Зеленски: Ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война

Той обаче вижда възможност Пекин да направи прагматична оценка
Обновена: 20 фев 2023 15:42 | 20 фев 2023 15:18, Елка Василева
409
Зеленски: Ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди в публикувано днес интервю Китай да не подкрепя Русия в нейната война срещу Украйна и каза, че ако Пекин го направи, това ще доведе до световна война, предаде Ройтерс.

Още по темата
Становището на Зеленски беше изразено, след като Китай каза, че САЩ не са в позиция да предявяват искания. Преди това, през почивните дни американският първи дипломат беше предупредил китайския си колега срещу доставка на оръжия за Русия във войната й срещу Украйна.

"За нас е важно Китай да не подкрепя Руската федерация в тази война. Всъщност бих искал да е на наша страна“, казва Зеленски за германския всекидневник "Ди Велт". "В момента обаче не мисля, че това е възможно", посочва украинският лидер.

"Виждам обаче възможност Китай да направи прагматична оценка на случващото се тук", добавя Зеленски. "Защото, ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война и смятам, че Китай си дава сметка за това".

Американският държавен секретар Антъни Блинкън предупреди в събота най-високопоставения китайски дипломат Ван И за последствията, ако Китай осигури материална подкрепа за инвазията на Русия в Украйна и каза в интервю след срещата им, че Вашингтон е загрижен от това, че Пекин обмисля доставка на оръжия за Москва.

Обръщайки се към Молдова, Зеленски каза за „Ди Велт“, че Украйна е предала на президентката на Молдова Мая Санду разузнавателна информация, според която Русия планира преврат в Молдова.

„Мая Санду никога не ме е молила за помощ, но ми благодари за информацията. Тя е напълно наясно с нашата ситуация. Украйна винаги ще е готова да помогне на Молдова“, добави Зеленски за германското издание.

Кремъл обяви днес, че отношенията на Русия с Молдова са много напрегнати и обвини молдовските лидери в придържане към антируски дневен ред. Това стана седмица, след като Кишинев съобщи, че е осуетил руски опит за преврат, припомня Ройтерс.

(БТА, Петя Гергова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
38
 
! Отговори
Клоунски пак се преди 1 година
изказа, там дето не му искат мнението. Трябва да се признае, обаче, че САЩ добре ги подпират. Ако някой от правителството на САЩ каже такава глупост ще му поискат оставката още следващите 10 минути, но така, Клоунски може да приказва всякакви глупости без от това да пострада имиджа на САЩ. Един вид, ако Украйна спечели, печели и САЩ, но ако Украйна се издъни, то си е за тяхна сметка. Ей така, ги виждам аз нещата.
10
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че е Зеленски да обясни на Китай кой кара влака щото Китай не знай.
9
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха, тоя се е нашмъркал пак... да не подкрепя Русия, щот ще има трета световна, ама да подкрепи него... хахахах. Сбърканяк. Лошото е, че на Китай му е през папурката за мнението на Зеленчовци, Байдънчовци и Борелчета... Само не знам кой ще я води тая трета световна, като на ЕС му свършиха боеприпасите и танковете за една Укрия? Или ще я водим на хартия?
8
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отначало ми беше много мъчно за украинците ,сега си мисля,че трябва да не съществува тази държава .Нагледен пример,до какво води до взимането на пари от НПОтата на чужди държави .
7
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
наркоманче, ти нали точно това искаш! Факт!
6
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брейййййййййй зелката съвсем се взе на сериозно, коли, беси, спаведливост и войни даже раздава. Как да не си пожелаеш Укрия да я няма от картата на света!!!
5
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това малко човече и неговата голяма, *** уста все повече ме дразнят!...
4
6
 
46
 
! Отговори
Дано преди 1 година
Този клоун се бърка в шамарите и ще сиго получи.
3
4
 
25
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
Ако не се кво? Сами ще бият запада!
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Киеве На "Аллее смелости" установили доску с именем Джо Байдена.
1
7
 
38
 
! Отговори
Скоро преди 1 година
Да и Украйна ще изчезне за благото на света.