Траурна церемония в Севастопол за прощаване с крайцера "Москва"

На траурен венец имаше лента с надпис "за кораба и моряците"
16 апр 2022 08:51, Елка Василева
131
Траурна церемония в Севастопол за прощаване с крайцера "Москва"
Снимка: архив, БГНЕС

В анексирания от Русия град Севастопол се състоя траурна церемония за прощаване с ракетния крайцер "Москва", който потъна в Черно море, съобщава рускоезичната емисия на Би Би Си.

На церемонията присъстваха ветерани от военноморския флот и свещеник. На един от траурните венци се виждаше лента с надпис "за кораба и моряците".

Руското министерство на отбраната заяви, че екипажът на потъналия крайцер е бил евакуиран, но не уточни колко души е имало на борда.

Още по темата
Украинската страна твърди, че екипажът на "Москва" не е могъл да бъде евакуиран заради буря.

Ройтерс отбелязва, че венци в памет на "Москва" са били поднесени на паметника на основаването през 1696 г. на руския военноморски флот в Севастопол, щабквартира на черноморския флот.

Москва, която анексира Крим от Украйна през 2014 г., заяви, че флагманът на руския черноморски флот "Москва" е потънал в бурно море след избухване на пожар от експлозия на боеприпаси.

Украйна твърди, че една от нейните ракети е предизвикала потъването му.

За присъстващите на прощалната церемония крайцерът е бил "символ на надежда, възраждане и мощ", отбелязва агенцията.

"Дори за тези, които не са били на него, "Москва" беше символ за всички, символ на нашата сила, на нашата надежда, на възраждането на флота през 1990-те години" след рухването на Съветския съюз, каза капитанът от запаса Сергей Горбачов, който говори пред тълпата, облечен във военната си униформа.

"Загубата на всеки кораб, особено флагман, е трагедия за всички тези десетки хиляди хора, които са служили там от над 20 години", подчерта свещеникът Георгий Плояков.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тжва е злобна украйнска агитация. Как така на венците ще пише за кораба и моряците, след като всички са евакуирани
32
2
 
31
 
! Отговори
откривател на америк преди 2 години
Да бе мирно седяло, не би чудо видяло!
31
6
 
36
 
! Отговори
Marin преди 2 години
Ред и на путята една церемония да направят
30
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Говори се, че флагмански кораб на е потопяван от 150 Години...
29
37
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Btw Крим е бил руски и ще си остане руски, Христов го подарява на Украйна, но както се знае при развод много от подарените неща се връщат :) И руснаците и украинците са еднакви по манталитет, то те са един народ ,но не си го признават.
28
3
 
7
 
! Отговори
Лошо преди 2 години
Война е хора ....
27
9
 
41
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Руският крайцер Москва завърши успешно надводни изпитания. Сега провежда подводни операции с целия си екипаж, който все още е на борда, тъй като претърпява прекласификация като нов тип подводница, пусната в експлоатация за специални постоянни подводни мисии.
26
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези юнаци-руснаците,са купили тресчица от кръста на който е разпънат Исус Христос за 40милиона долара, сложили са в в кораба и смятали, че са недосегаеми.Едно време Хитлер е взел копието на съдбата,но не му е помогнало.. изобщо Путин е загубил връзка с реалността..
25
12
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слава Украини!
24
8
 
40
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 2 години
Какво значи "анексиран"? Вероятно е по благозвучно от откраднат. Ето как звучи по добре "В откраднатия от Русия град Севастопол ..."
23
5
 
37
 
! Отговори
Дидо преди 2 години
Руснакът като цяло е *** алкохоликТова е фактЗа съжаление хората който подкрепят ИнвазиятаСа също *** селски алкохолици.И когато казвам селски нямам в предвид хората от селата
22
7
 
35
 
! Отговори
Зеленски преди 2 години
Москва отиде при Курск скоро и адмирал Кузнецов отива при Нептун.
21
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АсанЯ японците, я янките....
20
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Траур трябва, ама за некадърниците които позволиха това да се случи. От политици и адмирали до сержанти! Не може противоракетен кораб да бъде потопен с ракети.
19
8
 
46
 
! Отговори
Според Путин преди 2 години
Кораба Москва изпълнява специална военна операция на дъното на Черно море.
18
4
 
21
 
! Отговори
Дядо от село преди 2 години
Жалко за моряците.. Предпочитам да е писало За кораба и Путин..
17
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Руското министерство на отбраната заяви, че екипажът на потъналия крайцер е бил евакуиран, но не уточни колко души е имало на борда."Нашите украински тpoлове твърдят,че над 500 са умрели.Другите как са били евакурани.Ходи разбери...Капитанът е умрял със сигурност.
16
39
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
14-та тема за някакъв стар кораб заради който може да се къпят хората 100 г. в радиоактивно море.Браво!Искаме още,за да може украинските тpoлове тук да се радват на жертвите.Обещали са по случая да изиграят едно хоро."Рипни,Калинкееее,да тропниме,да са пукат душманине,хем и мойне, хем и твойне.".Същата песен я пеят САЩ и ЕС.Душманите им се бият по между си,те си плащат за зрелището с пари и оръжие.Не им пука ни за РФ,ни за Украйна.Две заплахи за тях взаимно се бият по между си.
15
7
 
43
 
! Отговори
поговорка преди 2 години
да би мирно плавало,не би дъно видяло
14
11
 
53
 
! Отговори
Стига бе, преди 2 години
...ще се разплача! Метка си ракети "благородният" Крайцер, срива цели жилищни квартали,а Тия плачат за него, че отишъл зян! Руската агресия и пропаганда ще се окаже най-примитивната в света! Не искам да си мисля, какво им е на мислещите хора в Тюрьмата на народите.