Ядрена надпревара между три страни, рисковете растат

Всяка грешка или инцидент може да доведе до катастрофа
1 юни 2023 20:00, Елка Василева
205
Ядрена надпревара между три страни, рисковете растат
Снимка: архив, БГНЕС

Светът навлиза в нова ера на ядрените рискове, в която всяка грешка или инцидент може да доведе до катастрофа, пише в редакционен материал в. "Вашингтон пост".

Още по темата
Резултатите от големия напредък, отбелязан през 90-те години посредством установяването на контрол върху оръжията, сключването на споразумения за тяхното неразпространение, намаляване на ядрените арсенали и обезопасяването на отпадъчните материали, един по един отпадат.

Най-скорошният ход в тази посока бе направен в беларуската столица Минск на 25 май, когато руският министър на отбраната Сергей Шойгу и беларуският министър на отбраната Виктор Хренин подписаха споразумение, даващо възможност на Русия да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус. Става дума за ядрени оръжия с малък обсег, като например артилерийски снаряди, бомби и ракети, които се използват в операции на бойното поле, а не за оръжията с голям обсег, които се поставят на междуконтинентални ракети, уточнява "Вашингтон пост". Не се знае кога Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, но със споразумението руският президент Владимир Путин отново прибягва до военна заплаха - поредната, откакто руските сили нахлуха в Украйна миналата година. Путин беше казал по-рано, че ядрените оръжия ще бъдат разположени в Беларус до 1 юли и че те ще останат под руски контрол. Съединените щати са разположили около 100 тактически ядрени оръжия в шест бази, намиращи се в пет страни от НАТО.

Преди 30 години Беларус се присъедини към Договора за неразпространение на ядрените оръжия и декларира намерението си да стане неядрена държава. Разполагането на тактически ядрени оръжия на беларуска територия може да вкара Минск в ядрен конфликт, изтъква "Вашингтон пост". Освен това разполагането на тези оръжия изглежда като поредната стъпка по установяване на контрол от Русия върху Беларус.

Ядрените рискове растат и на други места. Антипутински бойци извършиха въоръжен набег в руската Белгородска област, която граничи с Украйна. Не се знае много за атаката, но е известно, че в Белгород се складират част от близо двете хиляди тактически ядрени оръжия, с които разполага Русия. Западните наблюдатели не знаят до каква степен са били изложени на опасност тези оръжия по време на сраженията, но този епизод е тревожен.

На 22 май пък украинската Запорожка АЕЦ, която е най-голямата ядрена електроцентрала в Европа, загуби връзката си с електропреносната мрежа за седми път от нахлуването на руските сили в Украйна. Във връзка с този случай ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси предупреди, че централата е в "изключително уязвимо положение". Шестте реактора на Запорожката АЕЦ са изключени, но имат нужда от ток, за да се охлаждат.

Освен това се разпада и системата от ядрени споразумения, изградена в края на Студената война. На договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег от 1987 г. бе сложен край с изтеглянето на САЩ от него през 2019 г. На 21 февруари пък Владимир Путин обяви, че Русия преустановява участието си в договора Нов СТАРТ, с който бяха въведени ограничения по отношение на стратегическите ядрени оръжия. Междувременно Китай бързо увеличава ядрения си арсенал, като цели да настигне Русия и САЩ. Пекин отказва да участва в преговори по този въпрос и така се получава надпревара във въоръжаването с трима участници, отбелязва "Вашингтон пост".   

Ядрените заплаха ни изглеждаха като нещо далечно, след като Студената войната приключи. Понастоящем обаче напрежението на международната сцена и увеличаването на ядрените арсенали вървят ръка за ръка, обобщава американското издание.
(БТА, Божидар Захариев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За първи път от 40 години инфлацията в ЕС от януари е 8,1%, докато цените на храните са се повишили с 16,6%, според Файненшъл Таймс. Най-много - захарта (54,9%), млякото (25) и яйцата (22,7%). Според проучване на Института за изследване на общественото мнение "Елаб" 81% от французите са били принудени да се откажат от разходите за храна, медицински грижи и други стоки и услуги поне веднъж през последния месец. Месото са го пожертвали 43% от анкетираните, рибата - 34%, сладкишите и бисквитите - 27%, колбасите - 26%, една трета започват да купуват по-малко храна или избират по-евтина.
24
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ядрена война ще бъде катастрофа за Русия, ще доведе до десетки милиони човешки жертви. Но като цяло Русия ще се запази, територията е огромна, и природата и ресурсите и водите и горите - всичко ще остане непокътнато в по-голямата си част. Докато за ЕС и САЩ няма да бъде катастрофа, за тях ще бъде пълно унищожение, коренно всички ще умрат. И целия останал свят ще понесе косвени щети от разрушената икономика, търговски връзки, радиационни облаци.
23
5
 
11
 
! Отговори
Виктори друсал преди 11 месеца
Верно, че ми спреха всички руски канали. Сега гледам само БГ новини написани от цру, холивуд филми и как Русия е лоша, само не ми показват наpкосите в америка на фентанил, който властите там са легализирали и с които се тровят маса народ в меката на демонкрацията. Тотално зомбирани дpусалки и в комплект с тях още 60 милиона бездомни клошари по улиците. Вдигай пак 2 та пръсна нагоре, викай сдс, и си пусни брада, цръвул!!!
22
0
 
2
 
! Отговори
До 25 преди 11 месеца
Кажи нещо за заплатите.
21
5
 
8
 
! Отговори
Дай ми милиони преди 11 месеца
Само за днес киевския режим е изразходил 20 милиона евро, посредством използване на противовъздушни ракети, оръжие, различни мониции и техника. Всичко това се спонсорира от евросъюза, нато и твоите данъци. Не бъди ***, не давай парите си за оръжие. Поддържането на укронацисткиярежим, нато и ЕС, те прави съучастник в убиването на хора.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А Путин не е ли болен от някоя нова страшна болест?
19
5
 
9
 
! Отговори
Як транс преди 11 месеца
Обръщам се към БГ емигрантите на запад. Ако се опитват да променят пола на вашите деца, бегайте от там.Елате в България или отидете в Русия и Беларусь. В тези страни няма да променят пола на вашите деца и ще имате потомство. Иначе всички вие в краваро-америкасте обречени.
18
8
 
6
 
! Отговори
анонимен келеш преди 11 месеца
С Лукашенко кво става бе?Жив ли е?:):):)Да не му сипаха от оня КГБ сироп докато беше в Москва?:):):)
17
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Инфлацията в Русия е 3 %, на запад е 15-30%, а тук у нас е 20-200% за определени продукти. Русия в момента е с най-ниската безработица след соц периода.Та така, ние сме най-голямата кл0ака от цялатакл0ака европа.
16
6
 
14
 
! Отговори
SS преди 11 месеца
ВСИЧКИ ЕВРОАТЛАНТИЦИ НА ИЗТОЧНИЯТ ФРОНТ! ДА БРАНИТЕ ,, ДЕМОКРАЦИЯТА " !
15
5
 
5
 
! Отговори
Има как преди 11 месеца
Решението е едно, всяка една държава да има ядрено оръжие. Само по този начин ще се изравни баланса на силите и никой няма да посмее да нападне друга държава или да претендира за територията и.
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Неграмотни роми преписват срещу заплащане антируски кратки лозунги пуснати ни в клин ни в ръкав.
13
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Русия не се интересува от територия, има си предостатъчно. Русия прави денацификация и демилитаризация на уsspaйна. И виждаме доста успешно вървят нещата. Само в Бахмут (Артемовск) 200 хил укронациста и чуждестранни наемника станаха на гюбре.
12
12
 
22
 
! Отговори
Русия си е супер преди 11 месеца
Всеки месец в сащ влизат по 100 хил нови емигранти. Там на улиците живеят над 60 млн клошове и бездомници. Улиците им са пълни с колабирали наркомани. Постоянни престрелки между бандитските групировки, в които под 30 застреляни на ден даже не се съобщават. Пълно е с тлъстяци, хора изпаднали в дълбока депресия, gендъри, сатанисти и сектанти. Там сменят половете на деца и има еднополови бракове. Това ли искате? Ако искате значи сте болни. Споменатото по-горе е невъзможно да стане в Русия
11
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много малко му остава на тази гад.
10
4
 
11
 
! Отговори
SS преди 11 месеца
Играта започва да загрубява ! Стигне ли се до употреба ( за сега само плашат) на ядрено оръжие макар и тактическо нещата ще излязат извън контрол ! Съветвам всички мой сънародници да се погрижат (или да вземат мерки) за собствената си сигурност ! Не чакайте и не разчитайте на държавата!
9
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Купените ни медии умеят да плюят по Русия и да възхваляват "прекрасния" запад и какво от това? Нормалните хора виждат, а ако не виждат чувстват, че ги пързалят. Вече всички знаят, че сме под контрола на запада и службите им. Нормалните западни хора също виждат и знаят. Това няма как да продължава вечно, хегемонията на фащ свърши. Възмездието идва, всички гaдoвe ще си платят.
8
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако нато не се потчини на другите всеки ще си прави каквото иска и накрая всички ще изгърмят.
7
12
 
13
 
! Отговори
Видяхте ли преди 11 месеца
Гледате ли какво се случва с православните храмове в украйна? Изгониха свещенниците и започнаха да правят в тях сатаниски сборища. Освен това десетки храмове бяха подпалени.
6
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Некролозите на Русия вече се печатат.