Германски експерт с прогноза: Войната ще продължи поне до 2025 година

България и Румъния са слабото звено на НАТО в Черно море, смята Густав Гресел
20 авг 2023 18:10, Красимир Ангелов
185
Германски експерт с прогноза: Войната ще продължи поне до 2025 година
Снимка: БГНЕС

Войната в Украйна ще приключи най-рано през 2025, прогнозира пред АРД военният експерт Густав Гресел. България и Румъния са слабото звено на НАТО в Черно море, а Турция води собствена игра, казва още той в материал, публикуван в DW.

"Украинската офанзива определено изостава от предварителните очаквания и поставените оперативни цели за достигане на брега на Азовско море и откъсване на Крим от останалите руски части. Това е най-малкото нереалистично в контекста на сегашните високи загуби", каза военният експерт Густав Гресел за АРД. Според него руските отбранителни позиция са твърде солидни, за да могат да бъдат пробити. Но има и отделни успехи, което се дължи на това, че украинците изтеглят от фронта уморените бойци и ги подменят с нови.

Експертът смята, че пробив може да бъде постигнат между Запорожие и Донецк. Той обаче е скептичен, че след три месеца офанзива Украйна въобще е способна на това, разбирай - разполага ли тя с достатъчно възможности за такъв пробив.

Пред АРД Гресел казва, че и руските войски са много изтощени от войната - дори повече от украинските. И на двете страни им се налага да използват запасняци, което е проблем и за руските, и за украинските командири.

"Русия и Украйна искат решение"

Тази седмица отново стана дума за възможни мирни преговори, но дали моментът за тях е настъпил - на този въпрос военният експерт казва, че правителствата в САЩ и Германия определено смятат, че Украйна в един момент трябва да започне да преговаря с Русия, като доставките на оръжия трябва да осигурят по-добра преговорна позиция на Украйна. "Но те не бива да позволят на Украйна да победи Русия във военен план."

Според Гресел проблемът е, че Русия се стреми към пълното унищожение на Украйна като самостоятелна държава и не иска да преговаря за нищо по-малко от тази цел. Украйна от своя страна определя войната като война за независимост, за да може накрая Русия да я признае като независима държава. "В този смисъл желанието за преговори не отразява политическата реалност на враждуващите страни и то спокойно може да бъде игнорирано."

"Войната ще продължи поне до 2025 година"

Густав Гресел е убеден, че войната при всички случаи ще продължи до 2025 година. Обяснението му е свързано с предстоящите президентски избори в САЩ: "Ако през ноември 2024 година спечели Доналд Тръмп, руската страна очаква да бъде предложена сделка, така че пролетта на 2025-а ще е най-ранният момент, в който войната може да приключи - съгласно руските условия. Ако пък спечели Байдън, което засега изглежда по-вероятно, може да се очаква, че войната ще продължи и след 2025 година".

Германският експерт споделя пред АРД още, че Путин е за удължаване на войната, което би увеличило шансовете на Русия за победа. Нейната оръжейна индустрия работи на пълни обороти, а Украйна има нужда от повече доставки на танкове и други оръжия, за да може да удържа руските атаки. Гресел смята, че е загубено много време в безсмислени дебати: "Путин вижда, че западните демокрации са слаби и разединени, а те не му предоставят доказателства за противното. Думите трябва да бъдат последвани от дела", категоричен е експертът, който не крие, че това не се получава.

"НАТО трябва да осигури корабоплаването по Черно море"

По повод руските атаки срещу украинските пристанища, както и във връзка с украинските нападения срещу руски кораби и танкери, Густав Гресел припомня, че докато Русия има мощен военноморски флот, Украйна разполага само със силите на бреговата охрана в Черно море. "Русия използва своето предимство и способността си да контролира морското пространство далеч от бреговата линия на Украйна, за да се опита да ѝ наложи блокада", посочва той и пред ДВ. "Става дума за стратегия на икономическото откъсване: Москва се опитва да разруши всички видове икономическа дейност, които все още носят доходи на Киев", уточнява наблйдателят. Според него проблемът е там, че Русия постоянно се опитва да излезе извън границите на позволеното ѝ от международното право и на това, което другите страни са склонни да приемат. Затова държавите от НАТО трябва да настояват на правото на свободно корабоплаване, и то не само писмено, но и като го обезпечават с военни средства.

България и Румъния - слабото звено на НАТО в Черно море

Ситуацията за НАТО обаче не е лесна - заради слабите си военноморски сили Румъния и България принципно не разполагат със средства за отстояване на интересите в Черно море, казва експертът пред ДВ. Турция пък играе собствена игра, опитвайки се да използва своя контрол над средиземноморските проливи против американците, за да получи още отстъпки.

"Вашингтон на свой ред не иска да влиза в Черно море по военен път, признавайки гласна и ли негласно, че там думата има Русия", казва Гресел.

Неговото обобщение: "От една страна вече имаме недостиг на воля, от друга - недостиг на ресурси у страните, които имат желание да направят това. Именно там е проблемът".

Още по темата - в това видео на ДВ:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
1
 
9
 
! Отговори
тя преди 8 месеца
Запалихте тая война да се избиват руснаци с украинци и много ви е кеф - лицемерни западняци !
144
1
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 8 месеца
Лоши от Изток, лоши и от Запад. България да си стои мирна и добра посредата...
143
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Густав е забравил съветските танкове в Берлин през 1945 г. Явно иска повтор.
142
4
 
6
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Амииии, обичат да си воюват тия руснаци и украинци ! Между тях няма разлика - всички са закърмени с лозунгите на КПСС и няма какво да ги раздели. Нека си воюват хората! Искат-воюват! Ние за какво да се безпокоим ? И защо се навираме между шамарите , не е ясно !!!
141
3
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 8 месеца
Тоя "експерт" не е разбрал, че Русия не я интересува паричните потоци в Украйна, а военните. Русия удържа фронта, не защото спира паричните потоци на Украйна, а защото успява да дезинтегрира голяма част от западната техника, както една част от натовския офицерски състав. Това са целите на русия с блокадата на Ч.Море и ударите по театри.
140
13
 
21
 
! Отговори
Бай Кор преди 8 месеца
Кораби на НАТО, нямат работа в Черно море. И едва ние сме слабото звено в НАТО. Наше бойно знаме, не е пленявано никога. Германският експерт, да си гледа работата. И да чете повече книжки, че там пише за ВВ. Май много скоро позабравиха, кой бутна орела от Райхстага и кое знаме се вееше горе от купола. Да не дърпат мечката за опашката, че нови 45г. надолу нещем.
139
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ред и спокойствие и Путин ви изглежда способен да ги осигури.
138
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като прочетох , че Байдън щял да спечели изборите и спрях да чета. Може да спечелят ( подменят ) изборите демократите , но Байдън няма да е президент. Спокойно могат да сложат мумията на Тутан Камон , същия резултат , и магаре да сложат пак.
137
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Излишно остър , мъ факт, мисля. Остра реакция към нещата от съвремието уж разпаднал се морал , некакви мсл'мани фърчат наляво надясно наляво, местните се карат за простотии, дезинформация обърканост , страх , шпек. На човек му *** и да удари по масата. Що не с някоя крайна идеология нацизъм , комунизъм? Не съм ли прав?
136
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ем кво да е Путин силния мъжага, да ги шляпа изодзад. Удобно извинение да хвърлят всяка трезва мисъл зад борда. Още повече някои сънуват доброто старо време , пренапудрено в мъгливите им спомени, останали са и с старата омраза към САЩ, и съвремието ги плаши, за последното не е като да нямат основания, му не по тоз дърварски метод. Вече е пробван!
135
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аман от гадатели и врачки. Но по това дето чета , рашистката позиция по - крайна. Дано скоро си вземат хапчетата и седнат на масата.
134
9
 
10
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 8 месеца
Войната вече се води 9 години, откакто великия пацифист Путин окупира Крим и половин Донбас. Време е да си получи нобеловата награда.
133
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
германците са големи експерти. леопард 2 са го проектирали да може да се движи само по магистрала.
132
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Последиците от скорошните въздушни атаки по арсенала на въоръжените сили на Украйна в Хмелницка област. Кратерите се виждат ясно от космоса, което говори за силата на детонацията на боеприпасите, които руските военни са нацелили. Добра работа на разузнавачите и руските въздушно-космически сили.
131
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Киевският наркокартел хвърлят в бой последните резерви в запорожското направление край Работино. Според турски източници Киев е пуснал за утилизация последните четири бригади от общия резерв на южния фронт. НАТО продължава да оказва натиск върху хунтата в Киев, така че зомбираната по натовски стандарт биомаса да постигне поне някакъв успех на бойното поле. Досега без резултат. Чуждестранни експерти смятат, че опитът за пробив на линията Орехово-Работино може да бъде решаващ в цялата активна фаза на контранастъплението.
130
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Повече от 50 000 граждани се присъединиха към Народната милиция на Нигер. Това обяви днес бунтовното правителство на страната, което преди ден започна да набира милиции, за да защити държавата от евентуално нападение от страните от ЕКОВАС.
129
1
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 8 месеца
До Св--118--- Какви санкции ще наложат бе Те сега ,не ги ли виждаш ,докъде я докарах с тия санкции дето САЩ ги принуди да наложат ? ЕС освен гологъзи *** друго не произвежда вече
128
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кога нашите русофили- путинофили не са били национални предатели? Ако Путин нападне България ,те ще го посрещнат с хляб и сол! Никой обаче от тях не отива да живее в Русия!
127
14
 
12
 
! Отговори
До ананимния путиноф преди 8 месеца
За разлика от тебе моята родина е България! Аз няма как да лежа в родния ти ГУЛАК! Сега аз знам и ти го доказа, че путинофила е предател и продажник на България който НЕ знае и НЕ може, но пък ЛЪЖЕ, та ЛЪЖЕ по заповед на господарите си от кремъл! Та сега ми кажи как е родината ти рашистан! :)
126
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ненужни безполезни форумни ***!