Украинските сили водят тежки боеве близо до стратегически важния град Бахмут

Зеленски призова Запада да даде още противовъздушни системи на Украйна
Обновена: 9 окт 2022 08:20 | 9 окт 2022 06:46, Елка Василева
337
Украинските сили водят тежки боеве близо до стратегически важния град Бахмут
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските сили участват в много тежки боеве близо до стратегически важния източен украински град Бахмут, който Русия се опитва да превземе. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в среднощното си видеообръщение, предаде Ройтерс.

Още по темата
Въпреки че украинските военни си върнаха хиляди квадратни километра земя при наскорошните офанзиви на изток и на юг, украински представители казват, че напредъкът вероятно ще се забави, когато силите на Киев срещнат по-решителна съпротива, отбелязва Ройтерс.

Руските сили се опитаха неколкократно да превземат Бахмут, който е разположен на основния път, водещ към градовете Славянск и Краматорск. И двата града са в Донбас.

"Държим нашите позиции в Донбас, по-специално по направлението на Бахмут, където е много, много трудно сега, там се водят много тежки сражения", каза Зеленски.

Той повтори призива към западните съюзници да предоставят по-големи количества противовъздушни системи на Украйна.

Руските сили продължават да изстрелват ракети по украински градове. Киев ги обвинява, че използват и ирански дронове камикадзе. Представител на град Запорожие каза, че руска ракета е поразила сграда късно вчера. Отделно представители казаха, че броят на жертвите от руския ракетен удар по града в четвъртък достигна 18 души.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
2
 
7
 
! Отговори
До224 преди 1 година
И каква е целта на мобилизацията тогава?
139
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен - Русия няма нужда да мобилизира хора за да разгроми украинската армия, още повече от такава малка бройка 300 хиляди. Русия разполага с достатъчно армия и техника с които да унищожи украинската армия за часове ако използва редовната си армия. Целта на мобилизацията е друга.
138
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Музикантите изнасят концерт в града, првевзеха няколко селища около бахмут
137
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще дойдат преговори. Западът разбира прекрасно, че каквато и да е ядрена бомба - тактическа, или стратегическа, с какъвто и да обхват и мощност се задействат автоматично доктрините за ЯО. И тогава - както казват, живите ще завидят на мъртвите..
136
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В мрежата е пълно с призиви на хиляди украински майки и жени търсещи някакъв контакт и връзка със своите синове и близки!Съвсем скоро те ще потърсят отговорност на дрогираният бруус безродник повел Украйна към унищожение!Между другото спадът на БВП продукт на страната за първите девет месеца е над 35% и се очаква същият да спадне с над 50 процента до края на годината!
135
10
 
6
 
! Отговори
redordead преди 1 година
абе, разнякофили, я да вим питам, и вие ли като дядя ви Пуутя, сямтате, че българската азбука, която ползват и руснаците, идва от Македония? Не от географската област Македония, а от митичната държава Македония, за която претендират, че са им наследници днешните хора от Северна Македония? Ако сте съгласни с Пуутя, ударете по един "минус"!
134
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия спад на БВП - 3 процента за последния месец. До края на годината се очаква да е нула, а от 2023 да започне разтеж. В ЕС е над 10%. В Германия разходите за производство (промишлена инфлация) за последния месец са нарастнали с 45,8%. Нито една икономика не може да оцелее при такива разходи.
133
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едрият бизнес в Германия трескаво мисли къде да пренесе бизнеса си, защото вече е ясно, че останат ли в Германия ще умрат. Някои мислят за САЩ, други за Латинска америка, и даже за Турция.
132
17
 
8
 
! Отговори
До 219 az преди 1 година
Русофилите не обичат да четат и сами да стигнат до фактите, те обичат матушка да им спусне опорките и да им обясни в какво "вярват". Те после като папагали го повтарят
131
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не подкрепи запада срещу Русия. 85% не подкрепиха санкциите срещу Русия и помощите за Украйна.
130
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Война е: Байдън и украинцитемайданци искаха война - ето я, 8-и месец се води. Зеленски отдавна е възприел ролята на говоител на НАТО. Цивилни украинци всекидневно загиват, жилищни кооперации и цели квартали се рушат, а актьорът крещи: Ние ще победим! Кои ние: украинците или НАТО?!
129
3
 
11
 
! Отговори
az преди 1 година
До АнонименИмето на град Монтана няма нищо общо със САЩ! Това е първото име на града от римската епоха (Монтанезиум)! Около 1500 години преди да се появят САЩ. И около 1200 години преди откриването на Америка.
128
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иран се присъедини към ШОС. Русия и Иран притежават близо половината от световните запаси на природен газ. Общо страните от ШОС притежават над 2/3 от запасите на нефт. Това означава, че могат едностранно да определят и манипулират цените на световния пазар.
127
8
 
4
 
! Отговори
215 преди 1 година
Пишеш опорката, после сам си отговаряш. Прати го тоя Ютюб клип да го видим тоя кремъл продакшън
126
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен да вярно е и приказа ена Зеленски - да се убиват всички живеещи в този села и градове в които живеят руснаци ! Има в ЮТУБ как украинки войска се отказват да стрелят по мирното население което и така без храна и вода в мазетата защото украинските правители не им дават даже трохи а не да им дават и хляб или пък и пари !!!!!!!Който иска да намери това за да знае истината е в ютуб !!!!
125
3
 
3
 
! Отговори
До 2011 преди 1 година
Три плутоски дена :)
124
10
 
11
 
! Отговори
До 202 преди 1 година
Това трябва да е най-тъпият коментар, който съм чел, че чак и сарказъм вкарваш да те помислят хората, че си ителект някъв разбирач. Путин го пази милицията и фсб, не антомните бомби, защото никой не е тръгнал да завладява русия. Без милицията ще види колко го обичат руснаците :)
123
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма страшно,дрогираният шут след няколко линии бяло ще мине в *контраофанзива*и ще си отвоюва две-три села!
122
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
американофилите се имат първи сорт хора а всички останали са овце за тях !Какви са американците и каква им е култураа знаем от каубоските филми които сме гледали !Всички банкири за да са живи са убили огромно количество хора (ПОМНИМ И ФИЛМА КРЪСКЪТ !!!!) където всичко е ясно кои са американските династии ! А зная ТОВА НАШИТЕ АМЕРИКАНОФИЛИ СА СЕ ПРОДАЛИ ЗА ЧАША ХАМЕРСКА ПОМИЯ и сега ни пишът да сме против тези на които си дължим това което сме и за които не сме средсва за *** от концл-те
121
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старото съветско име е Артемовск не знам как го измислиха това като нашта Монтана американа