Над 600 населени места освободила украинската армия за месец

Назначените от Москва власти на Херсон призоваха за евакуация
Обновена: 14 окт 2022 08:43 | 14 окт 2022 08:40, Елка Василева
79
Над 600 населени места освободила украинската армия за месец
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна продължава да си връща населени места в окупираните от Русия територии, а назначените от Москва власти на Херсон призоваха жителите да се евакуират на фона на украинското настъпление.

Още по темата
Украинската армия е освободила над 600 населени места в окупираните от Русия територии през последния месец, включително 75 в стратегическата Херсонска област, съобщи украинското министерство на реинтеграцията. В същото време Москва съобщи, че правителството е взело решение да помогне на жителите на окупираната територии в Херсонска област, които искат да отидат в други региони на Русия, предаде БНР.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ще създаде специален трибунал за престъпленията по време на руска агресия срещу Украйна. В среднощното си обръщение Зеленски изтъкна, че рекорден брой държави са подкрепили Украйна в гласуваната от ООН резолюция, осъждаща действията на Русия.

„Светът вижда какво се случва. Той знае цената на фарса, който Русия организира в окупираните територии под прикритието на бутафорни референдуми. 143 държави-членки на ООН подкрепиха резолюцията, която защитава основните принципи на Хартата на ООН и осъжда Русия за престъпния ѝ опит да анексира наши територии“, каза Зеленски.

Началникът на президентския кабинет Андри Йермак настоя Червеният кръст да посети в следващите три дни затвора в град Оленивка, Донецка област. Според украинските власти условията в затвора, които е под руски контрол от 2014 г., са изключително тежки. Там са задържани много от членовете на батальона Азов, които бяха последните защитници на град Мариупол, а през юли десетки затворници загинаха при ракетен обстрел на съоръжението, за който Москва и Киев се обвиниха взаимно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
1
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Така ги освобождават, че всички бягат от там преди да бъдат освободени !!!
52
7
 
1
 
! Отговори
гост преди 1 година
Аман от лъжи. Картата от днес показва друго. Рашистите са дръпнали малко напред, укрите седят на место. Естествено, че ще евакуират хора от Херсон вместо да ги ползват за жив щит срещу укрите ли или да ги държат зорлем в града докато укрите обстрелват града с оръдия при всяка една възможност ? Прости ***. Правилото е просто - щом укрите почнат да обстрелват като ненормални градове и граждани, значи са яли някъде бой. Ще четем утре в по достоверни източници къде и колко бой са яли укрите.
51
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре бе, ама не е ясно що " освободените " жители се опитват да се спасяват от " освободителите" на изток?
50
6
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
ВСУ са много зле информирани Още не са научили за референдума.Докато разберат,цялата херсонска област ще е под украински контрол.
49
1
 
3
 
! Отговори
Илия преди 1 година
Вагнер фашицти.
48
2
 
4
 
! Отговори
Да не би да става преди 1 година
въпрос за населени места в Полша? Възможно е тези които са успели да се спасят от безумията на укронацистката армия и да побегнат на Запад по погрешка да са освободили населени места в източна Полша! :Ддд
47
2
 
6
 
! Отговори
Зеленясалия нацист преди 1 година
лично е ръководил операцията ПРЕД ЗЕЛЕНИЯ ЕКРАН! Хахаха
46
4
 
4
 
! Отговори
Но тези места преди 1 година
с какво са били населени? Да не би да става въпрос за 600 курника населени с домашни кокошки? Украинската армия ги е освободила с пръчки и камъни. Други оръжия не им останаха!
45
3
 
4
 
! Отговори
То укроармия не преди 1 година
остана вече! Там вече основно се бият разни главорези от Ислямска Държава и други наемници на които НАТО плаща заплати от НАШИТЕ ДАНЪЦИ! А пък на Урсулката и другите роботи им плащаме заплати пак от НАШИТЕ ДАНЪЦИ за да защитават по екраните това безумие. Да ни е честито!
44
4
 
3
 
! Отговори
Над 600 дупки преди 1 година
от артилерийски снаряди бяха освободени и заселени от укрофашяги. Някои от тях бяха интервюирани от ББС и казаха че най-после се чувстват като у дома си. Там където нацистите принадлежат. Под земята!
43
5
 
4
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 година
Хахаха ми че те Укропийците броят една къща -едно населено място)
42
5
 
4
 
! Отговори
тази новина преди 1 година
е предназначена единствено за гладкомозъчни евродебили..600 села..Укрите нямат толкова танкове, дори..Явно някой е добавил една нула в повече, сигур случайно..
41
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стара фейк новина, която я въртят от един месец хахаха
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статията иска да оправдае поведението на управляващите и на депутатите от парламента и от столична община. Обаче това ми е чудно докога ще гласуват фашисти за фашисти.
39
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бреей, укрите за още една седмица ще стигнат до Москва!
38
5
 
5
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
То и на първата седмица от "контранастъплението" урките бяха "освободили" 7 000 кв.км, но месец по-късно се оказа че са взели едва 2000.
37
5
 
14
 
! Отговори
НЕудобни въпроси преди 1 година
Днес бг, кажете нещо за снощното превземане на Ивангород и Опитное от руските войски плюс това че руските части са вече в Артьомовск (Бахмут според укрите), който е последната пред Краматорск. И за вчерашния пореден опит на бандеровците да овладеят АЕЦ Запорожие, завършил с техния разгром. Има достатъчно кадри в Телеграма, колкото и да лъжете. Между другото какво става с тока парното и Интернета в Оокрайната ? А руската зима идва и руските части се трупат на фронта за сериозна офанзива Има кадри
36
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за да отървете бойците от Азов от тежкия живот в руския затвор, им напуснахте една ракета.
35
2
 
7
 
! Отговори
До бай кор преди 1 година
Около 100-120л. Изобщо, глупостите за златния тошов век и фалиралата Европа, можеш да ги пробутваш на някой, който не помни. Най-малкото, че дори и действително да фалира Европа, мога да си събера багажа и да отида където си искам, за разлика от тогава.
34
7
 
3
 
! Отговори
животно БГ преди 1 година
Следват Москва и Крим да запушим устата на русофил;