Много украинци възприемат "Азов" не като екстремисти, а като герои

САЩ ги вижда като заплаха
12 апр 2022 20:30, Нели Христова
446
Много украинци възприемат "Азов" не като екстремисти, а като герои
Снимка: БГНЕС

Кореспондент на „Тайм“ посети Украйна през 2019 г. и общува с местни неонацисти. Той е поразен от това, че много украинци на масовите прояви, организирани от "Азов", възприемат членовете му не като бойци и екстремисти, а като "герои".

През лятото на 2019 г. кореспондентът на „Тайм“ Саймън Шустър пътува до Украйна, за да събере информация за белите супремасистки отряди, които приемат все повече хора в редиците си.

„Изглеждаше доста странен начин да прекараш съботата - да гледаш жестоки спортни двубои на фестивал за крайнодесни екстремисти. Беше лятото на 2019 г. и аз пътувах до Украйна, за да разбера повече подробности за тези групи. Съдейки по реакцията на публиката, може да се каже, че тя изобщо не се притесняваше от факта, че фестивалът е организиран от движението "Азов" - крайнодясна групировка, станала известна в цял свят със своята бруталност“, документира тогава Шустър.

При нападения срещу две джамии в Нова Зеландия загинаха най-малко 49 души. Преди нападението стрелецът публикува манифест от 74 страници, изпълнен с реторика, характерна за привържениците на превъзходството на бялата раса. Според агентите на ФБР той е изразил желание да замине за Украйна, за да се бие в редиците на крайнодясна паравоенна група. Поне един член на американска расистка група също е бил обучаван в Украйна в батальона "Азов".

Директорът на ФБР Кристофър Рей каза: "Внимателно проучваме дейностите на белите супремасисти и неонацистите в САЩ, които се свързват със съмишленици в чужбина чрез социалните медии, а понякога дори заминават за чужбина, за да получат обучение“.

През последните няколко години експертите в областта на насилствения екстремизъм са все по-загрижени от дейността на движението "Азов". Групата възниква по време на революцията, обхванала Украйна през 2014 г., и придобива популярност на фона на продължаващи сблъсъци с проруските сили в източната част на страната. Сраженията в региона създадоха идеални условия за процъфтяване на паравоенни групировки като "Азов ".

Това, което поразява по време на масовите им прояви, е колко много украинци виждат в „Азов“ не бойци и екстремисти, а по-скоро герои.

„В Киев, по време на честванията на Деня на независимостта, станах свидетел на парад, в който участваха ветерани от батальона "Азов" и някои други доброволчески формирования. Те преминаха покрай ликуваща тълпа от зрители, които им благодариха, че са защитили Украйна от Русия“, каза Рей.

Символите на знамената им са най-критикувани. Представителите на "Азов" твърдят, че знамената им носят буквите "I" и "N", които означават "идея за нация", но експертите по екстремизъм виждат в това знаме емблема на нацизма.

Вячеслав Лихачов, експерт по екстремистките групировки в Украйна, твърди: "Официалният символ на „Азов“ е разновидност на Wolfsangel. Този знак е символ на една от дивизиите на СС по време на Втората световна война. Това е доста разпространен символ на неонацистките групи по света“.

При основаването на "Азов" през 2014 г. много от командирите и новобранците му идват от различни крайнодесни групи, включително групи от закоравели неонацисти.

Елена Семеняка, ръководител на международния отдел на движението "Азов", заяви: "Всъщност ние приехме в нашите редици всеки, който можеше да държи оръжие, когато украинската държава беше парализирана и когато защитата на украинската държава беше изцяло в ръцете на украинските доброволци. Сред тези хора имаше много военни авантюристи, които си мислеха, че тръгват на някакъв идеологически поход, за да спасят, да речем, бъдещето на Запада и т.н. И бъдещето на бялата раса."

Военизираното крило на движението "Азов" вече е мощно военно формирование със собствени бази и полигони.

Андрий Билецки, който основа движението "Азов" през 2014 г., казва: "Това е военно братство. Това са хора, които не само са служили заедно, но и са проливали кръв заедно, преживели са смъртта на другари и сладостта на победите. За да защитим обществения ред по улиците, създаваме отряди за самоотбрана, които помагат за поддържането на реда по улиците".

Лидерите на "Азов" дори се опитват да проникнат в политиката. Те не успяха да спечелят места в украинския парламент на изборите през 2019 г., но плановете им в Украйна са много амбициозни.

Това, което тревожи западните страни, е стратегията за набиране на персонал, използвана от "Азов". Представителите на движението се борят да установят приятелски отношения с крайнодесни групи по света, особено в САЩ и Европа.

Наскоро пристигнал в Украйна от Швеция, където полицията го издирва за извършване на престъпления от омраза, Робин Карел, един от последните новобранци в „Азов“, казва: "Толерирането на ЛГБТ хората не е нормално. Това е промиване на мозъци. Да обичаш децата си, да уважаваш родителите си, да се гордееш със страната си - това е нормално“.

"Ние сме арийци. И ще се изправим отново. Това е начин на живот. След войната в Германия се върнахме на училищните скамейки, но сега ще се изправим отново", твърди още той.

Дейвид Плейстър е ветеран от въоръжените сили на САЩ, който пристига в Украйна като доброволец в помощ на украинската национална гвардия. Той се е срещал с много новобранци, които са дошли в Украйна, за да се присъединят към "Азов".

"Можете ли да ги наречете неонацистка организация? Не. Има ли неонацисти в тяхната организация? Бих казал - погледнете армията на САЩ и там също ще откриете неонацисти", казва той.

Тъй като все повече чужденци идват в Украйна като доброволци, не е изненадващо, че американските служители виждат в „Азов“ заплаха. Експертите отбелязват нарастване на терористичната дейност на белите супремасисти - съобщенията в медиите за нови инциденти зачестяват. 22-ма души са застреляни в търговски център на „Walmart“ в Ел Пасо, Тексас. Двама души бяха убити пред синагога в германския град Хале. Още девет души са убити близо до Франкфурт. Има и поредица от арести, благодарение на които бяха разкрити няколко терористични заговора в САЩ и Европа. Според някои оценки между 2014 г. и 2019 г. броят на подобни атаки в западните страни е нараснал с 320%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


446
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
297 така е подготвени са, години наред в лагери са обучавани за бой, а оръжие им даде кой ли не и от къде ли не. А и колко нацита се събраха на куп в тая Украйна не е истина. Имам чувството че ЕС нарочно ги праща там, понеже не може да се отърве от тумора вътре в държавите си и сега разчита на Русия да го изреже, като едно време, със същия метод. То само това обяснява защо веят антифашистки лозунги, а после пускат фашизираните си синове в Украйна да се бият. Явно искат да се отърват от тях!
242
7
 
3
 
! Отговори
До 296 преди 2 години
Когато си троляк и ти плащат, няма как да знаеш че Ботев е с леви възгледи, смях. Свобода да, ама чиста и свята република. Което ме извежда до мисълта, че руснаците си наемат за тролене само нискоинтелигентни личности като теб!
241
4
 
6
 
! Отговори
до 299 преди 2 години
"Ние сме арийци. И ще се изправим отново. Това е начин на живот. След войната в Германия се върнахме на училищните скамейки, но сега ще се изправим отново"____С това разговорът приключва.
240
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 296 Няма "азовска кауза". Има поддръжници на руските нацисти, които се опитват за пореден път да скрият престъпленията на господарите си със сочене на други и обвиняване в техните собствени престъпления. Руския нацизъм ще бъде изкоренен веднъж завинаги.
239
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
288 заплашваш ли? И ти ли си от неонацистки формирования? Осъзнавате ли до къде се докарахте бре? Заплашвате със саморазправа и убийктво българи на българска територия, само защото казват това, което вече е казано от журналистите на ВВС, Гардиън и още няколко западни уважавани медии. Но какво ли да очакваме друго от неонацисти. Браво на Европа! Пак да ги нарича герои нацитата, направо паметник да им издигне, до Бундестага, до езерото на евреите или до каменната гора, че да е по-автентично!
238
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Месец и половина руската армия и чеченците не могат да унищожат един полк.Това само по себе си говори че Азов са сила и са добре подготвени.В момента се сражават както обсадените руснаци в Сталинград през ВСВ до последния човек.
237
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Левски и Ботев, момчета и момичета не са се борили за чиста арийска раса, а за чиста република. Мисля, че е време да спрете да ги употребявате за азовската си кауза.
236
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние възприемаме Левски за герой, за османците е бил разбойник. Същото и е с Азов! На руснаците не им харесва някой да им върви на въпреки. Дори и пропагандата, че били нацисти не минава, ха ха.
235
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 290 "284 ти си у.р.о.д! Как не те е срам да сравниш Левски с тия нацисти? Левски!" Ахаа. Добре, виждам, че за теб Левски е светиня. Чудесно. Би ли споделил какво Левски е мислел за Русия?
234
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами герои са, разбира се. Четниците на Ботев не са ли герои?
233
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много германци изпъваха ръце и смятаха нацистите за герои. После знаем как свърши цялата авантюра.
232
4
 
5
 
! Отговори
реалист преди 2 години
*** гадни, келявия ви Азов е вече унищожен. Разправиха се с тия *** доста бързо всъщност .
231
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
284 ти си у.р.о.д! Как не те е срам да сравниш Левски с тия нацисти? Левски! Онзи, който макар и християнски монах е искал християни, евреи, мюсюлмани и всякакви други религии да живеят заедно, в разбирателство като братя, равни пред един общ и хумавен закон. Ти сравняваш Левски с *** които искат смъртта на хората само защото са се родили руснаци, защото наричат Бога си Йехова или Аллах! Ти си егати долното нищожество. Няма по-гнусна гавра с Левски от това да го сравниш с Азовец.
230
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 286 Аз те питах кой е казал това, тъй че не ми се прави на "умен", а отговори.
229
4
 
5
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Руските трролове в България, твърдят че между украинските бежанци са влезли и хора от " Азов ". И злобеят злорадо. Не осъзнават, че ако това е истина, не е добре за тях. " Азов " ако ги набарат тези трроляги - путинисти, ще ги правят Памела Андерсън. И тука няма, кой да ги отърве. Тука няма Путин, няма Мутин и " любезни човечета ". За трролягите ще настъпи тежък момент.
228
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 280 Между групировката обявена за "неонацистка" и полка "Азов" има толкова връзка, колкото между неонацистката групировка и Азовско море.
227
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
277 не се прави на оригинален. Едно е да не приемаш ЛГБТК и да не признаваш право да проповядват идеите си в училищата, съвсем друго е да прокламираш смъртта им, заедно с тази на евреи, мюсюлмани и руснаци. Схващаш ли разликата умнико? Еднтото е консерватизъм, другото е нацизъм.
226
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ... България е съществувала преди всички тези субекти.
225
9
 
6
 
! Отговори
... преди 2 години
Нормално! Това е като все едно нашите деди да са възприемали Ботев, Левски, Раковски и стотиците чети и хайдути като екстремисти, турците са ги възприемали като точно такива. Самата дума хайдут е турска и буквално означава разбойник. Руснаците от тук на татък дори да вземат Донбас, в очите на останалите Украинци ще си останат едни окупатори и агресори. Ще трябва да минат поколения и много години, за да се изчисти това петно. Само заради това, Путин вече загуби тая война.
224
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 280 "Е да де, но е западна журналистика и западно разследване." Чакай малко, западните медии не бяха ли "купени"? Какво става тук?