Зеленски обяви задължителна евакуация на жителите на Донецка област

Стотици хиляди остават там в Донбас, където се водят сражения
31 юли 2022 07:51, Елка Василева
104
Зеленски обяви задължителна евакуация на жителите на Донецка област
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски  обяви задължителна евакуация на жителите на Донецка област, в източната част на страната, където градовете са мишена на обстрел на руските сили.

Още по темата
"Бе взето правителствено решение за задължителна евакуация на Донецка област", каза Зеленски във видеобръщение към сънародниците си.

"Моля ви, евакуирайте се!", призова той. "На този етап на войната терорът е главното оръжие на Русия", подчерта той.

"Колкото повече хора напуснат Донецка област сега, толкова по-малко хора руската армия ще има възможност да убие", заяви Зеленски и допълни, че на  жителите ще бъдат изплатени компенсации.

По-рано в събота украинската вицепремиерка Ирина Верешчук бе обявила, че ще има задължителна евакуация за цялото население на Донецка област, един от двата региона в Донбас, който остава отчасти под контрола на Киев. Верешчук бе мотивирала това решение  с унищожаването на газови резервоари и липсата на парно за предстоящата зима в областта.

Сега Зеленски заяви, че стотици хиляди хора продължават да живеят в районите на Донбас, в които се водят ожесточени сражения.

"Много хора отказват да си тръгнат, но е нужно да се направи това. Ако имате възможността, моля ви говорете с онези, които продължават да са в зоните на сражения в Донбас. Моля ви, убедете ги, че е нужно да напуснат", заяви Зеленски.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иска насилствено да изгони руснаците от домовете им, за да ги разруши и повече да няма къде да се върнат. Такова нещо не се постига лесно. Народът ще се надигне на бунт. То така или иначе вече няма какво да губи.
9
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бендеро-нацистите унищожиха газовите резервоари, за да няма гориво и парно за предстоящата зима в ДНР.
8
24
 
8
 
! Отговори
Black Sea преди 1 година
До 14. Само дето руснаци не останаха. Докато заселва Донбас с руснаци да не се окаже Сибир заселен от китайци. Той май вече е, де.
7
5
 
24
 
! Отговори
Заплаха преди 1 година
5-7 пъти по-ниските такси за комунални услуги на руснаците както и наличието на газ и горива са сериозна заплаха! :):)
6
8
 
42
 
! Отговори
Клоунада преди 1 година
Донецка ненавиждат нацистите укропитеци. Тоя пак се е нашмъркал!
5
5
 
26
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Явно за това украинци работят нелегално в Крим, а в Украина се крият от властите да не ги тероризират, че работят в Русия.
4
36
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във всяка критична ситуация най-висока цена плащат най-простите, който обикновено са и най-бедните. В Украйна зомбираните любители на Путин, които останаха в Крим и Донбас, в очакване на руските освободители ... първи паднаха жертва на същите тези освободители, когато от улицата ги арестуваха и хвърляха на фронта. Същото ще се случи и на българските любители на путин.
3
2
 
37
 
! Отговори
На киевската преди 1 година
Хунта й трябват заложници за жив щит и за натиск над роднините им в освободените територии. Това и Хитлер не е правил, но е тактика на англичаните не само по света. Англичаните използваха живи щитове от ирландски деца в Северна Ирландия през 70те години. Не случайно всички терористи по света тренирани от англо-американците използват подобна тактика.
2
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Града е осеян с ПМФ-1 противопехотни мини и продължават да ги хвърлят като листовки този е психопат
1
5
 
42
 
! Отговори
Аре стига бе преди 1 година
Те ги убиват от 15 години ...и тогава ли е имало руска армия...