Много украинци възприемат "Азов" не като екстремисти, а като герои

САЩ ги вижда като заплаха
12 апр 2022 20:30, Нели Христова
446
Много украинци възприемат "Азов" не като екстремисти, а като герои
Снимка: БГНЕС

Кореспондент на „Тайм“ посети Украйна през 2019 г. и общува с местни неонацисти. Той е поразен от това, че много украинци на масовите прояви, организирани от "Азов", възприемат членовете му не като бойци и екстремисти, а като "герои".

През лятото на 2019 г. кореспондентът на „Тайм“ Саймън Шустър пътува до Украйна, за да събере информация за белите супремасистки отряди, които приемат все повече хора в редиците си.

„Изглеждаше доста странен начин да прекараш съботата - да гледаш жестоки спортни двубои на фестивал за крайнодесни екстремисти. Беше лятото на 2019 г. и аз пътувах до Украйна, за да разбера повече подробности за тези групи. Съдейки по реакцията на публиката, може да се каже, че тя изобщо не се притесняваше от факта, че фестивалът е организиран от движението "Азов" - крайнодясна групировка, станала известна в цял свят със своята бруталност“, документира тогава Шустър.

При нападения срещу две джамии в Нова Зеландия загинаха най-малко 49 души. Преди нападението стрелецът публикува манифест от 74 страници, изпълнен с реторика, характерна за привържениците на превъзходството на бялата раса. Според агентите на ФБР той е изразил желание да замине за Украйна, за да се бие в редиците на крайнодясна паравоенна група. Поне един член на американска расистка група също е бил обучаван в Украйна в батальона "Азов".

Директорът на ФБР Кристофър Рей каза: "Внимателно проучваме дейностите на белите супремасисти и неонацистите в САЩ, които се свързват със съмишленици в чужбина чрез социалните медии, а понякога дори заминават за чужбина, за да получат обучение“.

През последните няколко години експертите в областта на насилствения екстремизъм са все по-загрижени от дейността на движението "Азов". Групата възниква по време на революцията, обхванала Украйна през 2014 г., и придобива популярност на фона на продължаващи сблъсъци с проруските сили в източната част на страната. Сраженията в региона създадоха идеални условия за процъфтяване на паравоенни групировки като "Азов ".

Това, което поразява по време на масовите им прояви, е колко много украинци виждат в „Азов“ не бойци и екстремисти, а по-скоро герои.

„В Киев, по време на честванията на Деня на независимостта, станах свидетел на парад, в който участваха ветерани от батальона "Азов" и някои други доброволчески формирования. Те преминаха покрай ликуваща тълпа от зрители, които им благодариха, че са защитили Украйна от Русия“, каза Рей.

Символите на знамената им са най-критикувани. Представителите на "Азов" твърдят, че знамената им носят буквите "I" и "N", които означават "идея за нация", но експертите по екстремизъм виждат в това знаме емблема на нацизма.

Вячеслав Лихачов, експерт по екстремистките групировки в Украйна, твърди: "Официалният символ на „Азов“ е разновидност на Wolfsangel. Този знак е символ на една от дивизиите на СС по време на Втората световна война. Това е доста разпространен символ на неонацистките групи по света“.

При основаването на "Азов" през 2014 г. много от командирите и новобранците му идват от различни крайнодесни групи, включително групи от закоравели неонацисти.

Елена Семеняка, ръководител на международния отдел на движението "Азов", заяви: "Всъщност ние приехме в нашите редици всеки, който можеше да държи оръжие, когато украинската държава беше парализирана и когато защитата на украинската държава беше изцяло в ръцете на украинските доброволци. Сред тези хора имаше много военни авантюристи, които си мислеха, че тръгват на някакъв идеологически поход, за да спасят, да речем, бъдещето на Запада и т.н. И бъдещето на бялата раса."

Военизираното крило на движението "Азов" вече е мощно военно формирование със собствени бази и полигони.

Андрий Билецки, който основа движението "Азов" през 2014 г., казва: "Това е военно братство. Това са хора, които не само са служили заедно, но и са проливали кръв заедно, преживели са смъртта на другари и сладостта на победите. За да защитим обществения ред по улиците, създаваме отряди за самоотбрана, които помагат за поддържането на реда по улиците".

Лидерите на "Азов" дори се опитват да проникнат в политиката. Те не успяха да спечелят места в украинския парламент на изборите през 2019 г., но плановете им в Украйна са много амбициозни.

Това, което тревожи западните страни, е стратегията за набиране на персонал, използвана от "Азов". Представителите на движението се борят да установят приятелски отношения с крайнодесни групи по света, особено в САЩ и Европа.

Наскоро пристигнал в Украйна от Швеция, където полицията го издирва за извършване на престъпления от омраза, Робин Карел, един от последните новобранци в „Азов“, казва: "Толерирането на ЛГБТ хората не е нормално. Това е промиване на мозъци. Да обичаш децата си, да уважаваш родителите си, да се гордееш със страната си - това е нормално“.

"Ние сме арийци. И ще се изправим отново. Това е начин на живот. След войната в Германия се върнахме на училищните скамейки, но сега ще се изправим отново", твърди още той.

Дейвид Плейстър е ветеран от въоръжените сили на САЩ, който пристига в Украйна като доброволец в помощ на украинската национална гвардия. Той се е срещал с много новобранци, които са дошли в Украйна, за да се присъединят към "Азов".

"Можете ли да ги наречете неонацистка организация? Не. Има ли неонацисти в тяхната организация? Бих казал - погледнете армията на САЩ и там също ще откриете неонацисти", казва той.

Тъй като все повече чужденци идват в Украйна като доброволци, не е изненадващо, че американските служители виждат в „Азов“ заплаха. Експертите отбелязват нарастване на терористичната дейност на белите супремасисти - съобщенията в медиите за нови инциденти зачестяват. 22-ма души са застреляни в търговски център на „Walmart“ в Ел Пасо, Тексас. Двама души бяха убити пред синагога в германския град Хале. Още девет души са убити близо до Франкфурт. Има и поредица от арести, благодарение на които бяха разкрити няколко терористични заговора в САЩ и Европа. Според някои оценки между 2014 г. и 2019 г. броят на подобни атаки в западните страни е нараснал с 320%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


446
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как така общувал с нео нацисти? Нали няма такива в Украйна и Путин е зъл диктатор ламтящ за територии.....
262
4
 
10
 
! Отговори
соросята преди 2 години
Тука има много соросята на хранилка. Усещам влажните им дулички!
261
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 317 Слабо ти е тролействането. Тук съм, защото вече четох, че Пуутттлер се опитва да си "оправдае" войната с "денацификация" и бях любопитен да видя как ще бъде използвано от сайта за тези цели. Хващам се на бас, че не можеш да посочиш НИТО ЕДНО доказателство за "нацистката" дейност на Азов. Самата статия не дава нито едно такова. С други думи, служиш за мегафон в пропагандата на Кремъл. И преди да ми кажеш, че това били "западни" разследвания,"изводите" от статията са си чисто руски
260
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
311 то цяла Европа се юрна да защитава последователите на Австрийския художник. Как искаш Русия самар да се справи, че и бързо даже? Колко оръжие изсипаха любителите на австрийско изкуство в тая Украйна! Е, аз харесвам български художници. Много се радвам че не последваха поне официално австрийската школа по изкуства и не дадохме бои и четки на последователите на австриеца.
259
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е Сталин как спечели срещу Германия?Видя че губи навсякъде и сложи наказателни отряди зад Червената армия да разтрелват който отстъпва.Беше жесток диктатор ама разгроми нацистите.Путин не може да му стъпи на малкия пръст колкото и да иска да е като него.Сталин беше гигант,а Путин е джудже.
258
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
313 а ти защо си тук, да защитаваш нацистите на Азов ли? Това е статия за Азов, а не за горкичките украинци. Кой защитаваш под тая статия? Ония за които западните медии вече си казаха мнението ли? *** им кажи на тях, че са се объркали. Какво заплашваш българи във форума? *** заплашвай английските журналисти за филмите им, американските също. *** заплаши журналистите на Гардиън с убийство, както заплашваш.българите цитиращи същите журналисти. Хайде, тичай да видим какво ще ти се случи.
257
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 314 "Хубавото е че маските най-накрая паднаха." С нападението над Украйна маската на Руските нацисти падна. Оттам нататък започва бавното им свличане по наклона на Историята.
256
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 311 "Но Путин не е Сталин" Но много иска да е. Прави каквото му е по силите поне като престъпления.
255
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубавото е че маските най-накрая паднаха. Видя се кои държави драпат да въоръжават доказани нацисти. Видя се кой им симпатизира, кой ги оправда и ги пусна от затворите, кой им ръкопляска и ги нарече герои. Е, хубавото на тоя театър е че вече знаем кой кой е и маските са излишни. Сега вече можем да седнем на масата и да говорим право куме в очи! И да спрем тая безумна война веднъж за винаги.
254
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 309 "304 и като комунизма и фашизма са избивали ти защо искаш да се държиш като комунист или фашист?" Ти си тук да защитаваш нациста в Кремъл, тъй че приказките за "човеколюбиви идеологии" си ги запази за себе си. Даже не забеляза, че човека, който ти го написа и аз сме различни хора. Не забеляза и че той не те е "заплашвал" в лично качество, а само каза, че ако си прав за азовците трябва да се пазиш от тях като представител на руския нацистки режим.
253
4
 
12
 
! Отговори
х преди 2 години
Те за това дядя Ви Путин, ще ги бомби тези фашисти! Кой каквото си е дробил, ще го сържа. Стоим си неутрални гледаме как си мерят пишшшките. Да живее БЪЛГАРИЯ! Не ме интересуват воюващите. Аз си имам МАЙКА БЪЛГАРИЯ!ЛГБТ и всички други жендърчета с украинското знаме ДГД!!!
252
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Австрийският художник отдавна го няма ама последователите му се множат.Но Путин не е Сталин,а руската армия не е Червената армия за да се разправи с тях.Нямат сили руснаците за такава сериозна задача.
251
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДЖОУЗЕФ Б. Пуууттлер "денацифицира" Чернобилската АЕЦ от апаратурата и собствеността й. Преди това "денацифицира" Буча от местните граждани. Преди това "денацифицира" Мариуполския театър от жените и децата. П.С. Света ще депутинизира Русия и себе си от всички руски нацисти веднъж завинаги.
250
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
304 и като комунизма и фашизма са избивали ти защо искаш да се държиш като комунист или фашист? Не е ли редно когато твърдиш, че си различен от тях и по-висш и справедлив да не правиш това, което са правили изро*дите? А че комунистите и фашистите са изр*ди, факт. Но защо когато някой заявява че мрази нацистите, трябва по твоята логика да е комунист? Еми не трябва. Има много по-правилни и човеколюбиви идеологии. Образовай се!
249
3
 
11
 
! Отговори
ДЖОУЗЕФ Б. преди 2 години
Вие сте нацисти НО, сте наши нацисти!
248
1
 
2
 
! Отговори
черния преди 2 години
До АнонименСамо дето от как Путин е президен се смениха:Клинтън, Буш ( два мандата), Обама ( два мандата), Тръмп и Байдън. Аз като ги броя, излизат петима президенти, двама от които с два мандата.
247
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 299/300 "олерирането на ЛГБТ хората не е нормално. Това е промиване на мозъци. Да обичаш децата си, да уважаваш родителите си, да се гордееш със страната си - това е нормално" Кой е казал това? ..... Разговора приключи.
246
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
301 защо бе умен, Русия кога стана монархия? Ако случайно не знаеш е президентска република, точно като САЩ между другото.
245
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 298 "Заплашвате със саморазправа и убийктво българи на българска територия" Българския комунистически/нацистки режим не само заплашваше, ами направо ликвидира десетки хиляди достойни българи по поръчение на господарите ви в Кремъл. Цинизма да се "възмущавате" от хипотетични "заплахи", докато защитавате истински убийства и геноцид упражняван и в момента от кървавия нацистки режим в Кремъл е доказатеството, че руските слуги са загубили всякакъв човешки облик.
244
6
 
4
 
! Отговори
Русороби,сър преди 2 години
До реалист ... това го ревеш от 1 месец вече, па колко пъти вече ги унищожиха,те да не никнат кат гъби?