Евреите в Одеса: Фанатично е да се говори за нацизъм тук

Оцелелите от Холокоста не могат да бъдат спасени от града
29 мар 2022 19:00, Нели Христова
118
Евреите в Одеса: Фанатично е да се говори за нацизъм тук
Снимка: БГНЕС

Единствената причина Юрий Парфенов да не е бил убит при клането на еврейското население на Одеса през 1941 г. е, че едно семейство скрило него и брат му в тоалетна, когато войниците дошли за тях. Син на майка еврейка и баща руснак, Парфенов казва, че този ден е трябвало да бъде отведен в съседния район на Николаев и да бъде застрелян.

Общо четиринадесет членове на семейството му, включително майка му, бяха убити по време на Холокоста в Украйна. В черноморския пристанищен град Одеса десетки хиляди еврейски жители бяха разстреляни, изгорени живи или умрели от глад или работа – предимно от румънски войници, съюзници на нацистка Германия.

Но Юри оцелява и по-късно продължи да служи в армията на Съветския съюз.

Особено иронично е, казва Юри, че като полурускнак, оцелял от Холокоста и бивш капитан на танк в СССР, той отново е изправен пред смъртта, но този път от ръцете на Владимир Путин, който твърди, че неговата инвазия има за цел да "денацифицира" страна и да спаси рускоговорящите жители на Украйна от "геноцид".

"Кажете на Путин: от кого ни освобождавате?", казва Юри на руски, родния му език, докато трепери от ярост пред The Independent. "Нямам думи. Той е чудовище. Не сме искали някой да нахлуе в земята ни, да ни "освободи", да убие децата ни. Искам да кажа на Путин лице в лице "ти си убиец". Не мога да повярвам, че съм доживял да видя война, която може да прерасне в Трета световна война."

Юрий е един от десетките оцелели от Холокоста, живеещи в Одеса, която има голяма рускоезична общност и е потопена в богата, но болезнена еврейска история от основаването си от Екатерина Велика през 1794 г.

Седящ в 100-годишната синагога Хабад в центъра на града, 88-годишният Роман Шварцман, друг оцелял от Холокоста, който ръководи асоциация, представляваща бивши еврейски затворници от нацистките гета и концентрационни лагери, се дави в сълзи.

Миналия месец той почти умира от COVID-19, само за да се изправи пред нова заплаха от смърт, тъй като неговият стратегически разположен роден град очаква амфибийно, наземно и въздушно нападение от Русия.

"Когато сирените за въздушно нападение вият, аз се опитвам да стигна до мазето на моята 10-етажна сграда и седя на студа и се моля моите внуци, моите правнуци да имат ярка и щастлива младост", казва той пред The ​​Independent. "Ние сме поколение хора, загубили детството си. Не се тревожа за себе си, тревожа се за следващото поколение."

Юри сравнява Путин с Адолф Хитлер, казвайки, че Украйна отново е изправена пред масово клане.

"По време на Втората световна война нацистите се опитаха да убият всички евреи. И сега руснаците се опитват да убият всеки украинец", казва той "Украйна е моята земя. Няма да напусна тази държава, дори и да ме убият. Няма да бягам."

Президентът Путин твърди, че целта на неговата инвазия е да "деназифицира" Украйна и да спре "геноцида" на рускоезичното й население.

Украйна, демократична страна, има крайно дясно движение с въоръжени групировки, включително националистическата милиция батальон "Азов". Но десните екстремисти загубиха позиции на последните избори и се радват на много по-малко подкрепа на национално ниво от подобни партии в други части на Европа.

Междувременно Путин беше подложен на критики за повреждането на еврейски паметници.

Само преди няколко дни британският посланик в Украйна Мелинда Симънс написа в Twitter, че мемориал на Холокоста близо до източния град Харков е бил повреден при бомбардировката. Тя публикува снимка на разрушен паметник на менора на мястото на Дробицки яр - където 11 000 евреи са убити от нацистите в дере.

През първата седмица на войната Украйна съобщи, че мемориалният обект на Холокоста Бабин Яр в Киев - където над 30 000 евреи са били изклани от нацистка Германия - също е близо до удара от руски въздушни удари.

Одеса се опасява, че е следващата.

"Перлата на Черно море" е ключова линия за доставки и стратегическа врата към останалата част от Украйна и затова отдавна е в полезрението на руснаците, които обстрелват, обсаждат и дори окупират градове по-на изток по крайбрежието.

Одеса има дълга и трудна еврейска история. Първоначално се е намирал в Бледата на заселването, част от Руската империя, в която на евреите е било разрешено да живеят. Общността страда от погроми в началото на 20-ти век, но до 30-те години на миналия век около 200 000 евреи живеят в крайбрежния град, което прави около една трета от общото население.

Това се промени с настъпването на Втората световна война. Само половината от еврейското население на града успява да избяга, преди румънските съюзници на Германия да влязат в части от съветските територии и да окупират града. Повече от 25 000 евреи са убити при последвалата атака и около 60 000 други бяха депортирани, като повечето загинаха в лагери и гета. Еврейските цивилни бяха заключени в складове, поляти с бензин и изгорени живи.

Историите, които Юри и Роман разказват за онова време, са смразяващи и в много отношения ужасно познати в настоящия конфликт.

Семейството на Роман, родом от Виница на 400 км северно, избяга в конвой от цивилни, който беше подложен на многократни тежки бомбардировки, преди в крайна сметка да бъде спрян от германски войници и принуден да се разбяга. Семейството му било гладно, сестра му е била изнасилена от румънски войници, а по-големият му брат е застрелян на бомбардиран мост. Войниците изтръгнали Юри от ръцете на майка му и я застреляли, когато тя се опита да вземе детето си обратно.

През 2018 г. на специално мемориално събитие присъстваха германски и румънски посланици, за да отбележат подобаващо забравените кланета от 1941 - 1942 г. в Одеса, които Юри и Роман оцеляха.

Но през последните няколко години има и някакъв ренесанс за общността, казва равинът Авраам Волф, главният равин на Одеса и Южна Украйна, който управлява синагогата Хабад там. Преди последното нашествие, според равин Волф, 35 000 евреи са били сред милион жители на града.

Неговата общност управлява две еврейски детски градини, две училища, две сиропиталища, еврейски университет и старчески дом за 50 оцелели от Холокоста: обширна мрежа, която според равина означава, че от всички места в света той се е чувствал най-безопасно в Южна Украйна .

"Бих искал всеки равин в света да има същата свобода, на която се радвам тук. Имаме 11 сгради в този град, всичко, от което се нуждаем, предоставя градът", казва той от офисите си до синагогата в Хабад. "Има само две държави в света, където по едно време и министър-председателят, и президентът са били евреи – това са Израел и Украйна", добавя той, позовавайки се на еврейския президент Владимир Зеленски и бившия му премиер Владимир Гройсман. "Но имам нужда от някой, който да ме освободи? Фантастично е да се говори за нацизъм тук, той няма нищо общо с истинската реалност на място."

Равин Волф каза, че най-голямата му грижа в момента всъщност е разрушаването на общността, за която той е работил усилено.

Той и екипите му от доброволци организират евакуацията на близо 6000 евреи и нееврейски жители на Одеса в съседни страни от началото на войната. Той също така евакуира 120 деца от сиропиталищата си в Германия, както и няколкостотин други жени и деца от града, въпреки факта, че повечето нямаха документи за пътуване.

Те не могат да преместят 50-те оцелели от Холокоста от старческия дом, който управляват, тъй като са твърде стари и крехки и вероятно няма да оцелеят след пътуването от Украйна. Всичко, което може да направи, е да ги запаси с консумативи като консерви, тестени изделия и ориз и да плати предварително тримесечна заплата на гледачите, за да се грижат за тях. Молят се най-лошото да не се случи.

"Много е болезнено това, което се случва за еврейската общност тук. За последните няколко години събрахме 35 000 души - 35 000 парчета пъзел - в една голяма картина. Изградихме институции от детски градини до старчески домове, от сиропиталища до еврейски университет. Направихме тази картина, след това я поставихме в рамка и я поставихме на стената. Но сега пада. Тридесет и пет хиляди парчета от пъзел, разпръснати из Украйна, Молдова, Германия и Израел. Счупен е", добавя равинът Волф. "Все още сме тук, работим, но не е същото."

За Юри и Роман фокусът им е върху децата и внуците и да ги предпазят от ужасите, в които самите те са израснали. И двамата се заклеват да останат в града независимо от всичко.

"Не мога да държа пушка, не съм боец и съм твърде стар, но оръжието ми са моите думи срещу този руски фашизъм. Това е моето оръжие, за да се бия", казва Роман през сълзи.

Юри, няколко години по-млад, казва, че е готов да се присъедини към териториалната отбрана.

"Ако е необходимо, готов съм да защитавам града с оръжие", казва той, докато следобедното слънце се спуска по градски паметник на Холокоста, разположен близо до къщата му. "Ние няма да ходим никъде. Ще се борим до смъртния си дъх."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прочетох заглавието на статията и не мога да спра да се смея с глас!
88
1
 
3
 
! Отговори
Споделям преди 2 години
До Богомил----Чуваш ли какви глупости дрънкаш? Те и македонците преди години решиха че са потомци на Александър Македонски и доведоха един филипинец като го представиха на негов прароднина -Македонец. Украинците са изкуствено създадена нация съставена от руснаци, молдовци, румънци и поляци.
87
2
 
2
 
! Отговори
Споделям преди 2 години
Евреите както винаги си помислиха че светът съществува заради тях. Този път не сте обект на фашистите. Фашизмът днес е насочен към несъгласните с статуквото в света с глобализма еднополюсния свят и господството на англо-саксонците над всичко на света.
86
4
 
6
 
! Отговори
Демeнция преди 2 години
А през 2014 г. изгорените от нацистите хора в Одеса?
85
5
 
5
 
! Отговори
Наци клоун преди 2 години
Няма по-големи нацисти от евреите. Клоунът Зеленски е пряко доказателство за това.
84
5
 
5
 
! Отговори
Богомил преди 2 години
До msmРуснаците като цяло не са славяни, с малки изключения.Те имат 20% тюркски гени и угрофински. Това, Че говорят с българска лексика не ги прави славяни. Славянската езикова група се оформя под вековното влияние на старобългарския, който е бил литературен и религиозен език в Източна Европа. А украинците, особено на юг, са ни близки кръвни роднини и те са траки, северни траки(скити=гети) като нас. Народът на княз Аспарух се състои от гети, наричани и славени и мизи(българи).Скити са и даките
83
4
 
4
 
! Отговори
Никой преди 2 години
Сега естествено да няма нацисти всички си подвига опашките като дърти мъстии и избягаха, след като Русия започна военната операция за тяхното премахване.
82
3
 
5
 
! Отговори
Богомил преди 2 години
До Анонимен 91 *** путински, защо тогава има украински език? Защо на Шевченко и Гогол са забранявали да пишат на украински и са ги изтезавали за това? Нима Киевска Рус не е украинска? Тогава Москва не е съществувала, имоло е само блата. Да видим и ДНК-то. Ти бил ли си в украинско и руско село? Как ше обясниш защо са толкова различни? Защо украинците са трудолюбиви, а руснаците наобратно?А днешният книжовен руски възниква на базата на старобългарския. Защо русофашисте?
81
3
 
3
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Путлеристите са дошли да довършат започнатото от хитлеристите !
80
8
 
7
 
! Отговори
поправка преди 2 години
......не стига че стреляха по собственото си население и ги държаха заложници, а сега и нова гавра си правят укро-нацистите с населението в Украйна
79
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До msmУкраинците са руснаци по произход, бе умнико. Украинците са руснаци. Просто Русия си влезе в Русия(днешна Украйна и вчерашна Русия), за да спаси населението от укро-нацистите , които са бандити, работещи срещу държавата си и населението си! Сега нов геноцид измислиха за украинското население нацистите, който не е избягал "законно(разбирай на запад)",щели да ги осъдят на 10 до 15 години затвор,не стига че стреляха по собственото си население и не ги държаха заложници,а сега и нова гавра
78
4
 
11
 
! Отговори
Ебахави укро-нацисти преди 2 години
Да, фанатично ви изгориха в Одеса и всеки, които беше против властта на укро-нацистите, го убиваха, случи се даже депутатите да управляват с автомати насочени срещу тях в името на "демократичността", хахаха, в съда също се решаваха дела под насочени дула и заплахи на укро-нацистите и в кметствата също!
77
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
добре бе тиквеници. не разбрахте ли че евреите са най големите нацисти. 6те милиона са измислица, както и газовите камери. тези дето дърпат конците на всички политици включително и нашите, повечето са юдеи. турските долмета, в германия да не ви казвам, англия, нашите крипто еврюги от бкп чиите деца сега ни затриват, америка те там други нема. *** е това, сатанистка. скоро че си намерят майстора.
76
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната пропаганда и дезинформация.
75
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
MSM, ти пиян ли ? Каква толерантна дуржава са ? погледни в нета колко са мирни и толерантни . Дуржава от 3тия съвят по скоро. Хората сгазили Лука още се връзват за стълбове и дървета със свалени *** и минавщите ги бият с пръчки. Да не говорим че се самобомбардират от 2014. ти си напълно и сериозно неинформиран.
74
6
 
5
 
! Отговори
ПАРАДОКС преди 2 години
Брейвик от норвегия кой е? (много обича евреи)Евреите окупират Палестина.Също бомбардират Сирия, Палестина.Коломойски финансира "Азов"."Ках" и "Кахане Хай" расисткие еврейски партии.Още парадоксално че сега във украина в ролята на евреите руснаците са.
73
16
 
14
 
! Отговори
msm преди 2 години
До българина - много си зле, Украйна е много повече славянска държава от Русия. Прекрасни хора - високи, светлокоси и светлооки, с красиви черти, свободолюбиви и непримирими срещу подтисничеството на диктатори и тирани. Факта, че нямат проблем да изберат евреин за президент е достатъчно показателен кол6о напред са в толерантността и либералната демокрация! Русия се блъсна в стена от висок казашки дух и национално самосъзнание.
72
3
 
13
 
! Отговори
msm преди 2 години
До П - в Украйна се говори и на украински и на руски. В България, Кърджали, също се говори на български и на турски. В свободния либерално-демократичен свят това не е проблем и никога няма да бъде. Поздрави на всички свободомислещи и демократични българи
71
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кой въобще е казал, че нацистите непременно трябва да са против евреите? Самото това твърдение е капитално расистко, защото предполага, че евреите са по някакъв случай специални и различни от всички други групи хора. Нацизма може да е против която и да е лесно отличима група хора. Важното е само да има цел срещу която нацистите да са "против".
70
17
 
9
 
! Отговори
msm преди 2 години
Прекрасен украински град. Перлата на Черноморието. За съжаление много българи са емоционално увредени и с комплекси по отношение на Русия! Слава на Украйна и на България!