Хага готова да ни даде изтребители F-16MLU в замяна на нашите МиГ-29 за Украйна

За да стане тази сделка ефективна обаче Вашингтон трябва да се съгласи
11 ное 2022 09:23, Нели Христова
609
Хага готова да ни даде изтребители F-16MLU в замяна на нашите МиГ-29 за Украйна
Снимка: БГНЕС

Правителството на Нидерландия обмисля да прехвърли някои от излишните си F-16 на съюзник от НАТО, за да може последният от своя страна да предостави своите МиГ-29 на Украйна.

Според списание EW Magazine Хага обмисля да предостави излишни изтребители F-16MLU на съюзници от НАТО в Източна Европа, за да могат те от своя страна да дарят изтребители МиГ-29 на Украйна.

Според порталът Aviacionline defensa, един от главните кандидати би била България, която планира да пенсионира остарелите си МиГ-29 Fulcrum („опорна точка“) от 2023 г. и се интересува от наемането на ескадрила западни изтребители, за да осигури въздушната си отбрана до пристигането на първите осем образци модерни F-16 Block 70 през 2025 г.

За да стане тази сделка ефективна, както и всички отбранителни изделия, произведени от американски компании, Вашингтон трябва да даде своето одобрение.

Почти от началото на войната Украйна моли западните си съюзници да ѝ предоставят всякакъв вид помощ, по-специално изтребители, за да може да се изправи срещу руските военновъздушни сили. Въпреки че украинските военновъздушни сили поискаха прехвърлянето на западни изтребители, а сега се чуват и гласове в подкрепа на тази инициатива, НАТО се отнася сдържано към идеята.

Много се говори за доставка на Украйна на самолети МиГ-29 от бившите страни от Варшавския договор, които след падането на Желязната завеса станаха членове на НАТО. По-специално се споменават Полша, Словакия и България, които все още имат тези самолети на активна служба.

Всъщност в началото на юли словашкият министър-председател Едуард Хегер обяви, че ще дари 12 МиГ-29 на украинските въоръжени сили. В замяна ВВС на Чешката република ще поемат охраната на словашкото въздушно пространство. Подобна договореност беше постигната с Полша в началото на май, когато нейният министър на отбраната се договори със словашкия си колега, че полски самолети ще охраняват въздушното ѝ пространство, ако Словакия предаде своите МиГ-29 на Украйна. Въпреки това няма ясни индикации, че прехвърлянето на словашкия Fulcrum на Украйна е осъществено. Това, което е очевидно обаче, е, че резервните части от тези страни помагат за поддържането на украинските МиГ-29 в движение.

Излишните F-16MLU от Нидерландия може да се окажат на мястото на полските МиГ-29, докато пристигнат наскоро договорените корейски FA-50. Полша разполага с 36 F-16C и 12 F-16D, които, макар и много по-модерни от холандските изтребители, биха позволили те да бъдат усвоени без големи усложнения, като голяма част от логистиката е обща.

БГНЕС припомня, че на 31 октомври бе публикувана официална информация, според която военновъздушните сили на България се състоят основно от съветски самолети МиГ-29 и Су-25, които вече не подлежат на техническо обслужване и скоро трябва да бъдат снети от въоръжение.

През август служебният военен министър Димитър Стоянов стартира преговори с Полша за българските МиГ-29 в опит изтребителите да останат по-дълго време част от българските ВВС. Той отправи предложение към Министерството на отбраната да сключи договор с полските военноремонтни предприятия за поддръжката на МиГ-29 с цел машините да останат в летателна годност до 2025-2026 г. Министърът подчерта, че „в авиацията нуждите са най-крещящи“, като те включват не само самолетите, но и системите за наблюдение и инфраструктурата, като военните търсят решения с помощта както на съюзниците, така и на българските военни заводи.

България се е превърнала в един от най-големите непреки доставчици на оръжие в Украйна, продавайки рекордни количества от началото на войната, пише украинското издание „Европейска правда”, като се позовава на публикацията в Евроактив. Подчертава се, че България и Унгария са единствените две държави в НАТО и ЕС, които официално отказаха да изпратят военна помощ на Украйна. Българските производители и търговци на оръжие продават своята продукция предимно в Полша и Румъния, откъдето оръжието бива изнасяно към Украйна, пише изданието.

На 3 ноември българското Народно събрание одобри с мнозинство проектозакон за предоставяне на оръжие на Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


609
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
476
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много добра сделка Руските мигове не можем вече да ги поддържаме достатъчно милиони милиони сме дали на Русия за подръжката и ремонта който дори не са съвместими с натовските изтребители Радев да разбере че Крим е Украйнски и да спре да ни бута в руското блато с неговите служебни марионетки
475
3
 
18
 
! Отговори
Манолски преди 1 година
Аха, даряваме МиГ-29 срещу наем на F-16, докато дойдат чертежите, платени авансово в разрез с изискванията на обществената поръчка. Впечатлен съм дипломатическия и търговски нюх на политиците
474
12
 
4
 
! Отговори
провинция преди 1 година
Много добра зделка.Дано не изпуснат нашите продажници огромния шанс.
473
6
 
17
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Ми защо трябва да си даваме самолетите на фашагите? Пуснете си тубата да видите как маршируваха по улиците на Киев с факли и знамена със свастики? Защо да подкрепяме неофашизма???
472
0
 
2
 
! Отговори
Галекс преди 1 година
До Алекс Мноооого е трудничка и сложна тази думичка скраП, нали Алчо?!
471
3
 
8
 
! Отговори
Защо преди 1 година
Лъжете хората. Няма нещо което да не подлежи на възстановяване. Самолет, хвърчило или прашка при необходимост и възможност се възстановява. Може да бъде рециклирано до ново. Престанете с фалша, че 23 година , нашите самолети рухват и край ще берем божанки. Най-трудната технология двигатела е овладяна от Полша и мисля Украйна. А пък съдбата е колело и може и Русия да ги обслужи и ъпдейтва.
470
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам как нашият Резидент русофил Радев и неговия гълъбарник ще се откажат от свещените за тях руски летящи ковчези. По скоро ще предпочетат да умрат но няма да предадат руската империя на злото.
469
10
 
7
 
! Отговори
бг преди 1 година
важно е че Ф16 харчи няколко ПЪТИ ПО-МАЛКО ГОРИВО ОТ МИГ .поради високия разход на гориво българските пилоти не могат да направят норматива от летателни часове .а това струва живот -спомнете си пилота който загина при учение
468
7
 
7
 
! Отговори
какво се чудим преди 1 година
какво не е ясно -даваме миговете и получаваме ефовете .Това е калкулирано в помощта на САЩ за украйна .т.е. американците плащат сметката ,ако холандците искат пари за еф16.все едно те са подарили миговете на украйна.
467
2
 
14
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Не стана ясно какво иска холандия. Да ДАДЕ, да ПРОДАДЕ или да гиползваме ПОД НАЕМ !Да не стане прецакване както с поръчаните и 100% платени Фърчила, които я видим я не видим.
466
4
 
12
 
! Отговори
Нероден Петко преди 1 година
Я камилата,я камиларя,никакви самолети няма.
465
3
 
5
 
! Отговори
Хубава новина преди 1 година
.
464
5
 
10
 
! Отговори
Рептил преди 1 година
Трябва да закупим още поне 16 нови броя Ф16 още до края на 2022 година. Миг и су са прекалено стари и без потенциал рашистки ***.
463
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
веф 17
462
10
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Радев какво се чуди? Да изпраща съветския скраб в Украйна и да взема F-ките.
461
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАИСТИНА ИЗТЕГЛИ КЪСАТА КЛЕЧКА ХРАБРИЯ НАТОВСКИ ГЕНЕРАЛ! СЕГА НАКЪДЕ? КАК ХУБАВО СИ КРИТИКУВАШЕ !
460
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев ще плаче за ръждясалите стари руски мигове :) Сменяйте сега е най добрия момент да се отървем от руската техника и без това изляхме милиони на Русия да я ремонтира
459
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дават ги безплатно, а Румъния купи 32 самолета за 388 милиона евро или долара. Те са ***, а ние сме умници. На умниците не им трябваше и АЕЦ Белене и АЕЦ Козлодуй, защото сме нямали пари. Умниците не виждат по далече от носа си.
458
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от такива продажници,които само се чудят как да ни изнесат всичко и да ни забият в дългове...Направо сами си заминавайте в Хага.Ако докарате народа още малко до просешка тояга заради самолети и оръжия ще ви закара към Хага с камъни.А ако във война ни вкарате Хага не ви мърда някой ден.
457
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В нашата държава парите не падат от небето.Вие явно сте паднали и сте си ударили главата.