Три седмици под обсада, без ток и вода... Защо Путин толкова иска Мариупол?

Градът има стратегическо местоположение
23 мар 2022 11:58, Александър Попов
220
Три седмици под обсада, без ток и вода... Защо Путин толкова иска Мариупол?
Снимка: GettyImages

За Москва превземането на индустриалния и пристанищен град Мариупол има и стратегическо, и символично значение.

От три седмици той е под обсадата на руските сили. Между 100 000 и 200 000 души остават в капан в града, който продължава да бъде подложен на непрестанни бомбардировки.

Местните власти твърдят, че 80% от инфраструктурата на града е разрушена, а част от нея е непоправима. Градът е останал без вода, електричество и отопление и е невъзможно да се преброят труповете.

Тази седмица Украйна отхвърли ултиматума на Русия да предаде Мариупол.

"Мариупол има практическо и символично значение за Русия", разказа пред "Гардиън" Андрий Яницки, ръководител на Центъра за икономическа журналистика към Киевското училище по икономика.

"Той е голям пристанищен град и база на украинските въоръжени сили. Така че ако руснаците искат да имат сухопътен коридор от Донбас към Крим, те трябва да контролират града".

Още по темата
По-малко от 30 км делят Мариупол от контролираните от Русия сепаратистки територии в Донбас.

Мариупол е металургичен център за производство на желязо и стомана, тежко машиностроене и ремонт на кораби. В Мариупол са разположени най-големите стоманодобивни заводи в Украйна, собственост на водещата металургична група в страната - Метинвест. Един от тях, "Азовстал", беше сериозно повреден от руски обстрел тази седмица.

Яницки заяви, че руската армия е взела на прицел не само гражданската, но и икономическата инфраструктура, с цел да нанесе възможно най-големи щети.

В Мариупол се намира и най-голямото търговско пристанище в Азовско море, от което Украйна изнася зърно, желязо и стомана, както и тежки машини. През 2021 г. основните дестинации на украинския износ от пристанището в Мариупол бяха европейски и близкоизточни държави като Италия, Ливан и Турция.

След анексирането на Крим Русия построи мост, свързващ полуострова с континенталната ѝ част и едностранно наложи ограничения за корабите, преминаващи през Керченския проток.

Мариупол не само се намира на територията, за която претендира т.нар. Донецка народна република - област, призната от Русия преди пълномащабната инвазия, но е и част от визията на Владимир Путин за "Новорусия" - територия, простираща се в Източна и Южна Украйна покрай бреговете на Черно море, която се разглежда от Путин като "исторически руски земи".

Превземането на Мариупол би било и огромна победа за кремълската пропаганда, която представя Украйна като управлявана от нацисти, а войната - като "денацификация". Градът някога е бил база на батальон "Азов" - бивша паравоенна част с корени в крайно десни и неонацистки групировки. Въпреки че те съставляват най-малката част от националната гвардия на Украйна, руската пропаганда твърди, че бойците от "Азов" са отговорни за убийствата на цивилни и разрушенията в Мариупол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 122 И си мислиш, че САЩ не биха направили същите "грешки"? В случая украинската армия като цяло е разпаднала се и не може да излезе открито срещу руснаците. Съответно тактиката е окоповане в градовете сред мирното население и рев на умряло. Ударена сграда, значи руснаците нападат мирните. Иначе е лесно- прави се артилерийски огън примерно 30 минути як, помита се всичко в града и се влиза и за още под ден не остава един въоръжен украинец. Добре че руснаците не са САЩ в това отношение
111
1
 
27
 
! Отговори
21 век сме преди 2 години
Имаме Интернет, имаме браузъри различни от хром. Имаме vpn, имаме прокси сървъри и не гледаме само бтв, нова и бнт. Четем също и американски анализатори дето не ги дават по българските медии.
110
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей, не се налъгаха значи тези журнал я. Ако искат града, защо ще го унищожават? Само това е достатъчно, за да се усъмним в написаното.
109
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ превзе Ирак за 25 дни, а Украйна е два пъти по-голяма по население и още повече по теритария. Освен това Русия като обявява, че няма намерение да превземе Украйна, напоследък и започва да си спазва думите и е видно, че настъплението е спряно. Що се отнася до Мариопол, явно е, че искат да го завземат, нали са го признали като част от донецката независима рупублика. Интересното е, че още не са превзели териториите на двете републики а завзеха други територии, даже към Киев.
108
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"мишките нацисти, криещи се зад жени и деца" - А руските фашисти се крият зад ядрените си ракети, защото без тях са гола вода.
107
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи ако не бяха наследствените ядрени оръжия, руската армия щеше да бъде за смях. НАТО нямаше да се поколебае да ги прегази. В момента им виждат грубите грешки и само ядрения им арсенал ги спира. Затова в света не трябва да има такива оръжия, за да не се повтори никога повече този геноцид, който виждаме сега в Украйна.
106
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И да се пънат и да не се пънат мишките нацисти, криещи се зад жени и деца, Мариопул ще бъде денацифициран. Както и цялата измислена държавица Украйна. Беше обявено още първия ден на операцията. Кой разбрал - разбрал.
105
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само не разбрах в момента има ли нацисти в украинската армия или няма. Били много малка част от армията. Абе... В случая въпросът е защо изобщо е позволено да има такова подразделение официално и никой не го е пипал с години, а не дали са 100 или 100 000 човека. Все едно в БНА да има 1000 войника, които се славят с нацистки символи, побои и убийства над турци в кърджалийско, но това да е нищо, щото са само 1000. Нацисти не би трябвало изобщо да има в която и да е армия, не и явни.
104
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полша, Германия и Литва може да си вземат Калининград като тяхна "историческа област" ?
103
9
 
13
 
! Отговори
Бунгур преди 2 години
Путин иска всички пристанища на Украйна,защото Русия е една огромна къща без прозорци,или само с няколко прозореца по-точно,което им съвсем недостатъчно за тази огромна къща.Пристанищата са стратегически територии и затова се започна с Крим,сега и останалите.Руска империя/Съветски съюз/ и как сега да се лишат от тези стратегически пристанища.Затова е войната.Анексиране,агресия,война.
102
13
 
21
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
А бе този,който е писал статията,така ли не разбра,че там са назитата от Десен сектор и батальон Азов,които 8 години избиваха руско-говорящите в източна Украйна?!?!?
101
8
 
26
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Мариопол е важен защото там е централата на Нацисткия батальон Азов .Освен това града е между Крим и Донбас а тези 2 области трябва да бъдат свързани !
100
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИстинатаНаправи нещо добро за бъдещето на децата си - убий руснак! Слава на Азов и Айдар!
99
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе щом като се наложи да викат подкрепления, явно изобщо не бяха го замисляли да се бавят толкова време. Мислели са си че за 2-3 дни и цяла Украйна ще е в ръцете им. Сега събират войски от цялата империя, че чак и малката армия на Беларус викат да помага. И сирийци и африканци наемат, толкова голяма е безизходицата на великата руска армия.
98
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До като нямат ток? Има агрегати.А горивото го вземат от многото пленени и разбити руски танкове и БТРи.
97
9
 
6
 
! Отговори
Ястребител преди 2 години
И бай Ганнякис и Гантчофитса да се учат от украинките и украинците как се посреща пияното руско мужик дошъл да те "освобождава" - с тежки картечници, артилерия, огнехвъргачки, моторно резачка, чифте заточени ятагани, зареден пищов. А не като в гантчовистана да се посреща с хляб и сол от нагиздени моми с влажни погледи и подмокрени гащщи, смъкнати ниско под коленете и пола, повдигната над кръста.
96
7
 
17
 
! Отговори
Истината преди 2 години
В Мариопол са цантралите на Азов и Айдар. Двата нацистки батальона които са отговорни за смърта на 14 000 граждани на Донбас за последните 8 години. Една от основните причини на тази военна операция е имено Денацификация.
95
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна ще спечели тази война и ще живее добре, но россия ще затъне здраво в собствената си злоба и некадърност за десетилетия.
94
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако тъъпите рашки се забавят още няколко дена, украинците ще контраатакуват Мариопул и ще ги натикт в Черно море за храна на рибите.
93
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Южная Корея с 1 апреля возобновит безвизовый режим с Россией с условием предварительной регистрации путешественников в системе электронной авторизации K-ETA