Украйна и "корупция" отново се споменават в едно изречение, идва ли промяната?

11 длъжностни лица са подали оставка или са били уволнени
27 яну 2023 21:30, Нели Христова
91
Украйна и "корупция" отново се споменават в едно изречение, идва ли промяната?
Снимка: БГНЕС

Това беше различна политическа промяна. 11 длъжностни лица са подали оставка или са били уволнени, докато Киев се опитва да се справи с корупцията в правителството.

Това накара някои политици в САЩ да призоват помощта за Украйна да бъде ограничена.

Президентът Володимир Зеленски се опитва бързо да възстанови общественото доверие, но обвиненията са сериозни и моментът е лош.

Няколко твърдения се появиха благодарение на Михайло Ткач, разследващ журналист за новинарския уебсайт "Украинска правда".

Наскоро той съобщи, че компанията на личен треньор на висш служител е получила милиони лири след пълномащабното нахлуване, както и история за заместник-началника на кабинета на президента Зеленски.

Кирило Тимошенко напусна два месеца след като Ткач съобщи, че е преместил семейството си в имението на известен предприемач. Журналистът публикува и кадри, на които се вижда как служителят кара скъпо Porsche в продължение на няколко месеца.

Тимошенко отрече да е направил нещо нередно.

"Доста често при депутати и чиновници, ако не е ясен източникът на парите им, записват активиге си на близки хора", обяснява Ткач, цитиран от BBC.

Михайло Ткач е разследващ журналист, който е докладвал за някои от предполагаемите случаи на корупция: "Това са признаци на непрозрачност във време, в което всяка стъпка на един чиновник трябва да е ясна за обществото."

Репортерът признава, че корупция съществува в много страни. Затова смята, че реакцията към нея е най-важна.

От нейната пекарна във Ворзел, близо до Киев, Ивана не е толкова впечатлена от обвиненията към нейното правителство, че плаща завишени цени на неизвестна фирма, министър, за който се твърди, че е приел подкуп на стойност $372 000, и влечението на служителите към скъпи коли.

"Не ми харесва", казва тя, докато съпругът й Вячеслав меси тесто в задната стая. "Би било по-добре тези пари да отидат за нещо добро за Украйна. Трябва да сменим всички тези политици, които са били там от много години. Те са свикнали с това. Това ги храни."

За Украйна получаването на милиарди долари военна, хуманитарна и финансова помощ носи отговорност и контрол.

Освен това увеличава вероятността парите да попаднат в грешни ръце.

"Говорим за съществуването на Украйна", казва Ткач. "Това не е обикновена година за страната ни. Така че мисля, че тази вълна от оставки, инициирана от президента, е важно признание и необходимо действие."

Откакто Украйна обяви независимост преди 31 години, корупцията измъчва обществените услуги и най-вече политиката.

През 2014 г. народна революция свали последното ориентирано към Москва правителство, защото хората искаха най-накрая да живеят при демокрация. Оттогава Украйна се опита да проведе поредица от реформи, особено провокирани от последвалата кампания на агресия на Русия срещу страната. Промяната се смяташе за съществена за осигуряване на постоянната подкрепа на Запада.

След това бяха създадени нови антикорупционни агенции, заедно с нови системи за държавни разходи, нова полиция и политиците бяха принудени да разкрият богатството си - често с насълзени очи.

"Искахме резултати", казва Ярослав Юрчишин пред BBC. Той е депутат и зам.-шеф на антикорупционната комисия в парламента. "Да, имаме остатъци от корупцията в миналото, но поне сега не мълчим за това. Следващата спирка ще бъде превенцията."

Юрчишин вярва, че няма по-добро време да се разкрият грешките на министрите, дори когато западната помощ е изложена на риск.

"Западните партньори разбират, че имаме две войни", казва той. "Първата е срещу Русия, след това е нашата вътрешна война за бъдещето на Украйна."

Преди пълномащабната руска инвазия през февруари 2022 г. западните съюзници като Европейския съюз и САЩ не бяха доволни от темпото на усилията на Киев за борба с корупцията.

Въпреки че не е ясно какви ще бъдат политическите щети от обвиненията от 2023 г. за президента Зеленски, неговият отговор на тях този път беше описан като "бърз и решителен" от САЩ.

Тъй като се очаква да излязат още обвинения, той ще се надява, че други поддръжници се чувстват същото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
от колко време пишем да се направи финансов одит на украина къде са траншоветеот ек и оръжието кои са лобистите в конгреса има ли връзка със сем баидън иофшорните зони наркома=нът и бункера около него колко имения си накупиха посвета защо никои не говори за преговори и мир а само за танкове и ракети това епоказателно а това че измират млади хора това никои не го интересува
58
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В огледалният свят на комунистите всичко е наопаки. Неслучайно сатанизмът е абсурден, защото подменя истината с лъжата и се опитва да докаже, че нещата са точно обратното на това което са в действителност.
57
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Украйна както и в България е пълно с агенти на Кремъл. Докато не се прочисти Украйна от кремълските хора, не може да има нормален живот. Сега покрай войната много кремълски партии, организации, медии, агенти бяха забранени, но явно не е достатъчно.
56
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха, докато най корумпираните са отгоре, всичко е един жалък театър. Разкарали няколко, които прибрали някой друг лев в джоба, което е и цялата мотивация на политици по ЦЕЛИЯ СВЯТ, обаче тия, които прибират милиарди, и убиват милиони - те не се пипат.
55
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонименинцидентно ти натиснах плюс, но си за минус, ами виж фактите от плана Маршъл, виж и дълговете на Германия, виж и каква е собствеността в Германия и т.н., да , плана Маршъл е грабеж на западна Европа, погледни документацията за достоверност, а не бла-бла, празни приказки!
54
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен, Парите не ги прибират украинците, други си слагат в джоба тези пари, а украинците са използвани за пушечно месо и роби, трябва да им върнат свободата и да се връщат в родината си Русия, поне остатъците от украинците, защото запада извърши буквално геноцид над славяните и не останаха много народ в Украйна!
53
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен, Плана Маршъл, де факто ограбва западна Европа и Германия, това не е спасителен план след ВСВ, а е план за ограбване и грабеж на западна Европа, а впоследствие и подчинение на Европа.
52
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен, Това го кажи на украинския народ, който беше ограбен от Коломойски чрез неговите частни лични банки и остави украинския народ без пукната пара, източвайки им парите и ги остави да умират от глад, така с насилие и чрез частната си армия превзе и енергийните източници през Майдана, а с крадените украински с въглища , плащаше рушвет на малка групичка хора от Америка, докато в същото време с нацистите , убиваха местните хора в Донбас, Луганск, Одеса и цяла Украйна , ей така за кеф.
51
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС изсипа 40 милирада евро в Укайна.
50
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавите, които подкрепят Украйна, са предоставили най-малко 108,01 милиарда евро военна, финансова или хуманитарна помощ към 20 ноември. 108 милиарда евро е гигантска сума, която позволява да се прецени степента на упадъка на Украйна: след като напълно изчезнаха в украинската черна дупка, тези средства не оказаха ни най-малко положително въздействие върху изхода на войната и икономиката на европейския просяк Украйна. Интересно до кога още ЕС и САЩ ще помпат изпадналия в кома украински полутруп с животворни парични сокове?
49
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
16 май 1968г. селцето Май Лай, Виетнам. Американски войник опира дулото на пистолета си в главата на млада жена и я принуждава да прави орална любов на собствения и син. След това пред очите и пуска един куршум в главата на момчето, после застрелва и нея. Американците избиват цялото село до крак - 504 души, само цивилни - жени, старци и деца, не е имало въоръжени. Никой от ротата не се противопоставя на клането. Командирът после е съден от военне съд, но помилван лично от президента Никсън.
48
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес се навършват 50 години от победата на Виетнам над Фашистка Америка. Американските фашисти избиха 5 милиона виетнамци, убиваха просто по единствената причина, че са виетнамци.
47
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес е ясно: за Русия и Източна Европа десетилетията при СССР бяха най-доброто време както по отношение на благосъстоянието, така и по отношение на тяхната историческа субектност.
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименАз четох тези фалшифицирани данни за "хазари", първо текста е написан на съвременна хартия и материали и следователно е фалшификат, но дори и да предположим, че евентуално не е фалификат, там пише, че говорят на славянски и български език, следователно това са си местни славяни. Но твърдото ми убеждение е , че е фалшификат, създаден в началото на 19 век или в края на 18 век.
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 67....Русия до завладяване от монголите е ,,Московско княжество" ..Не е държава.Сребърна България в съседство на Московското княжество е била държава.Едва след 300 години , по примера на българите създават държава.
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименРусия е държава от около VII-VIII век, а останалите 95% от държавите в Европа, са се образували едва след Наполеоновите войни. "Римска империя" не е имало, самата Италия е създадена неотдавна , били са много феодални владения, които са воювали помежду си, но след време са се обединили с кютек или морков и създават Италия, но любимата тема за "Римска империя" е на колониалисти и особено на фашисти и нацисти, чрез тази измислица, асимилират народи и много славяни, поддържана и с фалши
43
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай да се намесии дакаже стига иначе всички отиваме по дяволите.
42
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виктор Янукович е ср_ал с извинение в златна тоалетна чиния.А е бил най добър приятел на Путин.Корупцията иде от Русия.Не от Украйна
41
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корупция има там където е преминал комунизма.Да обвинявате Украйна е да вините и България.В Румъния проведоха реформа.Изкараха всички комунистически отпадъци и ги вкараха в затворите.И Румъния тръгна напред.Русия е най големия донор на корупция.И Ахмет Доган.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както се предполага, Зеля няма да пее на Сан Ремо. 33 000 италианци подписаха петиция срещу участието на Зеленски на фестивала в Сан Ремо.