Украйна завзела територии на югоизточния фронт

Руските сили атакуват по посока на Купянск, но са били отблъснати
17 авг 2023 14:25, Елка Василева
39
Украйна завзела територии на югоизточния фронт
Снимка: архив, БГНЕС

Украинската армия заяви днес, че е постигнала нов напредък в контраофанзивата си срещу руските военни части на югоизточния фронт, ден след освобождението на село, което беше стратегически опорен пункт на руската армия, предаде Ройтерс.

Армията на Украйна обяви, че нейният напредък е бил осъществен на юг от Урожайне, село в Донецка област. Вчера Киев съобщи, че то е завзето от украинските сили, които са опитват да използват момента като тласък за атака на юг - към окупираните територии в посока Азовско море.

Още по темата
"В южното направление на Урожайне те (украинските сили) отбелязаха успех", заяви в ефира на националната телевизия говорителят на украинските въоръжени сили Андрий Ковальов, без да дава подробности.

От 27 юли насам Урожайне е първото село, което Украйна си връща от руската армия. Този период от време е знак за трудностите, които украинската армия среща при напредването си през минираните руски отбранителни линии, като в същото време не получава достатъчна подкрепа от военновъздушните сили, отбелязва Ройтерс. Селото се намира на около 100 километра западно от управлявания от Русия град Донецк.

Ковальов информира още, че се водят ожесточени битки в североизточната Харковска област и около село на изток, недалеч от Бахмут - град, окупиран от руските сили през май след месеци на кръвопролития.

"Врагът предприе неуспешни настъпателни действия в района на Сенковка в Харковска област и Богдановка в Донецка област. Там се водят сериозни сражения", каза той.

"По Бахмутското направление въоръжените ни сили продължават с офанзивните действия на юг от Бахмут", добави говорителят на украинската армия.

Украински генерал обяви вчера, че Русия атакува по посока на Купянск, град в Харковска област, но Ковальов каза, че руските части са били отблъснати от украинските въоръжени сили, както е станало и с руските атаки на север от Бахмут и по посока на град Лиман.

Ройтерс отбелязва, че Русия контролира почти една пета част от територията на Украйна, в това число Кримския полуостров, по-голямата част от Луганска област и големи територии от Донецка, Запорожка и Херсонска области.

Киев казва, че неговото контранастъпление бележи по-бавен напредък от желаното поради обширните руски минни полета и солидно укрепените руски отбранителни линии.
(БТА, Иво Тасев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
10
 
! Отговори
нова тактика на ВСУ преди 8 месеца
ние украинците геройски атакуваме и загиваме а те (руснаците) плахо се защитават и ни избиват.
33
6
 
17
 
! Отговори
бкп днесбг преди 8 месеца
руснаците ги смилат на кайма от месец насам, тука пак някой бълнува в будна кома за някакво настъпление. събудете се ***, никой не ви вярва ама никой.
32
7
 
18
 
! Отговори
справедлив преди 8 месеца
Колкото повече укропите атакуват ,толкова по-добре за целия свят.Въпроса е кога ще се отървем от дезертьорите фашисти ,които усмърдяха курортите ни?
31
11
 
13
 
! Отговори
52847 преди 8 месеца
Още 800-900 укропитека отидоха в отвъдното за последния ден.За юни и юли малко над 43 000.Плюс два-три пъти по толкова ранени.До края на септември в Оссрайнината ще останат повече укропитеци- инвалиди ,отколкото нормални.
30
6
 
17
 
! Отговори
До Анонимен 27 преди 8 месеца
Да, но вече не могат да поддръжат тактиката на "месните щурмове". В Украйна се заговори за нова мобилизация, но вече просто няма кого да мобилизират.... Прокарват се слухове, че украинското правителство ще направи опити да бъдат депортирани всички украински мъже, разпръснати из Европа, защото при тези темпове на загуби фронта ще издържи още месец-два... Нашите нищо не пишат за руската офанциза на Север, не очаквам и да пишат, но за да бъде спряна, Украйна трябва да прехвърли всичко там...
29
4
 
11
 
! Отговори
gogo преди 8 месеца
Днес - убити 890 укри, от началото на Август - общо 12175 - 3 танка ...........................................................50 - 16 ББМ ........................................................... 250
28
6
 
19
 
! Отговори
gogo преди 8 месеца
Елчето, кога ти я писаха тая глупотевина
27
2
 
14
 
! Отговори
Ремарк преди 8 месеца
На Източния фронт нищо ново.
26
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако сте играли компютърни игри, знаете за расата на Зерговете. Зерговете превземат територия с цената на огромни жертви. Просто защитниците не могат да смогват да убиват прииждащите. Украинците са зергове. Наистина дават огромни жертви... Невероятно е как Зеленски праща хората си на сигурна гибел.
25
27
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
РУСКИТЕ ТЕРОРИСТИ ДА СЕ ПРИБИРАТ В РАШИСТАН- ДОКАТО СА ЖИВИ- П У Т Л Е Р НАПРАВИ ТАКА, ЧЕ РУСИЯ ДА БЪДЕ МРАЗЕНА ОТ ВСИЧКИ.
24
17
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Киев е руски.
23
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
,Завзела Грънци!-:))) Стига лъжи и пропаганда! По целият фронт УкроФашистите търпят загуби и неуспех в прословутият си ЗАПЕК! -:) Великата " контраОфанзива" Приключи!-:))
22
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това Урожайное да не стана като с Пятихатка. Трети месец си го прехвърлят от ръка на ръка.
21
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 8 месеца
Това сигурно е второто село
20
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Селището е било населено с 50/50 украйнци и руснаци ....Имало е и малко българи.Казват че сега е празно.В нета има клипчета как укр войници силно крещят слава на украйна на фонът на няколко разложени трупа на войници на РФ. Гледайки степента на разлагане мога да предположа че са мъртви от поне 10 дни.Какво са освободили тия паляковци може би селското гробище... Зеленски продължава систематично да избива народът си Всъщност той си отмъщава на украйнците защото май леко са газифицирали родителите
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тия са превзели Левуново и се фукат.
18
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Генерал Владимир Вазов би завидял на руската отбрана, укрите не могат да припарят дори до първата руска отбранителна линия. Когато започнат юруш следват няколко руски залпа и са дотам.
17
7
 
10
 
! Отговори
Нищо ново преди 8 месеца
Днеска завзела, утре ще ги загуби. Но за това няма да научим.
16
8
 
26
 
! Отговори
Хунтата умира преди 8 месеца
По улиците на села и градове в Украйна се ловят мъже и веднага се пращат на фронта...
15
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Старомайорское изгорялата западна техника е повече от къщите в селото. В Урожайное положението не е много по-розово. Тези т.н. успехи са с цената на непоправими загуби на техника и жива сила, а селата дори не са близо до основната отбранителна линия на руснаците...не виждам място за хвалба честно казано!