Зеленски: Амбициите на Русия са насочени от Варшава до София

Той призова на Украйна да й бъде позволено да започне преговори за ЕС
15 юни 2022 17:52, Нели Христова
191
Зеленски: Амбициите на Русия са насочени от Варшава до София
Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Владимир Зеленски призова Европейския съюз днес да позволи на страната му да започне преговори за присъединяване към блока, като предупреди, че териториалните амбиции на Русия се простират от София до Варшава, съобщава Ройтерс, цитирани от dariknews.bg.

В реч пред двете камари на чешкия парламент, чрез видеовръзка Зеленски също призова за повече санкции на ЕС срещу Русия заради нейната инвазия в Украйна на 24 февруари.

“Русия не се интересува само от нашите Мариупол, Северодонецк, Харков и Киев. Не, нейните амбиции са насочени към огромна територия от Варшава до София”, предупреди държавният глава, без да посочва доказателства за твърдението си, отбелязва британската агенция.

"Както в миналото, руската инвазия в Украйна е първата стъпка, от която руското ръководство трябва да отвори пътя към други страни, към завладяването на други народи", добави още той.

ЕС прие шест кръга на санкции срещу Русия, а Украйна се стреми към седми кръг, за да увеличи натиска върху Русия да прекрати войната.

Очаква се Европейската комисия да обяви решение по искането на Украйна за статут на кандидат тази седмица преди срещата на върха на ЕС следващата седмица. Получаването на статут на кандидат би било предварителна стъпка в дълъг процес на присъединяване, отбелязва Ройтерс.

„Да предоставим на Украйна статут на кандидат сега означава да докажем, че европейското обединение е реално и че европейските ценности наистина работят, а не просто са посочени в определени документи“, заяви Зеленски.

Той каза, че чешкият народ - след нацистката германска окупация по време на Втората световна война и десетилетия на съветско господство след войната - знае как свършва компромисът и до какво могат да доведат отстъпките на тиранията.

„Човекът, който иска да вземе всичко, никога няма да спре да вземе само част от това, което иска“, продължи украинският лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези съвсем откачиха от страх и най-вече от ЗЛОБА , че не им минава номера - Този шут плаши България и Полша , а Клечко се пробва с Германия - НЕ разбархте ли че вече сте тотал щета бе клоуни - Прелъстени и изоставени ?!
107
5
 
23
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 1 година
След изнудваненото за пари, почна да изнудва ЕС за да вкара, най-корумпираната според статистиките държава с света, в ЕС през задната врата. И напъва за Световна Война ако не му угодят. Вържете го или лекувайте бе!!!!!!
106
7
 
20
 
! Отговори
мак преди 1 година
Утре ще каже, че Русия иска да завладее целия свят. Няма по-голям манипулатор от него и аверите му. А за членство да бъде добър да почака, както правиха останалите членки, и да изпълни всички изисквания. Това, че са във война не означава, че трябва да бъдат приети ей така, от днес за утре.
105
16
 
5
 
! Отговори
789 преди 1 година
До Истината. Доста крива истина. Украйна я съсипа Русия. Руснаците това могат да рушат, да грабят и да убиват. Сега ми разкажи опорките как украинците сами се избиват, сами си рушат сградите, как сами си избиват децата и тн. После ми припомни кво стана с трите хиляди натовски войници дето пазели лабораториите в подземията на Азов и излетяха ли прилепите убийци дето заразяват само руснаци.
104
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На днешно време е много модерно на ВСИЧКО да се гледа ПОЗИТИВНО . така че ако го погледнем по този начин , и вземем предвид предната статия как " 15 000 милионера " щели да напуснат Русия , България може само да спечели : Нашите милионери ще избягат , което автоматически означава че няма кой повече да КРАДЕ България , след тях ще избяга и целия ПРАЙД от ФКЛКПД и ЛГБТИта и НЕОПРЕДЕЛЕНИ , всичли ще отидат на Запад ( или поне така се предполага) - Пък тама вече онези да му мислят !
103
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фашистка Русия от доста години вече води война в България. Засега само хибридна,но за сметка на това доста успешно. Ако бяха прегазили Украйна, вече щяха да са тук танковете им
102
4
 
14
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Това зелено джудже още ли не сте го напъхали в усмирителна риза? Докато не унищожи напълно Украйна и предизвика свтовна война- няма да миряса. Кара се на вички, заканва се ако не му дадат колкото иска милиарди и оръжия. Дърдори нашмъркани глупости. Тропа с краче. Полша и България са в НАТО и Русия може да ги има само ако победи НАТО във война- невъзможно.
101
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски......Амбициите на Русия са само към твоята страна така че изпълзи от дупката в която си се заврял, вземи викни почиващите украинци от нашите курорти и престани да цицаш помощ от всички и да се опитваш да вкараш в твоята война и други страни. Вече не ни пука. Наркоман!
100
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудя се кой е по- отвратителен- зелиния, или тъмно лилавия от СЗО. Как може природата да е направила такива фатални грешки?!
99
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не забравяйте да погледнете под леглото за руснаци. И си пазете парите, че американският газ е скъп.
98
12
 
3
 
! Отговори
Късата памте преди 1 година
До Бен. То и през ВСВ пътя на съветската армия към Берлин не минава през София, но се откониха и загубиха няколко месеца за да ни окупират. Така, че не подценявайте амбицията и лакомията за територии.
97
3
 
11
 
! Отговори
Бен преди 1 година
Руснаците ще завладеят Украйна.А този техен президент с високо героично его, а също и с геополитическите си прогнози иска да плаши Европа ,а и България само и само да му дадът повече оръжияЕВРОПЕЙЦИТЕ И АМЕРИКА.Мисля че руснаците като завладеят половината Украйна ще спрат.Отсъпките които трябваше да направи преди време щяха да запазят страната му. Политическите джуджета са и при нас.
96
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 129 , дето иска да коли русофили - приготви си повече вазаелин, щото русофилите ще те оплодят по трудния начин !
95
2
 
6
 
! Отговори
Димитър Кетипов преди 1 година
Тоя е голям тип... И той не знае шо ги говори
94
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако това е начинът да се отървем от ЕС и изобщо да бъде унищожен ЕС, аз съм ЗА.
93
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как иска да ни вкара във война с Русия. Колко е гаден нашмъъркания интригант!
92
8
 
3
 
! Отговори
6754 преди 1 година
До SS. Аз не ви разбирам, искате руснаците да избият ваши сънародници, защото не ги харесвате. Това е фашизъм, решава си примерно Хитлер , че не харесва някой и го праща в концлагер или директно го убива. Бихте ли ми казали, каква е разликата между вас и Хитлер или Хитлер и Путин.
91
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив - крайните амбиции на Русия е за вземе цяла Европа, не само до Варшава. Ама Зеленяшки както винаги просто чете, квото са му написали на един лист.
90
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е вярно.Опитва се да въвлече у други държави в този конфликт,но няма да му се получи.
89
4
 
4
 
! Отговори
765 преди 1 година
До Русофил 118. Пич полезен си. За да мислещите хора да видят как расъждават путинофилите и колко сте неграмотни. Пиши повече , ръси мозък , а ние ще се посмеем.