2 години
Зеленски явно е на друго мнение.
13
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 9 Егати дръгливия мечок! Стига с тия телешки възторзи в стил соцреализъм. Не се котират, освен в селската кръчма.
12
5
 
8
 
! Отговори
мак преди 2 години
Лу..да работа. Чак пък такива облекчения и привилегии може да измисли само болен мозък. И това не е от любов към ближния, а напук на Путин. Вижте ни, той изгони украинците от домовете им, но ние ги приютяваме и те ще се оправят въпреки всичко. После поляците да не съжаляват, щото европейските кинти ще са до време.
11
1
 
14
 
! Отговори
Пачо преди 2 години
Колко години украинците се молиха европа да ги приеме? Путин им реши въпроса за две седмици.
10
3
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПИШЕ, ЧЕ ЕС ИМА АКТИВИ ЗА 20 ТРИЛИОНА ЕВРО! ЗА РАЗВЪРЖЕ КЕСИЯТА!!! ПОДЧЕРТАВАМ ТОВА СА ПАРИ НА ЕС, НЕ НА ДЪРЖАВИТЕ ЧЛЕНКИ! ЕС ГИ ОБРА НЕ САМО С ЧЛЕНСКИЯ ВНОС НО И С ТОВА, ЧЕ ГИ ИЗЛЪГА ДА МИНАТ НА ЕВРО КАТО ИМ ВЗЕ РЕАЛНИТЕ АКТИВИ И ИМ ДАДЕ ХАРТИЯ! ЕЙ ТАКА СЕ ПРАВЯТ 20 ТРИЛИОНА РЕАЛНИ АКТИВИ НА ЕС!
9
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полша нали е щаб-квартирата на всички тия гадости против Русия и Беларус... Там са събрали и всичката опозиционна ***... Отделно премятат оръжия в Украйна през границата...
8
4
 
15
 
! Отговори
Печалба преди 2 години
Тия в полша тъгуват - колко прибират от еврофондовете за "помощи"? То събитието безцпорно е трагедия ама полското си е лешоядство!
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставете ги да се оправят сами всички които пригласяха години наред и нагнетяваха напрежението за да се стигне до положението в което се намират.
6
22
 
8
 
! Отговори
д преди 2 години
хахаха путин лъжливото скоро ще му палим *** на дръвника
5
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оправяйте се като се зъбихте на мечока не ревахте. Ние нямаме обща граница с Украйна, като гледам САЩи Великобритания също няма да приемат укри.
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, те ги канят, те ги пускат, после реват: олеле катастрофа, кой ми с*а в гащите?!?
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Същото се случи и в арабския свят, заради войната в Ирак и Сирия.
2
9
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
Важното, че скоро ще се отървеме от такива като тебе. Некрофилите са бедствие.
1
13
 
8
 
! Отговори
Владо преди 2 години
Пуин днес удари село в Беларус. Локашенко ниска да прати армия в Украйна и получи шамар.