Защо Лавров заговори за еврейския произход на Хитлер, има ли основания?

„Вашингтон пост“ проверява и разказва историята на твърдението
4 май 2022 21:29, Елка Василева
268
Защо Лавров заговори за еврейския произход на Хитлер, има ли основания?
Къщата, в която е роден Хитлер. Снимка: архив, БГНЕС

„И какво, ако „украинският президент Володимир Зеленски е евреин? Този факт не значи, че няма нацистки елементи в Украйна. Мисля, че Хитлер също е имал еврейска кръв. Това не означава абсолютно нищо. Мъдрият еврейски народ е казал, че най-върлите антисемити обикновено са евреи. Всяко семейство си има черна овца, както казваме ние“, това заяви на 1 май руският външен министър Сергей Лавров в интервю за италианска телевизия, припомня в. „Вашингтон пост“. И допълва, че изявлението му предизвика възмущение в Израел.

Това е добър пример как една неясна част от семейната история на Хитлер позволява една развенчана легенда да изплува от време на време, коментира авторът на американското издание Глен Кеслър и изтъква, че има малко доказателства в подкрепа на това твърдение.

Още по темата
Авторът прибягва до актуалния прийом за проверка на фактите и тръгва оттам, че източникът на твърдението е документиран факт: бащата на Хитлер е роден извънбрачно и така и не е ясно кой е неговият дядо. Това оставя отворена възможността дядото на Хитлер да е бил евреин, а самият Адолф Хитлер да е имал една четвърт еврейска кръв. Авторът на „Вашингтон пост“ обаче посочва, че еврейската традиция предполага, че еврейството се предава по майчина линия.

В периода на Хитлеровия възход към властта липсващата информация за неговия дядо е пораждала спекулации, че е възможно да има еврейско потекло.

През 1953 г. са публикувани мемоарите на личния адвокат на Хитлер - Ханс Франк. Това става седем години, след като Франк е екзекутиран след Нюрнбергския процес за престъпления, извършени от него като генерал губернатор на окупираната от нацистите Полша.

Франк твърди, че се е ровил в потеклото на Хитлер, след като негов племенник заплашил да изнудва фюрера с разкритие за еврейското му потекло. Франк твърди, че открил, че бабата на Хитлер по бащина линия – Мария Ана Шикългрубер, ражда през 1837 г., когато е била на 42 г., бащата на Хитлер Алоис, докато работела като готвачка за еврейско семейство в австрийския град Грац. В кръщелното не е посочено име на бащата на детето, а раждането е записано като „незаконно“.

Франк обаче твърди, че от писма между бабата на Хитлер и семейство Франкенбергер, за което тя е работела, ставало ясно, че член на семейството, вероятно 19-годишният син, е имал интимни отношения с 42-годишната жена и Франкенбергер плащали за издръжка на детето. Предполага се, че самият Хитлер е казал на адвоката си Франк, че баба му всъщност измамила семейство Франкенбергер, твърдейки, че тийнейджърът е баща на детето й. Хитлер се позовал на разказано от баба му, но тя е починала 40 години преди раждането му.

Повечето историци казват, че версията на Франк е пълна с грешки и не е достоверна, посочва авторът на „Вашингтон пост“. Един от доводите е, че през 1830 г. в Грац не е имало еврейско семейство Франкенбергер според биографичната книга на Йън Кършоу за Хитлер „Високомерие“ , издадена през 1998.  Имало е семейство Франкенрайтер, но то не е било еврейско. Няма доказателства, че Мария Ана въобще е била в Грац, да не говорим, да е била наета от месаря Леополд Франкенрайтер.

Нещо повече, така и не е открита кореспонденция, която да дава подробности за интимна връзка и издръжка за дете, както са описани от Франк. Всъщност семейството било прекалено бедно, за да е изплащало каквато и да е издръжка, посочва Глен Кеслър във в. „Вашингтон пост“. Като капак на всичко синът на Франкенрайтер – предполагаемият дядо, е бил само на 10 години, когато е роден Алоис.

Що се отнася до племенника Уилям Патрик Хитлер, за когото се твърди, че се опитал да изнудва Хитлер, той никога не е правил такива твърдения публично, дори и след като се премества в САЩ.

Историците изтъкват и официалната забрана евреи да живеят в тази част на Австрия до 60-те години на 19 в.

Но през 2019 г. психологът Леонард Сакс поставя под въпрос твърдението, че по онова време в Грац не са живеели евреи и открива доказателства, че в града е имало малка еврейска общност. В неговото изследване, публикувано в „Джърнъл ъв юропиън стъдис“, се настоява версията на Франк да се смята за по-достоверна.

Когато Алоис е петгодишен, майка му се жени за Йохан Георг Хидлер, когото Хитлер официално обявява за свой дядо. Тя умира, когато Алоис е деветгодишен. Тогава Алоис, който още използва фамилията на майка си – Шикългрубер, е изпратен да живее във фермата на по-малкия брат на Йохан Георг – Йохан Непомук Хидлер.

Според много историци биологичният баща на Хитлер е бил или Йохан Георг, или Йохан Непомук, но тези връзки били потулени, за да се избегне скандал. (Йохан Непомук бил вече женен, когато Алоис се ражда).

Така и не са се появили доказателства, които да подкрепят това по един или друг начин, отбелязва Глен Кеслър.

Йохан Непомук остава наследство на Алоис. Но вероятно в рамките на кръвосмесителен обрат  Йохан Непомук е бил и дядо по майчина линия на майката на Адолф Хитлер – Клара. Когато е на 39 години, почти 20 години след смъртта на Йохан Георг, Алоис убеждава енорийския свещеник да промени архива за кръщенетата и да впише Йохан Георг Хидлер като негов баща.

По неизяснени причини фамилното име е записано в регистъра като Хитлер, а не Хидлер, завършва „факт чекинга“ на „Вашингтон пост“ за това има ли основания да се твърди, че Адолф Хитлер е имал еврейска кръв.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нацизма се употребява от Кремъл за вътрешно-политически цели, без да се търси каквато и да е историческа достоверност.
82
8
 
6
 
! Отговори
Определено преди 2 години
Лавров е рептил от породата на Путин
81
2
 
7
 
! Отговори
Бай 100ян преди 2 години
Ко значение има какви са корените на Хитлер. Ми то и аз може да съм някакъв процент Евреин или Турчин. Знаешли твоята пра пра пра пра пра Баба с кой се е джасала в обора докато детото се е бъхтил да изхрани семейството . Евреите не трябва да се сърдят на този факт . Преекспонира се тази новина . Аз лично не вярвам Евреите да са особенно засегнати от мнението на Лавров!
80
1
 
7
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Анализите са показали, че ДНК на потомците на Хитлер се отнася към групата E1b1b, характерна за берберите от Северна Африка и евреите. Изследваната група е Y-ДНК, което означава, че такива са били предците на нацисткия лидер по мъжка линия.Адолф Хитлер е имал еврейски и африкански корени, съобщиха белгийски изследователи, които са получили образци от слюнката на 39 близки негови родственици и са провели генетичен анализ
79
2
 
9
 
! Отговори
Living Death преди 2 години
Значи , а лично мога да говоря за тези неща , но ще ви го кажа с 2 думи. Хитлер е евреин , но е мразил потеклото си, и затова ги е избивал. Когато прочете колкото мене, ще разбеере истината. На мене лично не ми пука какъв е бил, само скапаните евреи се дразнят.
78
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се, че е бил евреин.
77
6
 
5
 
! Отговори
до 177 преди 2 години
"Ако смяташ, че нацията към която принадлежиш ти дава правото да потискаш и убиваш хората от други нации, това е нацизъм. Ако смяташ, че някои нации са по-примитивни от други нации и затова трябва да бъдат поробени, това също е нацизъм". Ами именно, то това е описанието на руския фашизъм.
76
6
 
7
 
! Отговори
Няма значение! преди 2 години
Лавров каза нещо абсолютно вярно, само дето всички се опитват сега да замажат смисъла с псевдоисторически глупости. А важното е, че нацизма и фашизма никак не са свързани с етноса или национализма на хората, които ги изповядват. Ако смяташ, че нацията към която принадлежиш ти дава правото да потискаш и убиваш хората от други нации, това е нацизъм. Ако смяташ, че другите някои нации са по-примитивни от други нации и затова трябва да бъдат поробени, това също е нацизъм.
75
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 168 Според теб всички араби и африканци, индийци са семити и са евреи така ли? Много си *** да знаеш.
74
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 168 Ти наистина си неграмотен.
73
1
 
6
 
! Отговори
Сосе преди 2 години
Най-сетне някой да проговори една истина на политическо ниво евреи трепиха евреите за да им ограбват състоянието ,така някои забогатяха а някои умряха между себе си се пляскат но ние го ядем даже библията и курана е написан от тях за да разделят и владеят,нямам нищо против тях просто са много умни управляват задкулисно с виш пилотаж.
72
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хазарите не са семити, а само са приели юдаизма. Единственото племе не семити приело юдаизма. Кирил и Методий преди Моравското им приключение са им носили и азбука , но не я приели. След 722 год. пр. н.е. асирийците изселват племето "Дан" на север от Кавказ в бъдещите хазарски земи, но то е избягало на запад и заобикаляйки Черно море достига до Пелопонес където основава гр. Аргос / от там са аргонавтите/ , а в античността техни потомци са и спартанците. Докато атиняниге са повече пелазги.
71
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един човек беше казал на приятелката си която го провокира като си сваля бикините на плажа, да не го провокира, че да не реве вкъщи по-късно. Същата работа е и с украйна и Русия. украйна предизвикваше Русия, а след това заплака с думите ама какво стана.
70
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лавров до вчера се оплакваше,че не го пускат в САЩ да си види семейството,което е с американски паспорти и живее рахат в загнилата Америка!
69
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Нормално . Лавров каза ,това което се знае от много хора по света . И Химлер ,Борман , Гьобелс , Милх и около 80% от върхушката на Германия е имала евреиска връзка ,малко или много . Хайнрих ,убит в Прага си е чист евреин по майка . Айхман също и много други .
68
1
 
7
 
! Отговори
а това преди 2 години
ЧЕ И БЪЛГАРИЯ МНОГО ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО СА ИМЕННО ТАКИВА ! ТАМ ОСВЕН РАДЕВ И НЯКОИ ДРУГИ ВСИЧКИ ДРУГИ СА ИМЕННО ТАКИВА ЗАКОИТО АМ-ТЕ ПОДСТИЛКИ СЕГА ЩЕ МЕ УЧАТ КАК ВЕЧЕ И НО ПРАВЯТ
67
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Истукан Еми лошо управление .! Не искат гей паради ,не искат *** , не искат 20-30 пола , еднополови бракове ,не разрешават употребата на дрога . *** ! Други се и е при цивилизованите ,дето си бъркат из дупките , и се друсат като за световно
66
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски не само е еврейн, но и предрусал актьор. Момче на краварите.
65
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците умишлено ръгаха и натискаха управляващите като Яценюк/евреин. Газовата "принцеса" на украйна с истинска фамилия Капителман/еврейка. Зеленски/еврейн пишещ на иврит в туитъра си. За да смачкат възхода на Европа и еврото. И изведнъж долара се качи с 25 ст+ от началото на войната която САЩ запали умишлено, за да си възкреси икономиката и долара.
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 144 За него на знам ,ама за теб гарантирано имаш пропуснати седем години ,първите .