Руските сили продължават опитите си да превземат Бахмут и Авдеевка

$5 млрд. е помощта от ЕС за Украйна от началото на годината
29 мар 2023 08:35, Елка Василева
129
Руските сили продължават опитите си да превземат Бахмут и Авдеевка
Снимка: архив, БГНЕС

Продължават опитите на руските сили да превземат бомбардираните източноукраински градове Бахмут и Авдеевка, но без напредък. Двата града заедно с други селища в индустриалния регион Донецк продължават да понасят тежестта на атаките на Русия, се казва в изявление на Генералния щаб на украинските въоръжени сили, предаде БНР.

Още по темата
Украинските бойци продължават да отблъскват атаките, а Русия понася много бойни жертви, заявиха още украинските военни.

Според британското разузнаване руските сили са постигнали само "незначителен напредък" в опита си да обкръжат Авдеевка и са загубили много бронирани машини и танкове.

От началото на годината Украйна е получила подкрепа от Европейския съюз в размер на почти 5 милиарда долара, заяви на заседание на правителството премиерът на страната Денис Шмигал. Помощта от страна на Съединените щати възлиза на над 2 милиарда долара. По думите на Шмигал продължават и плащанията по програмите на ООН и Червения кръст.

В късното си обръщение президентът Володимир Зеленски благодари на всички по света, които честно и силно напомнят, че руската агресия може да приключи по-бързо, отколкото се смята.

"Това ще стане по-скоро, ако светът бъде по-бърз, по-решителен. Разрушените украински градове и села по границата с държавата терорист, постоянният шантаж на Русия и заплахата от унищожаването на живота и в други страни, постоянният отказ от връщането към истинския мир и издевателството над основните международни норми - всичко това са достатъчни причини да оказваме натиск и да се борим, да не търсим компромиси и да се грижим за световните ценности реално. Ре-ал-но!", каза Зеленски.

Същевременно Беларус потвърди, че ще съхранява руски ядрени оръжия. Три дни след изявлението на Владимир Путин от външното министерство в Минск излязоха с позицията, че причината за това решение е струпването на сили на НАТО по границите на Беларус. От своя страна полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че руското решение ще доведе до нов пакет от санкции срещу Минск, които може да бъдат по-болезнени в сравнение с настоящите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
17
 
7
 
! Отговори
Спокойно преди 1 година
Като гледам проучванията 80% са за евроатлантическите партии, 10% са за Възраждане, Левица, БСП и т.н. Така че пътят на България е ясне. В ЕС И НАТО и против Русия. Русофилите никой не ги зачита вече, това са шепа хора, които са потънали в отчаяние и в собствената си скръб, че Русия е една бедна, мизерна и авторитарна държавица. Хайде много ви поздвави! Хахаха
58
1
 
4
 
! Отговори
dsadadad преди 1 година
Както сам можеш да се направиш на клоун, никой не може да те направи
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С лопатите, как да се бият :)
56
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оооо..неразумния русофиле..Поради что се срамиш да се наречеш европеец....Къде потулихте завещанието на вашите предци.Кой ви даде писменост Къде братята Кирил и Методий проповядваха първата писменост.Кой ви написа книгите.Които след това Москва открадна.
55
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представям си някой обикновен човек ако напише толкова глупости както по надолу ще го изтррият на мига но нали е русофоб сорросоид сттои.
54
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оооо..неразумния русофиле..Поради что се срамиш да се наречеш европеец.И говориш на азиатски езици.Царете наши, азиатци ли са?...Победите наши , азиатци ли са.Валта писменост от Азия ли иде....
53
5
 
10
 
! Отговори
Един от многото преди 1 година
Поредната жалка пропаганда, типично за неолиберали. Създават си собствен свят и заживяват в него възприемайки го като истински. Украйна умира бавно и мъчително и губи страшно много хора и позиции, въпреки милиардите. Укрита, нито думичка не обелвате около изчезналите пари, за които разследваха Резников. Украйна няма как да спечели защото е пропита от корупция и далавери.
52
8
 
7
 
! Отговори
слаби та слаби преди 1 година
Хитлер за година и 2 месеца завладя цяла Европа. Стана му скучно и тръгна към Москва. Единствето калпавите му съюзници талянците и ние го провалихме. А Рашата за година и половина 50кв навътре, а в Бахмут вече 6 месеца страдание. Е не става си тая държавица и това си е.
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна е получила милиарди от Запада. Русофобите също са получили милиони. Може би дори милиарди.
50
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За недалновидния русофил , парите са първостепенно....Не невежи русофили....Не парите...Властта е първостепенно.След това , неразумни русофили идват и парите.Русия си копува власт Русия взима властта чрез подкупни хора Предатели.
49
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия си плаща за предатели Как мислите е построен ,,Руски поток"...Как Доган се способи с такива имоти и такова влияние Чрез пари.Идващи от Кремъл.Така че...русофили, не ми говорете за подкупничество
48
3
 
1
 
! Отговори
Един там преди 1 година
До 57, я отваряй устата да ти пусна едно сутрешно в крилото гърло..
47
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заглавието заблуждава. Точно украинските сили продължават с опитите да си върнат контрола над бахмут и авдеевка. Но са успешно утилизирани.
46
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 50...Вие русофилите сте късогледи и слепи...Къде виждаш у България армия Такава каквато има Русия.България си е извоювала спокойствието Сега дори без армия , можем.Но това не е станало от само себе си.Хиляди са героизмите на българския войн.Много герои незнайни стоят зад тази ни свобода Лъжа проповядват русофилите и руските партии Че България е страна на подарените.
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"За коалиция ГЕРБ + Възраждане + ДПС + БСП" ........................................................... Игнорирайте гадните провокатори, които пишат подобни небивалици.
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
общо до сега на укрите са дадени 33 милиарда - ако ги бяха дали лично разпределени на всеки човек те щяха изобщо да не си помислят да водят война
43
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Национална памет нямат единствено Русофобите. Те може да са българи може да са украинци или всякакви. Защото им се плаща да са русофоби.
42
1
 
2
 
! Отговори
и в турция опитите преди 1 година
продължават
41
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 44.....Какви те засяга Одрин За тебе и руските ти ,,братя " най важното е един град или област да бъдат превзети.Това ли е важното.Вие монголите така и не се европеизирахте.Не ви достига европейско мислене.Че не територията е важна А да има мир и разбирателство и свободно предвижване Това което е в Европейски съюз.Зсщо тогава Турция ще иска да влезе в ЕС.Нслу тогава Одрин ще стане европейски град Къде са ви руските схеми Вие само за войни говорите.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"България си е извоювала най важното. Уважение сред съседите си" ----------------------- Това уважение най-силно се проявява от Северна Македония. Не само ни уважават, направо ни любят.