Пентагона и ЕС обмислят да финансират Starlink в Украйна

SpaceX вече е оттеглила искането си за финансиране
18 окт 2022 11:50, Нели Христова
45
Пентагона и ЕС обмислят да финансират Starlink в Украйна
Снимка: БГНЕС

Пентагонът обмисля да плати за сателитната мрежа Starlink на Илон Мъск в разкъсваната от война Украйна, съобщи Politico в понеделник, цитирайки двама американски служители, участвали в дискусиите.

Най-вероятният източник на финансиране ще бъде инициативата на Министерството на отбраната на САЩ за подпомагане на сигурността на Украйна, предназначена да подкрепи страната, докато се бори с Русия, се добавя в доклада.

Още по темата

Мъск каза в петък, че SpaceX не може да финансира за неопределено време Starlink в Украйна, но през уикенда, вероятно заради натиска, все пак обяви в Twitter, че ще продължи да финансира мрежата.

Той потвърди в Twitter , че SpaceX вече е оттеглила искането си за финансиране, потвърждение, че такова искане е отправено.

Говорител на Пентагона каза, че министерството на отбраната няма да спекулира с бъдещи съобщения за помощ за сигурността, преди те да се появят.

В отделен доклад на Financial Times се казва, че Европейският съюз също обмисля финансирането на Starlink в Украйна, цитирайки трима служители, запознати с решението.

Мъск, най-богатият човек в света и главен изпълнителен директор на Tesla Inc, наскоро каза, че SpaceX харчи близо 20 милиона долара на месец за поддържане на сателитни услуги в Украйна и че компанията е похарчила около 80 милиона долара, за да активира и поддържа Starlink там.

"За да бъдем точни, 25 300 терминала бяха изпратени в Украйна, но в момента само 10 630 плащат за услугата", написа Мъск в Twitter в понеделник.

Starlink помогна на цивилните и военните на Украйна да останат онлайн по време на войната, като вицепремиерът на Украйна Михайло Федоров миналата седмица каза, че услугите на Starlink са помогнали за възстановяване на енергийната и комуникационната инфраструктура в критични зони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама иначе САЩ не били страна във войната. Грозно.
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
T.e., CAЩ щe npинygят Eвpona ga финaнcиpa вoйнaтa им cpeщy Pycия...
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сиренцето е с пари...няма значение че системата е на Мъск и ги произвежда и обслужва..и много вероятно реалната стойност да е в пъти на долу от посочената..Все пак със себестойност и "помощи" не се става най богат..А с най надути цени върху реални разходи.. и монопол поне според мен
33
1
 
14
 
! Отговори
Доналд Тръмп преди 1 година
Войната между кой е ?Защо не плащат и на нас краварите
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е Мъск е бизнесмен, не е благотворително дружество! Който иска плаща!
31
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина трябва да помогне на изстрадалия украински народ както може ,пари, храна, жилище или оръжие. За да са ни благодарни след като спечелят войната.
30
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смешното е че Руснаците изстреляха с техни ракети конкурентната система на Старлинк - OneWeb, която се използва от британските военни. В същото време руснаците нито могат да ползват старлинк нито OneWeb и нямат своя система. Средновековна работа.
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СКОРО ЩЕ ПАДАТ СПЪТНИЦИ
28
3
 
7
 
! Отговори
хх преди 1 година
Мисля, че няма съмнение, че Мъск е агент на някоя от службите в САЩ. Не е казано, че цялата работа е направена конкретно за войната в Украйна, но със сигурност в нужда за държавните цели на САЩ. Вместо да заделят пари от бюджета, получават допълнително финансиране, като използвайки борсата набират частни средства, уж за частна инициатива. Пък накрая пак в полза на военните.
27
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американският журналист Патрик Ланкастър заяви, че западните медии умишлено премълчават обстрела на Белгород от страна на Украйна. Основните медии няма да покажат тази страна. Няма да покажат атаките на руски градове от страна на Украйна. Те ще покажат само страната, която е изгодна за УкрайнаНе бъдете стадо, което сляпо вярва на това, което им казват основните медии. Отворете очи и погледнете ситуацията и от двете страни, призова журналистът.
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен - "А само какви сладки приказки слушахме за тези сателити. Интернет за бедните хора в Африка, за бабите по селата." трябва да си много наивен за да го вярваш това. Колкото да вярваш че сега най-последната програма за разработка на ракети за логистика (транспорт на хора и материяли за 40мин. до всяка точка на планетата) ще бъде използвана от червения кръст за бърза доставка на лекари и медицинско оборудване при бедствия. Да така е - може и за това да се използва.
25
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правителството на украинския президент Владимир Зеленски е напълно зависимо от безпрецедентната военна, финансова и политическа помощ от НАТО и Съединените щати. Без нея страната нямаше да издържи един месец под натиска на Русия
24
2
 
8
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 1 година
Пак тази ***! Нито дума за показното разрушаване на спътник преди по-малко от година. Дядя Вова предупреждава с половин уста и се забалява, как ппроссташшкия запад не го приема на сериозно. Иззввратеняк е той.
23
0
 
3
 
! Отговори
26ти преди 1 година
И ти скоро няма да можеш да се финансираш, защото си голтак като повечето хора.
22
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А само какви сладки приказки слушахме за тези сателити. Интернет за бедните хора в Африка, за бабите по селата. Как напредъка на технологиите помагал на хората и прочие попръжни. Какво се оказа? Милитаристите искат тотално следене и война по целия Свят! Споко, руснаците вчера изведоха свой спътник в орбита и скоро Старлинка може да дефектира. Укрите са обречени.
21
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо не обмислят да финансират сметките за тока на хората?
20
1
 
2
 
! Отговори
Ще се разберат преди 1 година
Пентагона мисля вече финансира от части Старлинк. Бяха дали няколко милион за модификации в сателитната чиния, така че цялата мрежа да може да се захранва от запалка на автомобил - и СпейсХ им я разработи и изпратиха терминалите в Украйна. Мисля че Старлинк в ще е нещо като ГПС. - технология използвана хем за военни хем за цивилни цели. Сега в момента се пазарят за цена, но мисля ще се разберат. Също FCC бяха обещали някакви субсидии за Старлинк.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 18 - Сега делото е отложено, защото идват избори, а имат някакви закони, че не можело да се водят дела, които биха влияли на изборите. Така че,с лед 1-2 мееца, ще видиме.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 9 - Има една групичка от тарикатчета, дето само гледат да дразнята тука. Взимали по 10-20-40 000 лева заплати.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бивш бизнес партньор на Хънтър Байдън:ФБР промени историята като подпомогна избирането на Джо Байдън през 2020 г.Преди изборите за президент на САЩ през есента на 2020г.Тони Бобулински изнесе данни, че Джо Байдън е излъгал многократно, твърдейки че няма нищо общо с бизнес сделките на сина си.Едно нещо, което не трябва да съществува в демокрация е мощна федерална агенция, която да работи тайно да повлияе върху изхода на президенстките избори. И все пак това се случи на последните избори от ФБР.