Руските сили продължават опитите си да превземат Бахмут и Авдеевка

$5 млрд. е помощта от ЕС за Украйна от началото на годината
29 мар 2023 08:35, Елка Василева
129
Руските сили продължават опитите си да превземат Бахмут и Авдеевка
Снимка: архив, БГНЕС

Продължават опитите на руските сили да превземат бомбардираните източноукраински градове Бахмут и Авдеевка, но без напредък. Двата града заедно с други селища в индустриалния регион Донецк продължават да понасят тежестта на атаките на Русия, се казва в изявление на Генералния щаб на украинските въоръжени сили, предаде БНР.

Още по темата
Украинските бойци продължават да отблъскват атаките, а Русия понася много бойни жертви, заявиха още украинските военни.

Според британското разузнаване руските сили са постигнали само "незначителен напредък" в опита си да обкръжат Авдеевка и са загубили много бронирани машини и танкове.

От началото на годината Украйна е получила подкрепа от Европейския съюз в размер на почти 5 милиарда долара, заяви на заседание на правителството премиерът на страната Денис Шмигал. Помощта от страна на Съединените щати възлиза на над 2 милиарда долара. По думите на Шмигал продължават и плащанията по програмите на ООН и Червения кръст.

В късното си обръщение президентът Володимир Зеленски благодари на всички по света, които честно и силно напомнят, че руската агресия може да приключи по-бързо, отколкото се смята.

"Това ще стане по-скоро, ако светът бъде по-бърз, по-решителен. Разрушените украински градове и села по границата с държавата терорист, постоянният шантаж на Русия и заплахата от унищожаването на живота и в други страни, постоянният отказ от връщането към истинския мир и издевателството над основните международни норми - всичко това са достатъчни причини да оказваме натиск и да се борим, да не търсим компромиси и да се грижим за световните ценности реално. Ре-ал-но!", каза Зеленски.

Същевременно Беларус потвърди, че ще съхранява руски ядрени оръжия. Три дни след изявлението на Владимир Путин от външното министерство в Минск излязоха с позицията, че причината за това решение е струпването на сили на НАТО по границите на Беларус. От своя страна полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че руското решение ще доведе до нов пакет от санкции срещу Минск, които може да бъдат по-болезнени в сравнение с настоящите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я драснете някой и друг ред за новият посланик на Украйна у нас. Невероятен капацитет, не в дипломацията, а в една друга сфера.
38
9
 
1
 
! Отговори
РОССИЯ преди 1 година
Да гласуваме за Възраждане в неделя. За коалиция ГЕРБ + Възраждане + ДПС + БСП. Заедно за да се харесаме на Путин и дано Балгария пак стане като при Жифков.
37
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крим никога не е бил руски...Крим е била територия окупирана и винаги територия на земните и народи.Това , че Русия е правила опити да го колконизира и орусофили, се вижда че и сега не може .Русия е територия в Московското царство Украйна и Крим никога не са и пренадлежали.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Одрин е в Турция. Факт. За трийсе години от тридесет хиляди е станал триста хиляди. Кой е победил ?
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 32....Одрин си е балкански град Да ти припомня ли , че победите на българското оръжие на предците ни са тези , които сега носят на България респект у околните държави.България си е извоювала най важното.Уважение сред съседите си И което на тебе не ти достига Е , че една държава се отвоюва.Българоя в настоящия и моментен отвоювана с кръвта на много герой.Тебе не ти достига историческа памет.България и българите не живеят в държава подарена.Когато руснака ни оставя 1878 година , България не е
34
6
 
7
 
! Отговори
Утилизация на 100% преди 1 година
Наци - укро -зомбитата със усилени темпове се денацивицират и могилизират. За чик им е на руснаците да ги гонят из украинските степи като урките сами си идват в Бахмут?
33
5
 
4
 
! Отговори
ганю е проста путка преди 1 година
"и за капак си се надрусал в ранни зори...." изключителноПростаИтъпа. Плоскоземните антиИдиоти край рушкияПародиен център не могат да си представят, че има хора и на другото полукълбо на плоската земя.
32
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много русофоби казаха много лъжи по телевизията включително историци. И сега вермахта ги повтаря. Но кого лъже себе си.
31
12
 
8
 
! Отговори
99% от рушнЯците преди 1 година
са бавноразвиващи и 100% от русофилите.
30
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Генералният щаб на украинските въоръжени сили премълча вчерашния руски мащабен удар с крилати ракети по Киев и още 8 области. Руският рекетен удар бе отговор за атаката на укропски дрон Ту-141 по руско градче край Тула.
29
7
 
4
 
! Отговори
До 33 99% от рушнЯц преди 1 година
Дали те са бавни незная но ти с сигурност си бавен и на това отгоре си ипедал а и за капак си се надрусал в ранни зори
28
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крим си е в руската империя. Кой е победил не знам. Курилските острови също са там пък уж японците били победили. Ние сме били победили при Одрин но той е в Турция. Ха сега де ?
27
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е типичния руски сценарий на война Правят окопи и чакат противника да му омръзне да им диша тютюна.Бройката на умрелите от болести и глад и студ не се отчита Важно е от Кремъл да получават ,,добри " новини За ,,достойния " руски храбрец. Кой,,достойно" се е окопал в дупката си.И мъжествено ще умре за царя или царицата В зависимост от историческия момент
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До неук хитрец. Няма такъв народ "Руснака"но ако има лошо ти се пише.
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само на сорросоидите лайковете работят още от уйкенда. Сигурно поне до изборите че и след това.
24
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 17....Че кой не може да стои в окопите.Това война ли е Припомня ми този сценарий на една друга руска война Някъде през 18 век.Пак около Крим.Руснака тогава водил война с Османската империя.И след като стояли два месеца в окопите пред силния османски гарнизон , под стените на една важна крепост.Руснака загубил от болести, студ и глад половинка си състав и се оттеглил безславно.Това е руската военна тактика Да стоят в окопите докато противника му досадее
23
9
 
4
 
! Отговори
гост преди 1 година
То и в Турция продължават опитите за оплождане на мъж, засега резултата е еднакъв с превземането на Бахмут.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами как ... То кати се йиеш с лопати, рака е :)
21
7
 
14
 
! Отговори
По същество преди 1 година
ДнЕлке, Оперативното превземане на населено място не се прави с няколко отделни опита. Това да не е напъване в тоалетната да сътвориш статия за дн'ес.бг? Боевете там не са спирали и всеки ден руснаците напредват, а украинците губят хора в съотношение от 10 към 1 с руснаците.
20
1
 
7
 
! Отговори
Сссссс преди 1 година
Ако имаше залози за войната,какви ли щяха да са коефициентите?