Русия разширява зоната за евакуация в Херсонска област в Украйна

Вече над 70 000 души са прехвърлени от десния на левия бряг на Днепър
1 ное 2022 15:00, Елка Василева
36
Русия разширява зоната за евакуация в Херсонска област в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Назначените от Русия управляващи на южната Херсонска област в Украйна обявиха, че разширяват зоната за евакуация от река Днепър, повтаряйки твърденията си, отхвърляни от Киев, че Украйна може би се готви да атакува язовира в Каховка и да наводни региона, съобщи Ройтерс.

Още по темата
В публикация в "Teлеграм" Владимир Салдо - подкрепяният от Русия ръководител на областта, частично окупирана от руските сили, заяви, че разширява района, обхванат от заповедта за евакуация на цивилните граждани с още 15 км, което включва още седем селища.

"Поради риска украинският режим да използва забранени методи за водене на война и във връзка с информация, че Киев подготвя масиран ракетен удар по водноелектрическата централа в Каховка, съществува непосредствена опасност Херсонска област да бъде наводнена, което ще доведе до смъртта на много цивилни, до унищожаването на инфраструктура и до хуманитарна катастрофа", заяви Салдо във видеосъобщение.

"Предвид ситуацията реших да разширя зоната за евакуация с 15 километра от Днепър... Решението ще направи възможно създаването на многопластова защита с цел отблъскване на украинските атаки и защита на цивилното население", каза той.

Киев отрича да планира атака срещу язовира в Каховка, което би довело до изпускане на огромно количество вода и наводняване на градове и села, някои от които руските войски превзеха в началото на войната.

Украйна заяви, че многократните руски твърдения, че Украйна се готви да атакува язовира, който регулира доставките на вода за анексирания Кримски полуостров и Запорожката атомна електроцентрала, всъщност са признак, че самата Русия обмисля да организира нападение на обектите, за което впоследствие да обвини Киев и западните му поддръжници.

Русия евакуира десетки хиляди цивилни граждани от западния бряг на река Днепър през последните седмици заради напредващата украинска контраофанзива. Назначените от Москва официални лица предлагат на гражданите еднократни плащания в размер на 100 000 рубли (1628 долара), за да напуснат, а Русия им осигурява жилища в други райони на Русия, каза Салдо.

До момента от разположените на десния бряг на Днепър територии на Херсонска област са евакуирани около 70 000 жители, заяви пред телевизионния канал "Соловьов лайв" Салдо, цитиран от ТАСС.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
До 333 Сори, пропуснали съм СС на ООН, което е съвсем различно от самото ООН. Съвета за сигурност на ООН има свой устав.
32
0
 
0
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
До 333 Прочети чл. 105 русофобе, там е написано черно на бяло, какво, как и от кого се провежда СВО и в какви случаи!
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войнътъ следва свойта логика! Просто става дума за различни класи! Къде се бута красная в А група? А?
30
0
 
8
 
! Отговори
Крокозъбел преди 1 година
Ново прегрупиране зад реката. Става интересно къде ще се прегрупират, когато укрите ги натирят и след реката.
29
0
 
11
 
! Отговори
Атомен инженер преди 1 година
След като едно от джуджетата продължава да плаши с атомни боНби, значи нещо лошо се случва на фронта. Укрите яко са напънали рашагите и они бегат, като уфси, щото ряката е бая широка и трудно ще я преплуват през зимата.
28
1
 
8
 
! Отговори
Житен бегач преди 1 година
Защо бягат масово. Някой да не би да ги гони или нещо друго става из ония вилаети?
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Туй са най-истинските възобновяеми енергийни източници,най-чисти,въпреки,че ги замърсяват по всякакъв начин и още с някакви АЕЦ ползващи водата от тях или оттичаща се в тях с които също плашат,че ще ги гърмят като атомни бомби,че още мръсни бомби набързо сглобени понеж имало в тях такива складове с отпадъчни материали зарад мощмоста им произвеждащи мегавати/час и вярно ли,че те украинците толкоз се хитлезирали,нацизирали повече от комунистите,че заради тях ще си унищожат възобновяемите източници
26
7
 
4
 
! Отговори
Оправете заглавието преди 1 година
Област Херсон се намира в Русия !
25
1
 
1
 
! Отговори
333 преди 1 година
До Анонимен21. Най обичам мужици да се правят на умни . Първо прочети устава на ООН. Нито в чл. 106 нито в чл 107 се казва нещо подобно. Много са дълги иначе щях да ги копирам тука. Всеки който иска да ги прочете може да се увери. Чл 106 важи от приемането на устава до сформирането на Съвета за сигурност .А член 107 дори е обявен за неактуален с резолюция на ООН през 1995, която е подкрепена от Русия
24
4
 
7
 
! Отговори
Понамарьов преди 1 година
Има вероятност руските въоръжени сили на 31.10.2022 г. да са нанесли най-ефективния ракетен удар по енергийната система на Украйна. Гигаватите им са деактивирани. Става дума за мощностите, генерирани от ВЕЦ Кременчуг (0,7 GW), ВЕЦ Днестър (0,7 GW) и ВЕЦ Днепър (1,5 GW). Общо са загубени до 3 GW генерация, което е до 1/3 от цялата генерация в страната.Най-малко три дузини обекти на енергийната инфраструктура в Украйна бяха ударени в резултат на сутрешните ракетни удари.Това е за Севастопол...
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия това, русия онова. Плоските мозъци дето се прехласват по запада да вземат да се изправят, а стига ходели прегърбени с взор във всичко що е по-ниско от човека. Не вярват в Бог, не вярват на родителите си, не вярват на приятелите си, не вярват на съседите си, вярват само в парите и са готови на всичко само за да се домогнат до тях. Толкова да ви е яд, че още има хора които пазят традициите си и са готови да откажат "бонусите" в името на спокойният сън. До момента деградацията идва от запада
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С това най-вече се отличава русофоба, че колкото е по силна Русия толкова повече се озверява и озлобява срещу нея. Колкото по-голяма сила прилага и използва толкова повече почват да реват и да се правят на невинни жертви. Единственото лекарство за русофобията е русия да е слаба, разпокъсана и да я разграбват. Това е най-върховното щастие за русофоба--->краваророб и нищо на този свят не може да замести това най-голямо доволство и радост в жалкият му и нещастен животец!
21
8
 
3
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Русия ще загуби тази война. Няма шанс срещу Украйна. Още февруари ви казах.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна загуби войната още 2014г.когато фашистките пълчища направиха кървавият преврат и в продължение на 8 години избиваха жени, деца и възрастни хора безмилостно с една единствена цел-етническо прочистване и създаване на нов етнос,която решиха че трябва да се нарича украинец.Беше въпрос на време Русия, като еднa от трите държави победителки във II-та св.война да проведе СВО по чл.106 и чл.107 от устава на ООН, даващ право на всяка една от тези 3 държави да провежда СВО в държави с фаш.режим.
19
5
 
0
 
! Отговори
Тодор преди 1 година
Русите бегат като мишки, каквито винаги са били.Няма по-слаб войник от пияният ***.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Русия - хаха Путин е със желязна подкрепа от народа си. Просто за разлика от укропите, които държат цивилните заложници и за човешки щит, Русия е загрижена за тяхната безопасност. Тва са граждани на Русия вече все пак!
17
4
 
4
 
! Отговори
Русия преди 1 година
Армията е демотивирана, киргизи, таджики...това не е война! Русия е спечелила войни, защото гражданите са били с управлението! Сега ще загуби защото обществото мрази Путин!
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък що си мислех, че безаналоговата велика червена армия ще превземе Украйна за 3 дена...
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шубето е голям страх :)
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сибирската армия да се евакуира в Сибир, що че има голем кютeк!