Ядрена надпревара между три страни, рисковете растат

Всяка грешка или инцидент може да доведе до катастрофа
1 юни 2023 20:00, Елка Василева
205
Ядрена надпревара между три страни, рисковете растат
Снимка: архив, БГНЕС

Светът навлиза в нова ера на ядрените рискове, в която всяка грешка или инцидент може да доведе до катастрофа, пише в редакционен материал в. "Вашингтон пост".

Още по темата
Резултатите от големия напредък, отбелязан през 90-те години посредством установяването на контрол върху оръжията, сключването на споразумения за тяхното неразпространение, намаляване на ядрените арсенали и обезопасяването на отпадъчните материали, един по един отпадат.

Най-скорошният ход в тази посока бе направен в беларуската столица Минск на 25 май, когато руският министър на отбраната Сергей Шойгу и беларуският министър на отбраната Виктор Хренин подписаха споразумение, даващо възможност на Русия да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус. Става дума за ядрени оръжия с малък обсег, като например артилерийски снаряди, бомби и ракети, които се използват в операции на бойното поле, а не за оръжията с голям обсег, които се поставят на междуконтинентални ракети, уточнява "Вашингтон пост". Не се знае кога Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, но със споразумението руският президент Владимир Путин отново прибягва до военна заплаха - поредната, откакто руските сили нахлуха в Украйна миналата година. Путин беше казал по-рано, че ядрените оръжия ще бъдат разположени в Беларус до 1 юли и че те ще останат под руски контрол. Съединените щати са разположили около 100 тактически ядрени оръжия в шест бази, намиращи се в пет страни от НАТО.

Преди 30 години Беларус се присъедини към Договора за неразпространение на ядрените оръжия и декларира намерението си да стане неядрена държава. Разполагането на тактически ядрени оръжия на беларуска територия може да вкара Минск в ядрен конфликт, изтъква "Вашингтон пост". Освен това разполагането на тези оръжия изглежда като поредната стъпка по установяване на контрол от Русия върху Беларус.

Ядрените рискове растат и на други места. Антипутински бойци извършиха въоръжен набег в руската Белгородска област, която граничи с Украйна. Не се знае много за атаката, но е известно, че в Белгород се складират част от близо двете хиляди тактически ядрени оръжия, с които разполага Русия. Западните наблюдатели не знаят до каква степен са били изложени на опасност тези оръжия по време на сраженията, но този епизод е тревожен.

На 22 май пък украинската Запорожка АЕЦ, която е най-голямата ядрена електроцентрала в Европа, загуби връзката си с електропреносната мрежа за седми път от нахлуването на руските сили в Украйна. Във връзка с този случай ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси предупреди, че централата е в "изключително уязвимо положение". Шестте реактора на Запорожката АЕЦ са изключени, но имат нужда от ток, за да се охлаждат.

Освен това се разпада и системата от ядрени споразумения, изградена в края на Студената война. На договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег от 1987 г. бе сложен край с изтеглянето на САЩ от него през 2019 г. На 21 февруари пък Владимир Путин обяви, че Русия преустановява участието си в договора Нов СТАРТ, с който бяха въведени ограничения по отношение на стратегическите ядрени оръжия. Междувременно Китай бързо увеличава ядрения си арсенал, като цели да настигне Русия и САЩ. Пекин отказва да участва в преговори по този въпрос и така се получава надпревара във въоръжаването с трима участници, отбелязва "Вашингтон пост".   

Ядрените заплаха ни изглеждаха като нещо далечно, след като Студената войната приключи. Понастоящем обаче напрежението на международната сцена и увеличаването на ядрените арсенали вървят ръка за ръка, обобщава американското издание.
(БТА, Божидар Захариев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
7
 
5
 
! Отговори
Светът бе превърнат преди 11 месеца
в отвратително място.Толерастията и псевдодемокрацията ескалират в привилегироване на маргинали,съблюдаване на техните права за сметка правата на мнозинството.Във външнополитически план богатите държави налагат решенията си над бедните,като ги принуждават да ги изпълняват.Наглосаксонците не се сещат,че като опират гърба на Русия в стената,я правят неконтролируема,принуждават я да разчита единствено на ядрените си сили.Не се сещат,че те имат много повече за губене в предизвикана 3СВ.
44
10
 
4
 
! Отговори
До в краваристан преди 11 месеца
Абсолютно. Яко руски прошляци се редят на опашка да отидат в САЩ. Що ли им е като е толкова хубаво в русия?
43
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Русия още не в състояние на война, а в СВО. За сега Русия използва самобомби ФАБ-500 и ФАБ-1500. Има още ФАБ-3000, 5000, 9000 и после към вакуумните бомби включително и такива с повишена мощност. След това са наред тактическото ядрено и сериозното ядрено и термоядрено. Къде сте тръгнали м и ш к и? За момента се пази цивилното население, което се държи от укронацистите в плен. Потвърждава се, че нашите русофоби искат да има много кръв. Вие сте болни мозъци ей!
42
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Украинците ще изпълнят присъдата.
41
6
 
10
 
! Отговори
Кинжали яко преди 11 месеца
Свалили били 7 от 7 Кинжала хахахаха. Кинжала се движи със скорост 9 мах, около ракетата се образува плазма. Докато мигнат укрите и ракетата е ударила. Дори итеоретично да удари Кинжала, ракетата пак пада и от високата инерция пак ще направиогромни поражения. Освен това самите ПВО ракети падат на земята и пак правят поражения на собствената си територия. Уж свалили пък четвърт град гори. Аман от фантазьори
40
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Олимпий Панов Говнярник селски дърт, акло русия можеше да удари Лондон, отдавна да го е ударила. Страната на китайските москвичи.
39
6
 
8
 
! Отговори
До олимпий панов преди 11 месеца
Да гледа да не удари без да иска Санкт Петербург или както е оригиналното име Сейнт Питсбърг.
38
7
 
9
 
! Отговори
В краваристан преди 11 месеца
Всеки месец в сащ влизат по 100 хил нови емигранти. Там на улиците живеят над 60 млн клошове и бездомници. Улиците им са пълни с колабирали наркомани. Постоянни престрелки между бандитските групировки, в които под 30 застреляни на ден даже не се съобщават. Пълно е с тлъстяци, хора изпаднали в дълбока депресия, gендъри, сатанисти и сектанти. Там сменят половете на деца и има еднополови бракове. Това ли искате? Ако искате значи сте болни. Споменатото по-горе е невъзможно да стане в Русия
37
8
 
8
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 11 месеца
Всеки ден опиват да дразнят руснаците,искат да ги изнудят да исползват ядрено оръжие.Русия трябва да удари Лондон и всичко ще приключи на момента.
36
8
 
5
 
! Отговори
Дай кинти преди 11 месеца
пп и дб с помощта на жълтопаветните безработни бираджий, дойдоха на власт за да се борят с герб. С коалицията герб пп-дб ще приемем истамбулската конвенция, ще приемем gендерството, ще даваме пари на укронацягите и още куп дpишняк
35
8
 
9
 
! Отговори
Да преди 11 месеца
Кат гледам снимката, Путин определено няма волева брадичка. Слаба женствена душичка е, без лицево окосмяване (кьосе).
34
4
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 11 месеца
ИЗОБЩО НЕ СЕ СЪМНЯВАЙТЕ , ЧЕ *** ЩЕ ИЗПОЛЗВА ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ В КРАЕН СЛУЧАЙ НО ТОВА Е САМО В СЛУЧАЙ , ЧЕ ВЕЧЕ ЗНАЕ, ЧЕ ША МРЕ :D
33
5
 
8
 
! Отговори
анонимен келеш преди 11 месеца
БЪЛГАРИЯ-ЕС-НАТО-САЩ!Руски и проруски тролеи наврени в ъгъла безпомощно пискат под новините:):):):)КЕФ:):):)
32
3
 
8
 
! Отговори
е преди 11 месеца
Русия държи рекорда на Гинес по най-много аборти на глава от населението.
31
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А как е демографията в членката на ЕС и НАТО България.
30
3
 
9
 
! Отговори
До як транс преди 11 месеца
Като гледаме статистиките най-малко раждания има в Русия, Беларус и България. Я кажи, по принцип ли гейчета сте родени или страничен дефект от русофилията? Защо не правите деца, млади импотенти?
29
7
 
4
 
! Отговори
Споко преди 11 месеца
Споко, ЕС е богат, има огромни резерви, мощна икономика. Може поне още 2-3 години да обедняват гражданите с по 10-20% годишно и икономиката да се свива докато не рухне. А ако зимите са топли и има вятър и слънце за вятърна и слънчева енергия и ако европейците затегнат много здраво коланите може и още до 5 години да издържи докато се срине.
28
10
 
5
 
! Отговори
да преди 11 месеца
страх ги е янките! страх ги тресе!....САЩ имат 200 ядрени оръжия, от които 100 в европа, а Русия ама 2000 - десет пъти повече! затуй само джафкат като пинчер срещу доберман!
27
4
 
0
 
! Отговори
Australia преди 11 месеца
Siberian Freedom - простор, спокойствие, сигурност, изобилие на всичко от което се нуждае едно семейство за да живее щастливо Starting our Siberian homestead
26
9
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 11 месеца
И днес 200/300 руснаци курбан из бойните полета в Украйна:):):)И така от година и половина всеки ден:):):)Да е жив и здрав другарят Вовата Путин:):):)И Украинците дават много жертви,но тех не ги мисля.Важното е там да бъдат избите колкото може повече Руснаци:):):)Аз съм дал прогноза 500К трупа:):):)Може и нагоре:):):)