Украйна: Фалшиви новини за руско ядрено гориво за Запорожката АЕЦ

Централата вече имала налични запаси от ново гориво
13 окт 2022 14:08, Елка Василева
6
Украйна: Фалшиви новини за руско ядрено гориво за Запорожката АЕЦ
Снимка: архив, БГНЕС

Ръководителят на украинската държавна компания за ядрена енергетика "Енергоатом" Петро Котин определи като "фалшиви новини" твърденията на Русия, че контролираната от Москва Запорожка АЕЦ се нуждае от руско ядрено гориво, предаде Ройтерс.

Още по темата
В интервю за Ройтерс Котин посочи, че в централата, която има шест реактора и е най-голямата в Европа, има налични запаси от ново гориво.

"Само подготовката за преминаването от един доставчик на ядрено гориво към друг отнема около три години. Така че тези твърдения, които Русия разпространява, са фалшиви новини", каза Котин.

Преди това Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на концерна "Росатом", съобщи пред ТАСС, че след като изразходва резервите си от ядрено гориво, Запорожката АЕЦ ще използва гориво руско производство.

Четири от енергийните блокове на Запорожката АЕЦ, контролирана от руските войски в Украйна, работят в момента с ядрено гориво на американската компания "Уестингхаус".

Карчаа не посочи точно кога централата ще мине на руско гориво - по думите му "дори тесните специалисти" не могат да кажат кога ще се изчерпят резервите.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нищо няма фалшиво в новината, точно и ясно казват 'след като изразходва резервите си от ядрено гориво' и след като има резервно ,тъмън след три години ще са готиви да се върнат съм руското за което така или иначе са пригодени, като това ще повиши и КПД, тъй като с чуждо гориво е по-ниско.
5
2
 
5
 
! Отговори
наскоро преди 1 година
мина информация, че активите на ЗАЕЦ под форма на отработено гориво и плутоний надхвърлят 250млн долара..И към момента са в руски ръце..За това е ицелия украински квич
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Само подготовката за преминаването от един доставчик на ядрено гориво към друг отнема около три години" - Урката услужливо пропусна да спомене, че това е времето за преминаване от оригинално гориво към менте, а не обратното. Другото, което пропусна да спомене е, че реакторните помещения в ЗАЕЦ са се превърнали в ремонтни цехове за разхерметизирани горивни касети на Уестингхаус - причината, поради която чехите от АЕЦ-Темелин се отказват от този нездравословен експеримент.
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом Окраина твърди, че новините са фалшиви, това е най-сигурният признак, че новините са достоверни.
2
2
 
8
 
! Отговори
Цирк преди 1 година
Крадеца вика дръжте Крадеца
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че разбрахме колко години отнема подготовката за преминаване от едно на друго гориво. Та разните анализатори и експерти тук, да не говорят наизуст, че видите ли от днес за утре можем да сменим горивото на Козлодуй.