Жители на Харков: Всичко ще приключи, когато Путин умре

Битката в града още не е приключила
Обновена: 17 май 2022 20:17 | 17 май 2022 20:00, Нели Христова
212
Жители на Харков: Всичко ще приключи, когато Путин умре
Харков. Снимка: БГНЕС

Стоейки на върха на повредения покрив на къщата си, която се намира на главния път на север от Харков, стигащ към села, окупирани от руските сили до преди няколко дни, 53-годишният Константин Харламов само два часа по-рано наблюдаваше черния дим, който се извива в далечината.

Неговият приятел Виталий, на 41 години, с миризма на тежък алкохол в дъха му, казва, че също е видял експлозията, може би само на две мили нагоре по улица "Леся Сердюка" в посока към родното му село Стрилеча. Напускането на руснаците преди три дни му даде шанс да се премести в по-безопасен квартал на Харков след два месеца и половина живот под окупация. Но сега пътят е отрязан заради подновените битки.

Постоянните фонови удари и взривове, които изпълваха въздуха, и подскачащите украински войници на контролно-пропускателните пунктове сред изгорелите дървета, коли и разпръснати военни отломки, подкрепиха свидетелството на двамата мъже, че битката във втория град на Украйна не е приключила. Съобщава се, че четирима души са били ранени при удари в района на Шевченковски в Харков в понеделник и е потвърдено, че един човек е бил убит в освободеното северно село Циркуни.

Силите на Владимир Путин са отблъснати
и може да се окаже, че битката при Харков се присъединява към битката за Киев като триумфална победа за Украйна. Американският институт за изследване на войната я описа като ефективно приключила след като украинските войници публикуваха видео в неделя вечерта, на което издигат нов граничен пост на близката руска граница, като показател за нарастващата им сила и увереност. "Г-н президент, успяхме!", написаха те в публикация във Facebook.

Но също така има достатъчно доказателства в предградията на Харков, че руснаците възнамеряват да се бият усилено, за да запазят някои нападателни позиции около тази североизточна украинска крепост. Силите им остават достатъчно близо, за да обсипят покрайнините на града с артилерийски огън. Украинските военни призоваха за спокойствие, когато завод за торове беше ударен в понеделник. Извиха се и червени изпарения, които според властите не са опасни за здравето.

Служители от Генералния щаб на Украйна заявиха в понеделник, че руснаците са били съсредоточени върху "поддържането на позиции и предотвратяването на напредването на нашите войски към границата". Ако това е оттегляне на Русия, то е бойно, както добре знаят хората, които пострадаха толкова силно в Харков.

Виталий посочва дупката във формата на ракета в три стени в разрушената двуетажна къща на приятеля си и просто пита със сълзи на очи: "Кога ще свърши всичко?"

"Само когато Путин умре", отвръща Харламов пред The Guardian, който се върнал в дома си преди три дни със съпругата си Олга, на 48 години. Те спят на пода сред прах и счупени стъкла.

Двамата се качват на покрива, за да се опитат да го изолират от дъжд, когато времето се развали. "Ракетата удари на 50-ия ден от войната, но ние не бяхме у дома. Беше толкова ужасяващо", обяснява той. "Отидох в супермаркета един ден и ракета унищожи къща точно пред мен. Беше ад."

Домът им все още е без отопление, ток и течаща вода. "Върнахме се, за да се опитаме да спасим стаите от дъжда", каза Харламов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не, няма да приключи!Който и да е президента, конфликта е базов по отношение на светогледа на руския народ. Извън тази база са единици, които няма как да водят съдбините, въпреки мераците на западните ментали.За гранични с Русия територии проблема си стои. а си оставят коня в реката руснаците. И да се жертват за това, не им е тежък проблем. Поне не толкова колкото на западняците.
98
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заглавието само показва Горделивоста и наивитета на украинците, наивитета на украинците който ще ги погуби. Те се поставили в услуга на Америка но остават в сянката на заблудата. Само малки деца биха упреквали Путин. Но ще съжаляват за него. Целият свят ще съжалява. Имаше мир и любов. Двайсе години. До идването на Байдън.Това е
97
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От неговата уста в божиите уши....
96
8
 
17
 
! Отговори
РЕЦИПРОЧНО преди 1 година
Всичко ще приключи за Харков когато VолодоМОР Кретенски умре....
95
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък знам хора от хорков които казват че всичко ще приключи когато зеления умре
94
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искат да кажат, че и последния руснак трябва да умре. Мирът в Европа ще дойде със смъртта на Русия.
93
4
 
13
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Всички жители на Херсон, сега в един глас и унисон, повтаряйте след мен: "Не ни слагайте на всички думи в устата." Браво! За тия с дето бягаха по полето с граничното колче, и после го снимаха в гората ли говорите? :D Най-комичната ситуация от войната. Днес един руски граничар разправя, че постоянно ги виждат как търчат около границата в малки групички и често ги стреляли, но днес откраднали колче и избягали. :D
92
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Харламов и Олга са спали спокойно, когато хората в Донецк са били обстрелвани и оставали без покрив.
91
2
 
9
 
! Отговори
Кръстьо преди 1 година
И Путин ще умре - никой не е вечен. Какво ви кара да мислите че следващият ще е по-хубав ?
90
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Розовият дим не е безопасен. Погрешно са им казали. Много даже еотровен. Но причината едва ли е в руснаците. Украинците и на други места са взривявали умишлено складове с амониева селитра. А по повод какво щяло да свърши, въпросният харковец е полезно да знае, че "помощта" която Зеленски получава от САЩ не е даром, а заеми, т.е. ги заробват здраво.
89
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако имахме в България такъв Путин, България щеше да цъфти.
88
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбирам какво е това неистово желание за смърт?! Русия е разполагала с над 6250 ядрени бойни глави. Внимавайте какво си пожелавате! След Путин може да има трета Световна война. Не се знае знае ли се кой ще дойде след него.
87
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според Ванга когато дойде 8мият ще настъпи мир за 1000 г. Зеленски е 7мият и не мисля, че този човек обича народа си
86
4
 
15
 
! Отговори
Брат Вурст преди 1 година
Ако Путин умре, в Русия ще вземат властта генералите. Не знам какво му е хубавото.
85
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската армия е съставена от деморализирани и алкохолизирани екземпляри.
84
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За сведение на промитие мозъци ще кажа че източна и южна Окрайна вече са Руска територия. Това няма нито да го видите по бг телевизии нито по бг сайтовете забранено им е от еврогейците да се съобщава.
83
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Съвсем скоро! 500 милиона ама с обратна резба. Ти ходил ли си в еврогея щото аз съм живял там 20 години и се отвратих и от жените и от уж мъжете. Такивали ще се бият срещу русия. Със свалени шорти и разстворени бузи. Когато пишеш такива глупости първо отиди и поживей в еврогея и тогава пиши. От твойто село излизал ли си по далеко. То у твойто село са все такива като теб ударени с мокра метла.
82
8
 
10
 
! Отговори
не така преди 1 година
не мислете лошото на путин, не знаете какъв ще дойде след него, може и нас да нападнат, нали сме неприятелска страна
81
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я Путин, я чичо Джо, знае ли се?
80
9
 
14
 
! Отговори
да преди 1 година
тез укри все отблъскват, все напредват пък...останаха без пристанища