Страните от Г-7 засилват санкциите срещу Русия

Ангажираха се с финансова подкрепа за Украйна
19 май 2023 16:16, Елка Василева
82
Страните от Г-7 засилват санкциите срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Лидерите на страните от Г-7 се договориха днес в японския град Хирошима да затегнат санкциите срещу Русия и се ангажираха с финансова подкрепа за Украйна, предаде Ройтерс.

Очаква се лидерите на Групата на седемте да се занимават и с въпроса за нарастващото напрежение между техните икономики и Китай по време на срещата им на върха, която ще продължи до неделя. Длъжностни лица заявиха, че украинският президент Володимир Зеленски ще присъства на форума лично през уикенда.

Съвместното изявление на лидерите на Голямата седморка гласи, че съществуващите мерки срещу Русия ще бъдат разширени и възможностите за всякакъв вид износ, който може да може да помогне на тази страна в нейната война срещу Украйна, ще бъдат ограничени в страните от Г-7.

"Това включва износ на промишлени машини, инструменти и други технологии, които Русия използва, за да възстанови военната си техника," гласи съвместното изявление, в което се допълва, че ще бъдат положени усилия да продължи ограничаването на приходите на Русия от търговията й с метали и диаманти.

На фона на доказателствата, че съществуващите санкции са отслабени от възможности за заобикалянето им, лидерите от Г-7 заявиха, че групата разговаря с държави, през които попадащите под ограничения стоки, услуги или технологии от Г-7 биха могли да стигнат до Русия.

"Отбелязваме и насърчаваме ангажиментите, поети от тези държави, да гарантират, че нашите мерки не се заобикалят и имат очаквания ефект", заявиха те, без да назовават страните поименно.

Търговските данни на Германия показват, че износът ѝ към държави, граничещи с Русия, рязко се е увеличил, което подхранва опасенията за реекспорт на стоки от съседните на Русия страни, посочва Ройтерс.

Групата на седемте богати демокрации потвърди осъждането си на руската агресия и обеща по-нататъшна подкрепа за Украйна под формата на военна помощ и финансова подкрепа за разрушената й от войната икономика през тази и следващата година.

Членовете на Г-7 - САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Канада и Италия, също се очаква да обсъдят стратегия за конфликта в Украйна, който не показва признаци на отслабване.

Японският премиер Фумио Кишида заяви, че е избрал Хирошима за място на срещата на върха, за да насочи вниманието към контрола на въоръженията.

Зеленски ще присъства в неделя на срещата на върха на Г-7, съобщиха двама служители, участващи в нея. Олексий Данилов, секретар на Националния съвет за сигурност и отбрана на Украйна, заяви по държавната телевизия, че участието на Зеленски в Хирошима е "абсолютно необходимо, за да защитим нашите интереси".

След като се превърнаха в най-богатите държави в света след Втората световна война, демокрациите от Г-7 се сблъскват с все по-големи предизвикателства като възхода на Китай и непредсказуемата Русия, посочва Ройтерс.

Очаква се лидерите да направят изявление с "раздел специално за Китай", в което ще бъдат изброени въпроси, включващи "икономическа принуда и други форми на поведение", заяви американски служител. Те са фокусирани върху това как да предупредят втората по големина икономика в света срещу онова, което те възприемат като заплаха за световните доставки и икономическата сигурност, без да отчуждават този силен и важен търговски партньор.
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
дедо Горио преди 11 месеца
"Страните от Г-7 засилват санкциите срещу Русия" . А Вовата го засили чак в другия крачол ...
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Когато бяхме млади в доброто старо време по кината имаше кинопрегледи. Аз тогава видях как действа атомната бомба от запис направен в япония и излъчен на кинопрегледа.Има човек после петно нищо друго едно мазно петно Никога няма да забравя този кадър има човек после взрив после мазно петно.
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Как се хилнали на снимката само особено японеца. Който стопен стопен като едно петно от атомната бомба дето я хвърли САЩ над хирошима по голяма гавра от тая снимка и тая збирка няма !!!
64
1
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 11 месеца
файда няма да има от тоя санкции, това и на малко дете вече му е ясно
63
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 11 месеца
До Анонимен Влезни в нета и виж какво пише само за две изделия - Планираща бомба и Крилата ракета
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Значи не са само слухове, че Пентагона е издънил бюджета отделен за Украйна, щом Байдън започна да бърка в джобовете на марионетките си.
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Натиснете копчето докато са там ве. Нали всички са много умни, бойно настроени... Май няма мераклии
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Комедианти.
59
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Забравете природните ресурси. Най-важният ресурс е човешкият. Който го има, той води. Доказателствата ще ви извадят очите. Едни от най-богатите страни и то устойчиво, не са богати на природни ресурси. Както и обратното. Русия е живият пример: Вероятно най-богатата страна на природни богатства, е на 88мо място по БВП на глава.
58
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Работят санкциите и то много добре в САЩ вече 3банки фалираха и около 200 финансови институции имат проблеми според CNN,а за нас в Европа да не говорим се едно ние сме във война а не Русия и Украйна...
57
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 62 Ти не искаш запада пак всеки ден им ползваш Интернета, компютрите, храната, самолетите, колите, дрехите и тн. Всичко в модерния ти живот е западно ;))) Охлььов
56
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Боби ко стана бе паллячо 5г ми обясняваш измислени истории за супер хипер яките руски самолети и оръжия... КЪДЕ СА БЕ кллоун ;)))Никаква авиация нямате *** 1г вече не можете изобщо да летите над Украйна ... Сминдуххх видя ли се, колко разбираш от войни и история ? Точно 0. Като вожда ти.
55
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И понеже мерките работят, САЩ се стягат за дефолт!!!
54
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не искаш руснаци ама одиш да зареждаш колата с руско гориво, а?
53
3
 
11
 
! Отговори
Боби преди 11 месеца
Погледнете тези 7 самодоволни какво казаха Сега ние ще ограничим ще притискаме другите а започваме и война с Пекин... но тези чиляци не се усещат че са РЕСУРСНО зависими от останалия свят. Пекин и Москва държат 95% от пазара на редкоземни елементи а за западните оръжия и чиповете какво мислите трябва. Пекин ще подкрепя Москва само и само да може отложи открития конфликт със ЗАПАДА та въпросът е Какво РФ и Китай не произвеждат(Чипове - стара информация Китай усвои 22нм процес РФ 45нм)
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вече до 56
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 55- ти като наш човек няма ли да ни светнеш нещо от тези разговори? Явно имаш повече инфо. Може би си агент някакъв мнооого таен???
50
8
 
1
 
! Отговори
До московските новос преди 11 месеца
Правилно. Русия може без Европа. Русия мрази Европа. Затова и не искаме да имаме нищо общо едни с други. Не искаме руснаци в Европа. Аз също няма да стъпя там.
49
3
 
7
 
! Отговори
Опа преди 11 месеца
Финансова помощ....... ха ха ха.Ще печатат долари без покритие.
48
11
 
13
 
! Отговори
До 49 Санкциите не преди 11 месеца
работят. Западни издания вече написаха няколко статии по тоя въпрос преди около седмица-две. А и трудно може да се каже, че Европа е най-богатия пазар. Дори към днешна дата да е така, това ще се промени в близкото бъдеще и това се вижда навсякъде с прости очи. Започва тихичко с фалити на банки и борси отвъд океана, после идва тук и като цунами помита всичко. Виж какво ти е написал един по-доле - "На следващия Великден яйца по 2,50лв." - плащай като можеш и да видим кой умре пръв.