НАТО е изправен пред абсолютна битка с Путин

Aлиансът не бива да позволява на Русия да определя темпото, ако иска победа
9 мар 2023 21:17, Йоана Цонева
431
НАТО е изправен пред абсолютна битка с Путин
Снимка: БГНЕС

В книгата на стратегическите грешки на Владимир Путин - огромен, все още непубликуван том, към който постоянно се добавят нови глави - възраждането на НАТО е сред най-невероятните му цели. Отписван като "преживяващ... мозъчна смърт" от Еманюел Макрон и подиграван от Доналд Тръмп, 30-членният военен съюз от епохата на Студената война сега се радва на ренесанс - почти изцяло благодарение на руския президент, пише Саймън Тисдал за редакцията на в. "Гардиън".

Преди анексирането на Крим от Путин през 2014 г. малко бойни сили на НАТО бяха разположени в източноевропейските държави, които се присъединиха към него след разпадането на Съветския съюз. Миналогодишната пълномащабна инвазия в Украйна превърна струйката на разполагането на изток в поток. Неумелият Путин провокира най-големите и най-добре въоръжени военни сили в света да се разположат на прага на Русия.

Нахлуването в Украйна вдъхна нов живот на НАТО, като засили чувството за взаимна подкрепа на членовете му, засили ангажимента на САЩ към Европа, увеличи бюджетите за отбрана и накара неутралните Швеция и Финландия да се присъединят. И обратното, НАТО отново е въвлечено в опасна конфронтация с Русия, която вероятно ще надхвърли настоящия конфликт.

Това никога не е било в плана. Държавите от НАТО несъмнено ще се поздравят на годишната си среща на върха през юли за представянето на единен фронт. Проблемът е, че руското нахлуване доведе и до най-големия неуспех в историята на НАТО. Катастрофалният провал на възпирането - традиционният смисъл на съществуването на НАТО - накара Путин да си помисли, че може да завладее европейска държава и да се измъкне от отговорност. Вероятно той все още си мисли, че може да го направи. Дори когато сраженията в крайна сметка спрат, тази подновена военна, идеологическа, политическа и икономическа конфронтация между Изтока и Запада изглежда ще продължи за неопределено време - и ще се задълбочи.

Данните на НАТО дават представа за неумението на Путин. В доклада се казва, че "над 40 000 военнослужещи, заедно със значителни въздушни и морски средства, сега са под прякото командване на НАТО" на изток, а "още стотици хиляди" са в резерв. Осем многонационални бойни групи, разположени в България, Унгария, Румъния, Словакия, Естония, Латвия, Литва и Полша, охраняват натовската фронтова линия с Русия, простираща се от Балтийско до Черно море.

Путин твърди, че днешното противопоставяне не е предизвикано от неговите убийствени грешки. Той твърди, че тя е резултат от отдавна планирана стратегия на НАТО за сдържане, изолиране и в крайна сметка унищожаване на Русия, която датира от нарушеното обещание на Запада, уж дадено през 1990 г., да не разширява алианса на изток. По думите му НАТО преследва историческа цел: "да разформирова бившия Съветски съюз и неговото основно образувание - Руската федерация".

Това твърдение е централно за самооправдателния разказ на Путин за Русия като жертва, а не като хищник. То подхранва още по-основно разногласие между Русия и НАТО: дали те действително са във война. В опит да обясни обратите на бойното поле Путин многократно е казвал на руснаците, че Западът е истинският враг. За разлика от него лидерите на НАТО са категорични: те не се борят с Русия, а помагат на Украйна да се защити.

С навлизането на усъвършенствани западни оръжия, помощ за отбрана и сигурност и икономическа помощ в Украйна, както и с увеличаването на руските загуби, това разграничение става все по-трудно за поддържане. Равнището на военната подкрепа на НАТО, която се предоставя в момента, далеч надхвърля предвиденото преди една година.

В интерес на истината е много жалко, че президентът на САЩ Джо Байдън и европейските лидери не бяха по-смели в предоставянето на танкове и друго модерно въоръжение. Украйна все още чака изтребители, които да налагат забранени за полети зони и да предотвратяват въздушни нападения. Много от предвидимите страдания и разрушения можеха да бъдат избегнати, ако твърде предпазливото НАТО беше действало по-рано и по-решително.

Още по темата
Дебатът за това колко далеч да се стигне и колко бързо да се окаже помощ на Украйна отразява друг ключов проблем - липсата на ясно определени военни цели на НАТО. Дали Западът се стреми към разгром на Русия и победа на поколенията над автокрацията и тиранията, или само към освобождение на Украйна?

Байдън даде своя отговор във Варшава миналия месец. Украйна, каза той, е нулевата точка в глобалната борба между демокрацията и авторитаризма. Въпреки това френските и германските лидери се придържат към мнението си, че в по-дългосрочен план трябва да се постигне споразумение с Москва. Великобритания, Полша и балтийските републики заемат по-твърда позиция. Подобни обществени разделения само помагат на Путин.

Единството на НАТО е застрашено и от десните, приятелски настроени към Путин турски и унгарски лидери, които възпрепятстват членството на Швеция и Финландия. Миналата седмица финландският парламент гласува с огромно мнозинство да продължи да действа въпреки това. Поведението на Турция е особено нелоялно. Тя трябва да бъде помолена да се откаже от ветото си върху шведите или да бъде отстранена от алианса.

Междувременно продължават различията по отношение на амбицията на Украйна да се присъедини към НАТО. Министърът на отбраната на страната, Олексий Резников, твърди, че тя вече е де факто член на НАТО. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който се опасява от предизвикване на по-широка война, се противопоставя. Това е ирационално. Путин показа, че не се нуждае от извинение, за да увеличи залога. На Киев трябва да бъдат предоставени всички необходими гаранции за сигурност, на които той има законно право съгласно меморандума от Будапеща от 1994 г.

Този въпрос води отново до основната дилема на "новото НАТО". Дали то все още е чисто отбранителен съюз? Или неговите лидери ще приемат присъщата логика на възникващата ситуация? Това означава, че продължаващата военна, геополитическа и реторична ескалация на Путин и задълбочаващото се участие на отделни западни държави означават, че ненатрапчивата, полуотделена позиция на НАТО вече не е приемлива и практична, ако изобщо някога е била.

Не става въпрос само за Украйна. Западните демокрации трябва да приемат, че по-широката, пряка конфронтация с Москва, която напразно се опитваха да избегнат, вече е пред тях и избухва около ушите им. Путин мобилизира руското общество за втора голяма патриотична война. Той действа с всички сили. Френските "ако", германските "но" и американските "може би" стават все по-недостъпни.

Това е битка, която Западът не може да си позволи да загуби, но не може и да се надява да спечели, докато хронично реагиращото НАТО, което не е сигурно в своята цел и задачи, се държи настрана и оставя Путин да определя темпото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


431
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ББ 235 Лекарствата и веднага в леглото! Че докторът пак ще ти облече ризата с мноооого дългите ръкави!
217
10
 
3
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Слава на Урсула :)))
216
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рейгън: Това е концетрацията на злото в модерния свят.
215
29
 
16
 
! Отговори
ББ преди 1 година
Украйна е теста!Кое не разбира Нато?след Украйна рашите ще убиват и изнасилват децата ви..кое не разбирате?нима не слабите ви предци родиха хитлер?да виждате армии на Нато в раша?няма...путин е паталогичен убиец..нима не виждате в какво превръща народите на русия..бедни..необразовани..води ги да убиват вашите деца...болен...Спрете го ...или ..Спрете чудовището...все едно дали ще е ядрен апокалипсис..предпочитаме го пред робството на путин!!Спрете ***!!ес го родиха..спрете да го храните
214
3
 
7
 
! Отговори
sd преди 1 година
недоимперията ще се разпадне на съставните си части.
213
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И пръста си не бих мръднал за НАТО.
212
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колчо имаш десет правописни грешки , което не кореспондира със самочувствието ти.
211
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тпя автор има ли мозък да мисли ! Опита ли се Нато и Сащ да нападнат Русия с Европа и Сащ е свършено както и с автора
210
6
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Просто да се чуди човек василев и Банко защо са решили днес да бъдат българка и бългрин. Прозрачните манипулации на русофилската банда са толкова жалки, но не е за учудване, манталитета идва от изток.
209
8
 
6
 
! Отговори
Кольо преди 1 година
Интересно колко грубо обиждат някой от коментиращите тук. Предполагам това са от НеМислещите стари хора, които като няма кой да им каже от страни какво да кажат, само повтарят колко хубаво е било преди и, като не си свършат урока и не знаят какво повече да споделят......давай да нареждаме че най-лесно. ПОне това е позволено СЕГА и може да се навакса. Браво
208
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наблюдателя винаги е бил първенец в осузнаването на алтернативните реалности. Много му се отдава ;)
207
13
 
25
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ех този Путин, та Путин. За западната пропагандна машина това е номер едно - да изкарва някой еднолично отговорен. Всъщност Путин беше много търпелив да чака 7 години, докато виждаше как Германия и Франция лъжат Русия в очите за Минските споразумения. И в интерес на истината Владимир Путин до последно се опитваше да избегне военните действия. Защото в Русия има много други кръгове, със стабилна вътрешна подкрепа, които искаха това да стане още преди години.
206
4
 
7
 
! Отговори
Кольо преди 1 година
Е знам, не е лесно да се мисли. По лесно е върховния лидер да казва и ние само да слушаме и изпълняваме. По лесно е да нямаш право на глас, а някой друг да ти каже какво да говориш. Толкова много им липсва това на някой хора!!!! Колко лесен живот
205
18
 
10
 
! Отговори
Кольо преди 1 година
Крайно време е да започнем да мислим и да не чакаме някой да ни казва как да живеем, какво и къде да работим, каква музика да слушаме, какво да ядем, как да се подстригваме....На старите хора им липсва това!!!! Мислете бе хора.....нямаме нужда от Руска диктатура!!!! Путин е диктатор на който не му пука нито за БГ, за Украйна или пък за собствените си хора. Мислете
204
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ванга е казала ,ние ще оцелее.
203
13
 
13
 
! Отговори
Дънов преди 1 година
Чудесно е колко много русофашистки-окупатори са превърнати и ще бъдат превърнати на тор в Украйна. Тор от който ще израснат красиви цветя!
202
11
 
17
 
! Отговори
7UP United преди 1 година
Русия с Украйна не може да се справи пък с НАТО ще се справи... Единственото решение пред Русия е копчето, aко се стигне битка срещу НАТО, друг шанс нямат. Иначе НАТО ще ги приключи за ден,два даже без ядрени удари...
201
16
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
До българка. Как очакваш да се оправи след 45 годишен застой? Всичко беше изкуствен подем, работеше се само за изхранване и нищо друго. Дори на запад да се се спре с развитието ще ни трябват тези загубени 45 години да ги настигнем.
200
3
 
23
 
! Отговори
Демократ умен преди 1 година
Готов съм да умра за Щатите и Европа на правите краставици и енергията от екологична тор. Чакам мобилизацията с трепет и отивам да се стрелям с руснаците в Бахмут у да мра в името на Байдън, Грета Тунберг, Урсула Фон Намкояси, Шон Пен, Кончита Вурст и Уил Смит.
199
11
 
22
 
! Отговори
Bad Face преди 1 година
Изглежда, че специалната операция по демилитаризация на Украйна плавно преминава към следващата си фаза демилитаризацията на НАТО.