НАТО категорично: Украйна не е виновна, но ракетата паднала в Полша е украинска

Столтенберг призова да се спре тази безсмислена война
Обновена: 16 ное 2022 14:17 | 16 ное 2022 14:03, Нели Христова
371
НАТО категорично: Украйна не е виновна, но ракетата паднала в Полша е украинска
Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг говори на пресконференция след срещата на алианса заради вчерашния ракетен удар срещу Полша.

Разследването продължава, но предварителният анализ "предполага, че инцидентът вероятно е причинен от украинска противовъздушна отбранителна ракета, изстреляна за защита на украинска територия срещу атаки с руски крилати ракети", каза Столтенберг.

"Нека бъда ясен, Украйна не виновна. Русия носи крайната отговорност, докато продължава незаконната си война срещу Украйна", добави той.

"Няма индикации", че ракетата е резултат от умишлена атака или че Русия подготвя настъпателни военни действия срещу НАТО", каза още Столтенберг.

Съюзниците от НАТО изразяват своите "най-дълбоки съболезнования" за трагичната загуба на живот след смъртта на двама души в Полша, заяви той и добави, че те изпитват "силна солидарност" с Полша.

"Ще продължим да подкрепяме Украйна в правото й на самоотбрана", категоричен бе той.

Ръководителят на НАТО призова Русия да "спре тази безсмислена война" и каза, че алиансът е обединен и "винаги ще прави необходимото, за да защити и защити всички съюзници".

Столтенберг бе попитан от BCB дали това е най-напрегнатият момент от войната досега за НАТО.

В отговора си той заяви, че е "внимателен" при класирането на рисковите моменти и намекна за продължаващи "опасни ситуации", причинени от конфликта.

Той обръща внимание на "вълната" от руски удари срещу Украйна във вторник, които убиха цивилни и повредиха критична инфраструктура.

Столтенберг казва, че приветства все повече и повече съюзници, които предоставят системи за противовъздушна отбрана на Украйна.

"Ние мобилизираме допълнителна подкрепа", допълни той, особено различни видове въздушна отбрана.

НАТО "значително увеличи" присъствието си в източната част на Европа с повече войски и "значителна" въздушна и военноморска мощ, каза Столтенберг.

"Инцидентът с полската ракета показва, че войната в Украйна, която е отговорност на президента Владимир Путин – продължава да създава опасни ситуации", допълни той. "Инцидентът показва опасностите, свързани с продължаващата война в Украйна, но не е променил фундаменталната ни оценка за заплахата срещу съюзниците от НАТО."

Столтенберг бе категоричен, че НАТО е готово да отговори на каквито и да е атаки, но отново подчерта, че ракетата е украинска, но Украйна не носи вина, тъй като се защитава.

"Това не означава, че се провалихме в способностите си за отбрана", каза още той. Столтенберг заяви, че не може да даде повече подробности дали са намери само части от украинската ракета, но и от руска, тъй като разследването продължава.

Въз основа на констатациите от предварителния анализ не е имало призив за активиране на член 4 от НАТО, добави той.

"Реагирахме много умерено и координирано", отбеляза генералният секретар на НАТО. "Нужно е да запазим спокойствие, за да предотвратим последваща ескалация. НАТО се подготвя за инциденти като този, за да ги предотврати и ако се случат, да гарантира, че няма да излязат извън контрол. Имаме ясна картина днес - това не е била целенасочена атака, нито е била подготвена атака срещу територия на НАТО. Причините за този инцидент се крият в бруталната война, която Русия води в Украйна."
.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Нека бъда ясен, Украйна не виновна. Русия носи крайната отговорност, докато продължава незаконната си война срещу Украйна"И тоя взима 6-цифрена заплата в евро!!!!!
262
16
 
6
 
! Отговори
до 28 Христо преди 1 година
Е добре де,НАТО ли нападна Украина?Колко ти плащат за да пишеш глупости тук?
261
3
 
31
 
! Отговори
Принципно преди 1 година
сега НАТО, трябва да обяви война на Украйна и да я превземе!
260
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няколко дни забелязвам, че слънцето си ляга в Германия, а сутрин излиза от Русия!? Вероятно руснаците го крадат от запада??? Гад,ни, кра,дливи руснаци!!! Кой пизволи на Путин да си разполага държавата на толкова много площ и слънцето да ги огрява по-напред от демократичните държави? Да му се отнеме територията!
259
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много се изложиха американските слуги , особенв Източна Европа . Какви ли не заявления не се писаха снощи , нашите и те не останаха назад . А днес - всеобща тъга . Всичко се е покрило и си трае , все едно нищо не е било
258
0
 
7
 
! Отговори
Емил СТЕФАНОВ преди 1 година
До АнонименК'во се занимаваш с тая продажна рая.
257
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чипът е виновен.Кой знае от къде са го свалили гладните руснаци...
256
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За пред света става това обяснение,иначе трябваше да започнеТрета Световна Война!Това си е чиста проба на ПВО на НАТО.Абсолютна провокация от страна на Русия!
255
2
 
37
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Украйна не е виновна, тая ракета явно се е поддала на руска пропаганда, сменила е посока и е отлетяла в Полша, затова НАТО каза, че Путин е виновен.
254
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен, к.273 Защото актьорът Зеленски е решил с провокация да въвлече Полша и НАТО във войната. Само че президент Байдън е благоразсъдил да не подлага на ракетни атаки САЩ и че по-добре укрите и поляците да си отнасят разрушенията вместо светът да пламне в ТСВ. И правилно е разсъдил.
253
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе, Украйна не е виновна, ракетата е объркала посоката и вместо към руската цел полетяла към поляците Ама виновни са Русия и лично Путин! Да си припомним ли преди двайсетина години, когато една американска ракета полетя в посока София и се заби в една вила? Питайте Стоянов!
252
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо окрите са изстреляли ракети без да е имало атака от страна на Русия..
251
3
 
33
 
! Отговори
стар чвор преди 1 година
СЛАВА на Русия
250
26
 
1
 
! Отговори
демократ преди 1 година
Ами така е в нормалните демократични държави - когато сбъркат си го признават открито и публично.За разлика от империята на злото, която никога нищо не признава.
249
7
 
25
 
! Отговори
стар чвор преди 1 година
срам ме е от нашата БГ позиция руснаците ни освободиха от турция и след 100 години пак българите ще са с Русия
248
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А деменцията си бърка в носа ,на снимката. Пак си няма представа къде е .
247
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме по-зле от украинците ! Нашите натовски "партньори" ни избиват бавно,мъчително и сигурно с икономически оръжия !
246
16
 
6
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Ракетата си е баш руска , и се видя ясно че НАТО голем го вади, но няма топки да се противопостави открито на равностоен противник.
245
31
 
3
 
! Отговори
Kostas Linke преди 1 година
САШ МОЖЕ ДА ПРЕМАЖЕ И ПРЕГАЗИ РУШИЯ ПО ВСЯКО ВРЕМЕ..НО ПРОСТО НА САЩ НЕ МУ Е НУЖНО РУСИЯ ДА БЪДЕ ЛИКВИДИРАНА, ЗАЩОТО РОССИЯ ЩЕ БЪДЕ НУЖНА НА САЩ В БЪДЕЩЕТО, КОГАТО ЩЕ ИМА БЪДЕЩИ ВОЙНИ СРЕЩУ КИТАЙ , И В ТЕЗИ СЪБИТИЯ -- РУСИЯ ЩЕ БЪДЕ В ОТБОРА НА САЩ, СРЕЩУ КИТАЙ .
244
2
 
20
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Като гледам снимката липсва на нея само капацитет като КирчуТъпуту!