Хага готова да ни даде изтребители F-16MLU в замяна на нашите МиГ-29 за Украйна

За да стане тази сделка ефективна обаче Вашингтон трябва да се съгласи
11 ное 2022 09:23, Нели Христова
609
Хага готова да ни даде изтребители F-16MLU в замяна на нашите МиГ-29 за Украйна
Снимка: БГНЕС

Правителството на Нидерландия обмисля да прехвърли някои от излишните си F-16 на съюзник от НАТО, за да може последният от своя страна да предостави своите МиГ-29 на Украйна.

Според списание EW Magazine Хага обмисля да предостави излишни изтребители F-16MLU на съюзници от НАТО в Източна Европа, за да могат те от своя страна да дарят изтребители МиГ-29 на Украйна.

Според порталът Aviacionline defensa, един от главните кандидати би била България, която планира да пенсионира остарелите си МиГ-29 Fulcrum („опорна точка“) от 2023 г. и се интересува от наемането на ескадрила западни изтребители, за да осигури въздушната си отбрана до пристигането на първите осем образци модерни F-16 Block 70 през 2025 г.

За да стане тази сделка ефективна, както и всички отбранителни изделия, произведени от американски компании, Вашингтон трябва да даде своето одобрение.

Почти от началото на войната Украйна моли западните си съюзници да ѝ предоставят всякакъв вид помощ, по-специално изтребители, за да може да се изправи срещу руските военновъздушни сили. Въпреки че украинските военновъздушни сили поискаха прехвърлянето на западни изтребители, а сега се чуват и гласове в подкрепа на тази инициатива, НАТО се отнася сдържано към идеята.

Много се говори за доставка на Украйна на самолети МиГ-29 от бившите страни от Варшавския договор, които след падането на Желязната завеса станаха членове на НАТО. По-специално се споменават Полша, Словакия и България, които все още имат тези самолети на активна служба.

Всъщност в началото на юли словашкият министър-председател Едуард Хегер обяви, че ще дари 12 МиГ-29 на украинските въоръжени сили. В замяна ВВС на Чешката република ще поемат охраната на словашкото въздушно пространство. Подобна договореност беше постигната с Полша в началото на май, когато нейният министър на отбраната се договори със словашкия си колега, че полски самолети ще охраняват въздушното ѝ пространство, ако Словакия предаде своите МиГ-29 на Украйна. Въпреки това няма ясни индикации, че прехвърлянето на словашкия Fulcrum на Украйна е осъществено. Това, което е очевидно обаче, е, че резервните части от тези страни помагат за поддържането на украинските МиГ-29 в движение.

Излишните F-16MLU от Нидерландия може да се окажат на мястото на полските МиГ-29, докато пристигнат наскоро договорените корейски FA-50. Полша разполага с 36 F-16C и 12 F-16D, които, макар и много по-модерни от холандските изтребители, биха позволили те да бъдат усвоени без големи усложнения, като голяма част от логистиката е обща.

БГНЕС припомня, че на 31 октомври бе публикувана официална информация, според която военновъздушните сили на България се състоят основно от съветски самолети МиГ-29 и Су-25, които вече не подлежат на техническо обслужване и скоро трябва да бъдат снети от въоръжение.

През август служебният военен министър Димитър Стоянов стартира преговори с Полша за българските МиГ-29 в опит изтребителите да останат по-дълго време част от българските ВВС. Той отправи предложение към Министерството на отбраната да сключи договор с полските военноремонтни предприятия за поддръжката на МиГ-29 с цел машините да останат в летателна годност до 2025-2026 г. Министърът подчерта, че „в авиацията нуждите са най-крещящи“, като те включват не само самолетите, но и системите за наблюдение и инфраструктурата, като военните търсят решения с помощта както на съюзниците, така и на българските военни заводи.

България се е превърнала в един от най-големите непреки доставчици на оръжие в Украйна, продавайки рекордни количества от началото на войната, пише украинското издание „Европейска правда”, като се позовава на публикацията в Евроактив. Подчертава се, че България и Унгария са единствените две държави в НАТО и ЕС, които официално отказаха да изпратят военна помощ на Украйна. Българските производители и търговци на оръжие продават своята продукция предимно в Полша и Румъния, откъдето оръжието бива изнасяно към Украйна, пише изданието.

На 3 ноември българското Народно събрание одобри с мнозинство проектозакон за предоставяне на оръжие на Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


609
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
456
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парите падат, когато си силен военно и имаш армия и самолети.
455
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вземайте. Не дремете на банките. Дребни тарикати и измамници. Новото е скъпо и малко. Имаме нужда и от самолети втора употреба. С 8 самолета какви пилоти ще поддържате? Два учебни, 2 самолета на дежурство. остават 4 самолета за извършване на нальот. Кой по-напред ще тренира?
454
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Милиони там,милиони не знам си къде...драги чужденци,спрете да ни източвате държавата!Малка бедна страна сме.Хората нямат пари.Днес и протести имаше.Търпим,търпим...ама всяко нещо граници си има!
453
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А те парите падат от небето...
452
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стани, стани Бунак Политикански. От сън дълбок се събуди. Самолетите холански ти за българите изкупи.
451
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искат да ни изнесат и малкото,което имаме.После да ни набутат с пари да плащаме за наем.Вместо да взимаме от Хага по-добре направо да пратим в Хага тези политици,които го предлагат заедно с платените им коментатори!
450
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румъния изкупи самолетите на Норвегия. Ние трябва да получим безплатно или на ниска цена холандските. Балканите се въоръжават. Заградени сме от врагове, въоръжени със стотици самолети.
449
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Според порталът Aviacionline defensa, един от главните кандидати би била България, която планира да пенсионира остарелите си МиГ-29 Fulcrum (опорна точка) от 2023 г. и се интересува от наемането на ескадрила западни изтребители".Т.е. 2023-та ще ги пратят на укрите,после ще даваме пари за наем докато дойдат Ф-16 и през това време ще си ходим на безрезултатни стачки да ни вдигнат заплатите голи и боси?Имам по-добро предложение.Да пратим на съд в Хага всеки,който се пробва да ни окраде държавата
448
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И струва ли си за два три потрошени Миг 29 да си разваляме допълнително отношенията с Русия ?? Освен това е ясно, че на Запада не може да му се вярва на думата, че ще даде нещо в замяна. Няма такъв филм да дадеш потрошляци и в замяна да получиш мощни самолети. А има филм да платиш 6 милиарда и да ти отлагат доставката с години.С нищо няма да помогнат наще Мигове, които и без война си падат редовно.
447
4
 
3
 
! Отговори
Рачо преди 1 година
Напушените- нидерландци,,холандци ли са, да напълнят F-ките със марихуана ,хашиш иначе не ги искам, и да ме пунсат у шенгена, оти тука нема работа и живот, само политици с повишаващи се заплати!
446
7
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
Изтребителите които се предлагат са по зле от Пернишки ГОЛФ 2 . Стават само за Скрап . БГ Пилотите ще избягат от БГ Армията . Това е Подигравка с България .ЗАЩО всички ДЪРЖАВИ в ЕС и САЩ ПРЪЦАТ БЪЛГАРИЯ - като *** на СВЕТА СМЕ .
445
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най- черната част от историята за България. Ще се увековечат в Ада политиците ни. Искат смъртта на православните. Но нищо не е вечно предатели, и вие не сте, колкото и да се надявате на обратното.
444
1
 
3
 
! Отговори
Последно? преди 1 година
Хага готова. тя. Хагата
443
6
 
6
 
! Отговори
Докато... преди 1 година
...не видя подписан договор - явен за всеки, не засекретен, от холандците и доставени машините според един МиГ 29, един Ф16, не съм съгласен да се дава нищо! А и холандците са известни с подлостта си! Не им вярвам за нищо! И да подписват за Еврозоната и еврото.
442
4
 
8
 
! Отговори
Teo преди 1 година
Никой на никого нищо не дава даром! Холандците са забленували по нашите сини очи, че да ни дават техника ей така. Важно е да се знае по каква схема ще се дават тия самолети - ако е 1:1 окей, защото все пак са наборчета, но ако е 1:10 не е ок! Трябва да си гледаме интереса!
441
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво отлична новина дано сега и да ни пусне в Шенген и Алилуа .Че аман казахме от тия опашки по границите
440
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Колкото Полша: Но Полша има немски Леопард 2ки
439
4
 
9
 
! Отговори
Обедини се народ преди 1 година
До кога ще спи ме братя събудете се
438
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България се интересувала от наемането ....забележете не е безплатно що Бойкикев и ДБ не платят наема сега
437
10
 
14
 
! Отговори
Подготовка за измама преди 1 година
"Полша разполага с 36 F-16C и 12 F-16D, които, макар и много по-модерни от холандските изтребители..." Значи:1.Дават ни скрап; 2.Дават ни го в бъдеще, а ние да дадем сега; 3.Дават го "евентуално"; 4.Никъде не пише "безплатно"(Полша и Чехия ще поемат охраната на Словакия вместо нея, няма да й "подаряват" изтребители). Това, че има и други кандидати е за "надуване на желанието" у клиента да се "върже"! Българинът е толкова гърмял, кой ще ви се върже на партенките бре! В Парламента НЕ са Българи!